İsrail kaynakları: Türkiye'de Hamas'a karşı suikast planlamıyoruz

ABD basınına konuşan İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Türkiye'deki Hamas üyelerine yönelik bir suikast düzenleme düşüncesinin olmadığını söyledi. Yetkililer, gerginliğe rağmen Türkiye'yle ilişkileri bozmak istemediklerini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2024 17:12 GÜNCELLEME 18.01.2024 17:16 DÜNYA
İsrail kaynakları: Türkiye'de Hamas'a karşı suikast planlamıyoruz
İsrail kaynakları: Türkiye'de Hamas'a karşı suikast planlamıyoruz

Gazze'ye haftalardır bomba yağdıran İsrail'in Hamas liderlerine suikast planları da gündemdeki yerini koruyor.

İsrail'in 2 Ocak'ta Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas'ın iki numaralı ismi Salih el Aruri'yi öldürmesi sonrası farklı ülkelerdeki Hamas liderlerinin saldırıya uğrama ihtimali Türkiye'de de gündem olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in, Türkiye'de Hamas üyelerini öldüreceği haberleriyle ilgili, "Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler." demişti.

Ocak ayı başında İsrail dış istihbarat servisi Mossad'a yönelik İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda ise 34 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şüpheliler, Türkiye'de yaşayan yabancılara yönelik keşif, takip ve adam kaçırma planlamakla suçlanıyor.

ABD MEDYASINDAN MOSSAD-TÜRKİYE-İSRAİL İDDİALARI

ABD'nin önde gelen yayınlarından Foreign Policy, İsrail'in, Türkiye'de Hamas üyelerine saldırı düzenleyebileceği iddiasıyla ilgili detaylı bir habere imza attı.

Vohra-Anchal imzalı haberde, "Türkiye ve Katar gibi ülkelerde Hamas liderlerini öldürmenin Lübnan'daki kadar kolay olmadığı" yorumu yer aldı.

Foreign Policy, Lübnan ve Suriye gibi savaşın sürdüğü ülkelerde Hamas liderlerine suikast düzenlemenin daha kolay olduğunu ancak önemli bir askeri güç olan Türkiye ve enerji devi Katar'da bunu yapmanın İsrail için risk yaratacağının düşünüldüğünü yazdı.

Dergiye konuşan istihbarat ve güvenlik kaynakları, Mossad'ın Hamas üyelerini barındıran her ülke için ayrı planı olduğunu, İsrail'in planlarında Türkiye içinde suikast düzenlenmesinin öngörülmediğini vurguladı.

Kaynaklar, İsrail'de, Türkiye'nin hassasiyetlerinin gözetildiğini ve ikili ilişkilerin riske atılmak istenmediğini, Hamas liderleri kitlesel olarak Türkiye'de olmadığı sürece Mossad'ın Türkiye'de Hamas'a saldırıyı düşünmediğini aktardı.

Foreign Policy'ye konuşan eski İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eran Lerman, İsrail'in suikast yerine Türkiye'ye Hamas'a desteği azaltması için ABD'nin de yardımıyla baskı yapmayı tercih ettiğini belirtti:

"İsrail, Türkiye'de suikast düzenlemeyecek. NATO ülkesi ve önemli bir askeri güç, o nedenle böyle bir olay başımızı çok ağrıtabilir. Türkiye önemli bir ticaret ortağı, ağır baskı kurmayı tercih ediyoruz."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 147 TÜMÜ
  • insan 3 ay önce Şikayet Et
    Acımasız katil israil boşu boşuna Filistinde 100 binlerce masum insanı katlettin.Bunun hesabını bir gün Allah'ın izniyle sorulur.
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    hain vanpir ve katillerin sözüne inanılır mı. tilkinin tavukla anlaşması gibi.
    Cevapla
  • EĞRİSİ-DOĞRUSU 3 ay önce Şikayet Et
    Çocuk kaçıran, bebek katleden...üstüne bir de alay edenler mi söylüyor? Muhakkak doğrudur!
    Cevapla
  • MİŞ GİBİ ! 3 ay önce Şikayet Et
    İnandık! 75 yıldır bu kaçıncı Katliam? Kaçıncı Pazarlık? Kaçıncı ihanet?!
    Cevapla
  • Gerçek akıncı 3 ay önce Şikayet Et
    Yemin ederim pişmanlık duyup dâimâ kendini kınayan nefse ki, siz mutlaka diriltilip hesâba çekileceksiniz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR