Prag katliamcısının ilham kaynağı, Alina ve Galyaviev çıktı

Prag'daki üniversite 15 kişiyi öldüren saldırgan, felaketi Telegram'dan önceden haber vermiş. Paylaşımlarında "İleride manyak olacağımı biliyordum." diyen Kozak'ın, saldırıyı da Rusya'daki iki eylemden ilham alarak kurgulamış.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2023 10:12 GÜNCELLEME 23.12.2023 10:14 DÜNYA
Prag katliamcısının ilham kaynağı, Alina ve Galyaviev çıktı
Prag katliamcısının ilham kaynağı, Alina ve Galyaviev çıktı

Çekya’nın başkenti Prag, önceki gün ülke tarihinin en kanlı silahlı saldırısını yaşadı. 24 yaşındaki David Kozak isimli gencin Charles Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği ve kendisi dahil 15 kişinin öldüğü saldırının ardından bugün ülkede ulusal yas ilan edildi. Olaydan sonra yapılan incelemelerde 24 yaşındaki saldırganın öncelikle aile evinde babasını öldürdüğü ortaya çıkarken, sosyal medyada felaketin habercisi paylaşımlar yaptığı görüldü. Kozak’ın paylaşımları, bu ay başında Rusya’da benzer bir eylem gerçekleştiren Alina Afanaskina’dan ilham aldığını gösteriyor.

ÖNCE BABASINI ÖLDÜRMÜŞ

Yerel saatle 15.00 sularında üniversitenin güzel sanatlar fakültesinde, keskin nişancı tüfeğiyle öğrencilerin üzerine ateş açan saldırgan, daha sonra çatıya çıkarak buradan da etrafa ateş etmeye devam etti. Polisin müdahalesiyle saldırgan etkisiz hale getirilirken, 15 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Prag polisi, saldırganın babasının kentin batısındaki Hostoun köyünde ölü bulunduğunu ve üniversite saldırısı gerçekleşmeden önce polis tarafından aranmaya başladığını açıkladı. Polis ekipleri ayrıca, Kozak’ın bir hafta önce Prag çevresindeki bir ormanlık alanda ölü bulunan baba-kızın cinayetinden de sorumlu olması ihtimalinin bulunduğunu bildirdi.

ÖNCEDEN PLAN YAPMIŞ

Saldırgan Kozak’ın Telegram uygulaması üzerinde paylaştığı gönderilerse, felaketin geldiğinin habercisiymiş. Okul saldırısı düzenlemek ve toplu katliam yapmak gibi planları olduğunu yazan Kozak’ın mesajlarından birinde, "Bir okul saldırısı düzenlemek ve muhtemelen intihar etmek istiyorum." yazıyor.

Ilznaz Galyaviev

ALİNA, OKULDA SALDIRI DÜZENLEMİŞTİ

Bir sosyal medya paylaşımında ise, "Her zaman öldürmek istedim, gelecekte bir manyak olacağımı biliyordum." yazan saldırganın, 2021’de Rusya’nın Kazan kentinde bir okula silahlı saldırı düzenleyen Ilznaz Galyaviev’i övdüğü görülüyor.

"Ilznaz bu saldırıyı gerçekleştirdiğinde toplu katliamın seri cinayetten daha kârlı olduğunu" fark ettim yazan Kozak, ayrıca bu ay başında yine Rusya’nın Bryansk kentindeki bir okulda silahlı saldırı düzenleyen 14 yaşındaki Alina Afanaskina’dan bahsediyor. Kozak, Alina için "Sanki tam zamanında cennetten gelip bana yardım etti." ifadesini kullanıyor. Son mesajında Alina için "Keşke daha fazla kişiyi öldürseydi." diyor. Okulda yıllarca zorbalık gören Alina, sınıfta düzenlediği saldırıda bir öğrenciyi öldürmüş, kendisi de intihar etmişti.

David Kozak’ın Çekya medyasına konuşan komşuları, 24 yaşındaki genci "içe kapanık" olarak nitelendirirken, ailesinin de "normal" görünümlü olduğunu söylüyor.

Alina Afanaskina

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • antepli 4 ay önce Şikayet Et
    Bizim gencler medet umuyor avrupadan .... Depresyon kıtası
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR