Blinken: Türkiye'yle dört Arap ülkesi Gazze için anlaştı

Amerikalı Bakan Blinken, İsrail'e seslenerek, "Gazze'de savaş sonrası dönem için ılımlı Filistinli liderlerle iş birliği çağrısı" yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2024 11:45 GÜNCELLEME 10.01.2024 11:45 DÜNYA
Blinken: Türkiye'yle dört Arap ülkesi Gazze için anlaştı
Blinken: Türkiye'yle dört Arap ülkesi Gazze için anlaştı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e Gazze'de savaş sonrası dönem için ılımlı Filistinli liderlerle iş birliği çağrısı yaparken, bölge ülkelerinin  sadece "Filistin devletine giden yolun" açılması durumunda Gazze'nin yeniden inşasına katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye ile dört Arap ülkesi; Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Gazze'nin savaş sonrasında idaresi ve yeniden inşa süreci konusunda planlamalara başlamak için mutabakata vardığını belirten Blinken ancak bunun için bu ülkelerin, Gazze'deki çatışmaların sona ermesini ve bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımların atılmasını görmek istediklerini vurguladı.

Blinken dün İsrail'deydi.

"İsrail'in, Filistinlilerin kendilerini etkin bir şekilde yönetebilecek becerilerini baltalayacak adımlar atmaya son vermesi" gerektiğinin altını çizen Blinken, İsrail'in, İsrailliler ile barış içinde yaşamaya hazır Filistinli liderlerin partneri olması gerektiğini ifade etti. Blinken, Batı Şeria'daki yerleşimcilerin şiddetinin, yerleşim yerlerinin genişletilmesinin, insanları evlerinden etmenin İsrail'in barış ve güvenliğe ulaşması yönünde işini kolaylaştırmadığını da sözlerine ekledi.

Blinken, İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın korunması için çabaların artırılması ve bölgeye daha fazla yardıma izin verilmesi çağrısı da yaptı. İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşın bedelinin "çok yüksek" olduğunu belirten Blinken, Gazze'de sivil ölümlerinin özellikle de çocuk ölümlerinin sayısının çok yüksek olduğunu söyledi.

Blinken dün İsrail'deydi.

KAYNAK : Deutsche Welle Türkçe
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 256 TÜMÜ
  • Vural çiçek 3 ay önce Şikayet Et
    Hamasın olmadığı bir devlet yok hükmündedir filistinli kendi idarecisini secme akil ve güce sahip bir milletir
    Cevapla
  • NuG 3 ay önce Şikayet Et
    Gazzeye uluslararası liman inşa edilsin
    Cevapla
  • ŞEHİTLER 3 ay önce Şikayet Et
    türkiyedeki bütün sinagokların altı arastırılsın...duy sesimi
    Cevapla
  • Yeter 3 ay önce Şikayet Et
    Yalancılar katiller hırsızlar vicdansızlar inşallah sizde ciğer acısı yaşarsınız inşallah ellerinizden ayaklarınızdan olursunuz Allah yaptığınız kötülüklerle muamele etsin yarabbim...
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Allah'ım Gazzelilerin ve bizim senden başka dostumuz ve yardımcımız yok. İblislerin elinde bizi oyuncak etme Allah'ım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR