Kenyalılar, Kral Charles'tan eski liderlerinin kafatasını istedi

İngiltere Kralı 3. Charles'ın ekim sonunda Kenya'ya yapacağı ziyaret öncesi Nandi kabilesi liderleri, 1905'te öldürülen direnişçi liderleri Samoei'nin kafatasının İngiltere'den iadesini istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2023 09:29 GÜNCELLEME 27.10.2023 09:29 DÜNYA
Kenyalılar, Kral Charles'tan eski liderlerinin kafatasını istedi
Kenyalılar, Kral Charles'tan eski liderlerinin kafatasını istedi

Kenya'daki Nandi topluluğu, sömürge yönetimine karşı direnen ve 1905'te suikastla öldürülen liderleri Kapitale Arap Samoei'nin kafatasının İngiltere'den iadesini talep etti.

İngiltere Kralı 3. Charles'ın ekim ayı sonunda Kenya'ya yapacağı ziyaret öncesi Nandi kabilesi liderleri, direnişçi Samoei'nin kafatasını ve çalınan kültürel eşyaların geri getirilmesi çağrısı yaptı.

Uzun yıllardır sömürge döneminde işlenen suçlar için tazminat talep eden Nandi liderleri, eski öncülerine onurlu bir cenaze töreni yapmak istediklerini açıkladı.

Kafatasının İngiltere'de bir müze koleksiyonunda tutulduğu tahmin edilen Samoei, sömürgecilere karşı büyük bir direniş sergilemişti.

Nandilerin hem ruhani hem de askeri lideri olan Samoei, İngilizler tarafından barış anlaşması yapılması vaadiyle kandırılarak suikast sonucu 1905'te öldürülmüş ve başı İngiltere'ye götürülmüştü.

Ulusal kahraman olarak görülen Samoei'nin ailesinden pek çok kişi sömürge döneminde yıllarca hapiste tutulmuştu.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Afrikalı kardeşlerimiz, Sömürgecilerden UZAK DURUN..
    Cevapla
  • ¥^£M@z 6 ay önce Şikayet Et
    Dünyada genel olarak,etme kötülük birgun ayağına dolaşır, dunya artık birbirinden hınç alma dünyası olmuş.
    Cevapla
  • İbrahim 6 ay önce Şikayet Et
    İşte İngilizlerin geçmişi. Anglosaksonların tarihi. Sömürge, katliam, köleleştirme, vahşet.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR