Kırgızistan bayrağı değişiyor: Tasarı yasalaştı

90 sandalyeli Meclis'te oylamaya katılan 64 milletvekilinden 59'unun "evet" oyuyla yasalaşan tasarı, ülke bayrağında bulunan dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesini öngörüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.12.2023 13:35 GÜNCELLEME 20.12.2023 13:35 DÜNYA
Kırgızistan bayrağı değişiyor: Tasarı yasalaştı
Kırgızistan bayrağı değişiyor: Tasarı yasalaştı

Kırgızistan Meclisi'nde, ülke bayrağında değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev'in başkanlığında Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Genel Kurul'un oylamasına sunuldu.

Meclis Başkanı Şakiyev ve milletvekili Ulan Primov'un Kırgızistan bayrağını iyileştirmek amacıyla hazırladığı tasarı, 90 sandalyeli Meclis'te oylamaya katılan 64 milletvekilinden 59'unun "evet" oyuyla yasalaştı. 5 kişi ise "hayır" oyu kullandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 2. Halk Kurultayı'nda (Halk Buluşması) ülke bayrağında değişikliklerin yapılmasını kendisinin istediğini belirtmişti. Caparov'un onayı sonrası kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Tasarı, ülke bayrağında bulunan dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısının 3'ten 4'e çıkarılması önerisini içeriyor.

BAYRAK NEDEN DEĞİŞİYOR?

Kırgızistan bayrağında, kahramanlığı ve barışı simgeleyen kırmızı renkli kumaşın ortasında yuvarlak bir güneş diskinin etrafında 40 Kırgız boyunu temsil eden 40 kollu dalgalı güneş ışını yer alıyor. Güneş diskinin içinde, Kırgızlar için anlamlı sayılan keçe çadırının (otağ) tavanındaki "bir arada" anlamına gelen daire şeklindeki "tündük" motifi bulunuyor.

Bayrağın ana unsurlarından olan bu ışınlar son zamanlarda ayçiçeğine benzetildikleri için eleştiriliyordu. Kırgız kültüründe "vefasızlığı" ve "hizmetkarlığı" simgeleyen ayçiçeği, "kişisel çıkar için bağlılığını değiştirmeye istekli", "kararsız" ve "köle ruhlu" bir kişiyi tanımlamak için kullanılıyor.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Mehmet kömürcü 4 ay önce Şikayet Et
    Yaşasın Kırgızistan
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    bıyık boylarını da ölçüyorlar mıdır acaba
    Cevapla
  • Ğıttkdd 4 ay önce Şikayet Et
    Evet otur kalk ölçüyoruz sen kendine bak
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Onlarda bıyık olayı yok cahil
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR