Kırgızistan-Tacikistan sınırı değişti

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınırın, tartışmalı yaklaşık 18 kilometrelik kısmında daha anlaşma sağlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2023 13:50 GÜNCELLEME 08.11.2023 14:01 DÜNYA
Kırgızistan-Tacikistan sınırı değişti
Kırgızistan-Tacikistan sınırı değişti

Kırgızistan hükümeti basın servisinden yapılan açıklamaya göre, sınır belirleme heyetleri, 1-8 Kasım tarihlerinde Tacikistan'ın Buston şehrinde bir araya geldi.

Çalışma grupları, Kırgız-Tacik devlet sınırının 17,98 kilometresi üzerinde daha anlaşmaya vardı ve bu konuda protokol imzaladı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki yaklaşık 970 kilometrelik sınırın 503 kilometresinde tartışma yaşanıyordu. Sınır köylerinde yaşayanların başlattığı çatışmalara, zaman zaman iki ülkenin silahlı güçleri de dahil oluyordu. 14 Eylül 2022'deki en son çatışmada iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetti.

Eski Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan sınır anlaşmazlığını çözmek için oluşturulan çalışma grubu, daha önce de sınırın tartışmalı kısmının 145 kilometresi üzerinde anlaşma sağlamıştı.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Bakhar kubatova 5 ay önce Şikayet Et
    Türk ve Kırgız kardeştir ve bu konuda Türkiye yanımızda idi Tacikistan ile bizim alakamız yoktur sadece komşu ülkedir. Anlaşmaya vardiysalar iyi olmuş herkes yerinde mutlu olsun can kayıpları olmasın inşallah
    Cevapla
  • Adlar 5 ay önce Şikayet Et
    Yani Kardaṣ kardaṣla anlaṣmiṣ ne ğüzel iṣte bu
    Cevapla
  • Ömer 5 ay önce Şikayet Et
    Turkmu türk değil mi o başka konu ikisi müslüman Sünni Hanefi mezhebinde bu hiç yakışmıyor iki komşuya O kadar güçlüsaniz gidin Uygurları kurtarın!!!
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Tacikler ayrı millet.İrana yakındırlar.Herneyse savaş olmadan masaya oturarak her iş çözülebilir.Savaş mecburi olmadıkça cinayettir.Her iki ülkede masaya oturmuş kutlarız.
    Cevapla
  • erdem değer 5 ay önce Şikayet Et
    bazı yorumcuların saçmalamakta üstlerine yok nedense. tacikler Türk değil aryanidir. yani iranlı soyundandır. Kırgızlar Türktür! ve bizim bu durumda Kırgızları desteklememiz lazımdır!
    Cevapla
  • murat öğretmen 5 ay önce Şikayet Et
    Senden olanı değil de haklı olanı desteklesen daha insancıl olmaz mı???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR