Dev zirvede İsrail'i köşeye sıkıştıracak ambargolara 4 Müslüman ülke 'hayır' dedi!

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde petrol kullanımı, İsrail uçaklarının Arap hava sahasına girememesi, ilişkilerin dondurulması gibi maddelerin yer aldığı öneriyi BAE, S.Arabistan, Fas ve Bahreyn reddetti.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2023 07:51 GÜNCELLEME 12.11.2023 09:25 DÜNYA
Dev zirvede İsrail'i köşeye sıkıştıracak ambargolara 4 Müslüman ülke 'hayır' dedi!
Dev zirvede İsrail'i köşeye sıkıştıracak ambargolara 4 Müslüman ülke 'hayır' dedi!

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde 11 Arap ülkesi, Gazze'de katliamlarına devam eden İsrail üzerinde baskı kurmak amacıyla, 1967 yılındaki gibi geniş bir ambargo uygulanması önerisinde bulundu. Önerileri Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fas ve Bahreyn kabul etmedi.

ARAP VE İSLAM ÜLKELERİ GAZZE ZİRVESİ'NDE BİR ARAYA GELDİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, soykırımın durması için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi düzenlendi. Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı zirvede Gazze'deki son durum ele alındı.

ARAP ÜLKELERİNDEN İSRAİL'E AMBARGO ÖNERİSİ

Sivil kayıpların önüne geçmek ve bölgede iki devletli çözüm için çalışma başlatmak isteyen 11 Arap ülkesi, İsrail üzerinde baskı oluşturmak amacıyla 5 farklı madde önerisi getirdi.

Altı Gün Savaşı'nın yaşandığı 1967 yılında Arap ülkelerince uygulanan petrol ambargosuyla benzeşen öneride şu maddeler yer aldı:

* İsrail'e mühimmat sağlamak için Amerikan askeri üslerinin kullanılmasının engellenmesi.
* Diplomatik ve ekonomik ilişkilerin dondurulması
* Petrol kullanmakla tehdit etmek
* İsrail sivil havacılığının Arap hava sahasında engellenmesi
* Gazze'ye yönelik saldırının durdurulması talebinin iletilmesi amacıyla Arap bakanlar komitesi oluşturulması

4 ARAP ÜLKESİ KABUL ETMEDİ

Söz konusu maddeler Arap ülkeleri arasında anlaşmazlığı da beraberinde getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Fas, Bahreyn tarafından maddeler reddedildi.

ALTI GÜN SAVAŞI

Altı Gün Savaşı, diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

Savaş, İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir. Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail, topraklarını dört katına çıkarmıştır. Bu olay başta Filistin Sorunu olmak üzere günümüzdeki birçok sorunun temelini oluşturur.

1967 PETROL AMBARGOSU

1967 Petrol Ambargosu , Altı Gün Savaşı'nın ikinci günü olan 6 Haziran 1967'de, Arapların herhangi bir ülkeyi askeri açıdan İsrail'i desteklemekten caydırmaya yönelik ortak kararıyla başladı. Birçok Orta Doğu ülkesi sonunda petrol sevkiyatlarını sınırladı; bazıları yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'a ambargo uygularken , diğerleri petrol ihracatını tamamen yasakladı.

Petrol Ambargosu, Amerika Birleşik Devletleri'nde veya etkilenen herhangi bir Avrupa ülkesinde mevcut petrol miktarını önemli ölçüde azaltmadı; bunun nedeni, esas olarak ambargo uygulayan belirli ülkelerdeki dayanışma ve tekdüzelik eksikliğidir. Ambargo, 1 Eylül'de Hartum Kararı'nın yayınlanmasıyla fiilen sona erdirildi .

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 780 TÜMÜ
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Onlar için saltanat herşey den önce gelir.. Müslümanlar ölmüş umurlarında değil.. Ama Allah bunların hesabını soracak
    Cevapla
  • Ertuğrul 5 ay önce Şikayet Et
    Başta Suud BAE yahudi aileleri tarafından yönetiliyor. Bunlar paraya tapan siyonlardır
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    allahım sen biliyorsun ve görüyorsun eğer doğruysa bu 4 arap ülkesi başındaki kafirleri ve onların yöneticilerini kahharu perişan eyle amin bunlar arap değil kafir yahudiler
    Cevapla
  • Ali Uyurgezer 5 ay önce Şikayet Et
    Hep KIRALLARIN, Dikdatörlerin ve İngiliz Müstemleke Valilerinin Yönettiği Ülkeler. UYAN EEY Alem-i İSLAM
    Cevapla
  • Mustafa akkor 5 ay önce Şikayet Et
    Arap ülkeleri AB nin kuklasidır. AVRUPA araplara her isdediğini yaptırır. Araplara güvenilmez.
    Cevapla
  • Fatih 5 ay önce Şikayet Et
    Halkı değil yöneticileri abd nin oyuncakları..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR