İtalya'da mafya davası: 2200 yıl hapis cezası

İtalya'nın tarihindeki en büyük mafya davalarından birinde 200'den fazla sanık toplamda 2.200 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2023 00:57 GÜNCELLEME 21.11.2023 01:01 DÜNYA
İtalya'da mafya davası: 2200 yıl hapis cezası
İtalya'da mafya davası: 2200 yıl hapis cezası

İtalya'da üç yıldır devam eden davada 'Ndrangheta Örgütü' ile bağlantılı olduğu iddia edilen 200 kişiden fazla sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Şahıslar gasptan 200'de uyuşturucu kaçakçılığına kadar çeşitli suçlardan yargılandılar ve toplamda 2200 yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Mahkum edilenler arasında eski bir İtalyan senatör de bulunuyor.

NDRANGHETA: AVRUPA'NIN EN ETKİLİ SUÇ ÖRGÜTÜ

Dava, mafyanın Güney İtalya siyaseti ve toplumu üzerindeki geniş etkisini gözler önüne serdi. İtalya medyasının iddialarına göre, aralarında yerel yetkililer, işadamları ve politikacıların da bulunduğu beyaz yakalıların mahkum edilmesinin, organize suçun İtalyan kurumları üzerindeki geniş kapsamlı etkisini gösteriyor. Mahkum edilen kişiler arasında, Ndrangheta'nın meşru ekonomiye ve devlet kurumlarına sızma başarısında kritik öneme sahip olan devlet memurları, çeşitli sektörlerdeki profesyoneller ve üst düzey yetkililer yer alıyor. 

Yoksullukla ön plana çıkan Calabria bölgesinde ortaya çıkan Ndrangheta, dünyanın en tehlikeli suç örgütlerinden biri olarak kabul ediliyor. Avrupa kokain pazarının %80'ini kontrol ettiği tahmin ediliyor. 

Çetenin yıllık cirosunun yaklaşık 60 milyar dolar (49 milyar sterlin) olduğu tahmin ediliyor.

SANIKLARIN BİR ÇOĞU KAFESTE YARGILANDI

Lamezia Terme kasabasının eteklerindeki bir çağrı merkezi, sanıkları yargılamak için kafeslerle donatılmış ve yaklaşık 600 avukat ve 900 tanığı sığdırabilecek kadar büyük ve yüksek güvenlikli bir mahkeme salonuna dönüştürüldü. Suçlamalar arasında cinayet, gasp, uyuşturucu kaçakçılığı, tefecilik, görevi kötüye kullanma ve kara para aklama gibi suçlar da yer alıyor

Üç yıl boyunca süren yargılamalar, Calabrian sendikasının Güney Amerika ve Avustralya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada nasıl faaliyet gösterdiğini ortaya koydu. Üyeleri yerel ekonomiye, kamu kurumlarına ve hatta sağlık sistemine kadar sızarak kamu ihalelerine fesat karıştırma ve yerel yetkililere rüşvet vermekle yargılandı.

İTALYA TARİHİNİN EN BÜYÜK DAVALARINDAN BİRİ

1980'lerden bu yana türünün en büyüğü olan davada yargıçlar binlerce saatlik ifadeleri inceledi.

Exeter Üniversitesi'nde kriminoloji profesörü olan Anna Sergi şunları söyledi: "Bu dava, gasp ya da uyuşturucu kaçakçılığı gibi geleneksel olarak daha çok suç faaliyetleriyle ilişkilendirilen suçlar nedeniyle mahkum edilen klasik mafyaların mahkumiyetlerini teyit etmektedir. Bununla birlikte, beyaz yakalılar da dahil olmak üzere olaya karışan farklı tipteki kişilerin ve çeşitli mafya klanları arasındaki bağlantıların daha kapsamlı bir görünümünü nasıl sağladığını not etmek önemlidir."

Sanıkların çoğu, 2016 yılında başlayan ve en az 11 İtalyan bölgesini kapsayan kapsamlı bir soruşturmanın ardından Aralık 2019'da tutuklandı. Ndragheta'nın Mancuso klanı tarafından kontrol edilen bir bölge olan Vibo Valentia'daki şüphelileri hedef alan baskınlarda yaklaşık 2.500 polis görev aldı.

Aralarında Luigi Mancuso'nun yeğeni Emanuele'nin de bulunduğu 50'den fazla eski mafya üyesi davada işbirliği yapmayı kabul etti. İfadeleri İtalya'nın en güçlü çetelerinden birinin iç işleyişine ışık tuttu. Duruşma, Ndrangheta üyelerinin mezarlık şapellerinde silah gizlediklerini, uyuşturucu nakli için ambulansları kullandıklarını ve marihuana yetiştirmek için kamuya ait su kaynaklarını yönlendirdiklerini ortaya çıkardı.

Organize suç örgütüne karşı çıkanlar, evlerinin önüne bırakılmış ölü köpek yavruları ve keçi kafaları, yakılmış arabalar ve tahrip edilmiş vitrinler bulmak gibi korkunç sonuçlarla karşılaşlardı.

Yazar ve organize suç uzmanı Antonio Nicaso, "Bu ilk ceza turu, siyasi, ekonomik ve mali bağlantıları nedeniyle Ndrangheta ile mücadelenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor" dedi.

Suçluların davayı Temyize götürmeleri bekleniyor.

 

 

KAYNAK : BBC
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • kenan 5 ay önce Şikayet Et
    bi tane daha var, bizde unutmuşlar.. :((
    Cevapla
  • BURAK 5 ay önce Şikayet Et
    Kısmet olurda ömrü yeterse 2.200 yılı yatar çıkar
    Cevapla
  • Burhan 5 ay önce Şikayet Et
    Bu süre tek kişinin değil 200 kişinin toplam cezası. Haberi okumadan yorum yazmayın.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR