İtalya'dan 'AB ordusu' kurulması çağrısı

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği'nin (AB) barışı koruma ve çatışmaları önlemede rol alabilecek bir orduya sahip olması gerektiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 07.01.2024 18:41 GÜNCELLEME 07.01.2024 18:41 DÜNYA
İtalya'dan 'AB ordusu' kurulması çağrısı
İtalya'dan 'AB ordusu' kurulması çağrısı

Tajani, İtalyan gazetesi La Stampa'ya verdiği röportajda, lideri olduğu Forza Italia partisinin, Avrupa'da savunma alanında daha güçlü bir işbirliğini öncelediğini söyledi.

Orta Doğu'dan Hint-Pasifik'e kadar krizlerin yaşandığı ve ABD, Çin, Hindistan, Rusya gibi güçlü oyuncuların olduğu bir dünyada, AB'nin çatışmaların önlenmesinde daha etkin rol oynaması için "bir ordusunun" olması gerektiğini savunan Tajani, "Eğer dünyada barış gücü olmak istiyorsak, bir Avrupa ordusuna ihtiyacımız var ve bu etkili bir Avrupa dış politikasına sahip olmanın temel bir koşulu." ifadelerini kullandı.

Bu ordunun Avrupalıların güvenliği için gerekliliğine işaret eden Bakan Tajani, "AB vatandaşları sadece halihazırda var olan bir şeyle, yani AB ile korunabilir." dedi.

Bakan Tajani ayrıca, AB'nin liderlik sisteminde değişikliğe gidilerek, mevcut Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı yerine tek bir başkanlığın olduğu sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tajani, geçen yıl eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin hayatını kaybetmesinin ardından Forza Italia partisinin yeni lideri olmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Kıl oldum abi 3 ay önce Şikayet Et
    Arnavut asılllı eski bir savaş pilotu olan Tacani'nin başına gelenler F.başkanı E.Macron'un başına gelenlerle aynı olacak,İtalyayı sıkıntılı günler bekliyor,Pentagon fazla mesai yapacak.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 3 ay önce Şikayet Et
    Allahım bu adi ikiyüzlü gevurlara hiçbir zaman fırsat verme
    Cevapla
  • odp 3 ay önce Şikayet Et
    Mandanın söğüt dalına yuva yaptığını, yavrusunu sineğin kaptığını gördüğümde, AB ordusu kurulacağına inanırım
    Cevapla
  • mert 3 ay önce Şikayet Et
    nazi arıtıgi AB zaten natoda alcak!!!
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 3 ay önce Şikayet Et
    Barış gücünden kastı işgal gücü.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR