İsrail'in korkunç planı! BM'den uyarı geldi

Son dakika haberi... Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki tünelleri tuzlu suyla doldurmasının sivillere ve çevreye ciddi zararları olabileceğini vurgulayarak Tel Aviv yönetimini uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.12.2023 19:49 GÜNCELLEME 14.12.2023 23:05 DÜNYA
İsrail'in korkunç planı! BM'den uyarı geldi
İsrail'in korkunç planı! BM'den uyarı geldi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, İsrail'in Gazze'deki tünellere deniz suyu bastığı iddiasına ilişkin paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, İsrail'in (Gazze'deki) tünelleri tuzlu suyla doldurmasının, bazıları uzun vadede olmak üzere insan haklarıyla ilgili ciddi olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekilerek, böyle bir durum karşısında sivillerin hayatta kalması için zaruri olan ürünlerin de risk altında olabileceği vurgulandı.

Tünellerin tuzlu suyla doldurulmasının yaygın, uzun vadeli ve ciddi çevresel zararlara da neden olabileceği belirtilen paylaşımda, "Sivillerin korunması gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

ABD BASININA GÖRE İSRAİL KORKUNÇ PLANI HAYATA GEÇİRDİ

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin 12 Aralık'taki haberine göre, ABD'li yetkililer, İsrail'in Gazze'deki "Hamas tünelleri"ne deniz suyu pompalama planını hayata geçirdiğini iddia etmişti.

Yetkililer, haftalarca sürmesi beklenen tünellere deniz suyu basma işleminin 7 ayrı pompa sistemiyle yapılacağını öne sürmüştü.

Gazze Şeridi'nden serbest bırakılan İsrailli bazı kadınlar ve esirlerin yakınları, İsrail ordusu tarafından esirlerin bulunduğu tünellere "su pompalanması" planına karşı, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya tepki göstermişti.

BIDEN ÇEKİMSER

ABD Başkanı Joe Biden ise 13 Aralık'taki açıklamasında İsrail'in Gazze'deki "Hamas tünelleri"ne deniz suyu salmasıyla ilgili tünellerde herhangi bir rehinenin bulunup bulunmadığını teyit edemeyeceğini söylemişti.

Biden, "Tünellerin sular altında kalmasıyla ilgili olarak, bu tünellerin hiçbirinde rehine bulunmadığından oldukça emin olduklarına dair iddialar var. Ama bunun kesin doğru olup olmadığını bilmiyorum." ifadesini kullanmıştı.

BM: ÇATIŞMA SONLANDIKTAN SONRA SORUŞTURMA KURULU GAZZE'DE ARAŞTIRMA YAPACAK

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de çatışmaların sonlanmasının ardından bir soruşturma kurulunun BM personeline ilişkin can kaybı ve BM tesislerine yönelik hasarları soruşturacağını bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin, "Tanıkların ifadelerine dayandırılan haberlerde İsrail askerlerinin Cibaliya'da bir okulda kadın, çocuklar ve bebekleri yakın mesafeden infaz ettiği belirtiliyor. Okul civarında hava saldırısı ya da bombalamaya ilişkin kanıt bulunmadığı ifade ediliyor. Bu olaydan haberdar mısınız? Teyit edebilir misiniz?" sorusunu yanıtladı.

Birebir bu okula yönelik olayı görmediklerini aktaran Dujarric, "Ancak BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) okulunun yok edildiği görüntüleri gördük." dedi.

Dujarric, UNRWA okulunun yıkımına yol açan saldırıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Söz konusu saldırılarla ilgili ne yapılacağına ilişkin ise Dujarric, "Çatışma sonlandıktan sonra, BM'den bir soruşturma kurulu BM personeline ilişkin can kaybı ve BM tesislerine yönelik hasarları araştıracak." diye konuştu.

"KARARIN YÜKSEK SAYIYLA KABUL EDİLMESİ ULUSLARARASI TOPLUMA AÇIK MESAJ VERİYOR"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dün BM Genel Kurulu'nda 153 "evet" oyuyla kabul edilen ve Gazze'de acilen insani ateşkes çağrısında bulunulan karar hakkında düşüncelerinin sorulması üzerine Dujarric, "Genel Sekreter birçok kez hem özel görüşmelerinde hem de kamuoyuna açık bir şekilde insani ateşkes çağrısında bulundu. Kararın yüksek sayıyla kabul edilmesi uluslararası topluma açık bir mesaj gönderiyor." ifadelerini kullandı.

Dujarric, Genel Sekreter'in insani ateşkes sağlanması için baskı yapmaya ve çabalarını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

BM'nin Gazze'ye yardımlarını artırmaya çalıştığını ancak özellikle çatışma koşullarının bunu zorlaştırdığını bildiren Dujarric, Refah Sınır Kapısı'nın esasen yaya geçişi olduğunu ve daha fazla geçiş noktasına ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Türkiye Vatandaşı 5 ay önce Şikayet Et
    İNSANLAR/ İNSANLIK KATLEDİLİYOR, Hayvanlar ve Çevre Katlediliyor İsrailli/Destekçileri Tarafından. TÜM İLGİLİ KURULUŞLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ; Nerdesiniz?
    Cevapla
  • Hüseyin- 5 ay önce Şikayet Et
    Kum torbalarla 10 dakikada kapatirim tünele su girmez.Tabi eger kapilar yapmadilarsa .yahudilerin imkansiz kaldigini gösterir bu aktion.Ben olsam rahatimi bile bozmam.Relax
    Cevapla
  • ruknettin 5 ay önce Şikayet Et
    Geliyor musalar, denizlerinizi ikiye bölecek ALLAH, ve müminlere dokunmayacak. O güne kadar bekle it,rail
    Cevapla
  • Adsız 5 ay önce Şikayet Et
    Savaşamıyorlar savaşmasında bilmiyorlar eski usul savaşalım meydan savaşı yapalım
    Cevapla
  • Hakan Taşçı 5 ay önce Şikayet Et
    Barışa evet diyen ülkelerden acilen ordu oluşturup filistine çıkarma yapılsın.Abd nin Ab nin Siyonist İsrail derhal durdurulmalı.Sotkıeım yapıyor.Siviller ölüyor .Tünellere deniz suyu basılarak doğa tahrip oluyor.Atık israili birileri durdursun70 gündür saldırıyor.Yeter abd silah verme.yardım etme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR