İlk astronotumuz dünya basınında: Türkler uzay kulübüne girdi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay görevi uluslararası basında da yer aldı. Astronot Gezeravcı'nın uzaya yolculuğu için, "Tarihi dönüm noktası. Türkiye seçkinler kulübüne giriyor." şeklinde yorumlar yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2024 09:54 GÜNCELLEME 19.01.2024 09:58 DÜNYA
İlk astronotumuz dünya basınında: Türkler uzay kulübüne girdi
İlk astronotumuz dünya basınında: Türkler uzay kulübüne girdi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, tarihi yolculukla uzaya çıktı. Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü, "İstikbal göklerdedir." oldu.

İlk astronotumuzun Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yolculuğu, dünya çapında geniş yankı uyandırdı.

CNN International'in, "SpaceX, ilk Türk astronotu fırlattı" başlıklı haberinde, misyonun, tamamı Avrupalı astronotlardan oluşan ilk özel uzay görevi olduğuna dikkat çekildi. Aralarında Türkiye'den ilk astronotun da bulunduğu bir grup Avrupalı astronotun uzaya çıktığı belirtildi. Astronot Gezeravcı'nın, bir dönem Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotluğu yaptığı, alçak Dünya yörüngesine ulaşan ilk Türk vatandaşı olarak tarihi bir dönüm noktasına imza atma yolunda ilerlediği vurgulandı.

New York Times, mürettebat üyeleri arasında ilk Türk astronotun yer aldığını aktardı. Gezeravcı'nın, ilk Türk astronotu olarak ülkesinde gelecek nesillere ilham kaynağı olmayı umduğuyla ilgili ifadelerine işaret edildi: Bu uzay uçuşu yolculuğumuzun varış noktası değil, yolculuğumuzun sadece başlangıcı.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, "Türkiye'nin ilk astronotunun dahil olduğu mürettebat uzay istasyonuna uçtu" diye yazdı. Otonom olarak işletilen Crew Dragon'un, cumartesi sabahı erken saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmasının beklendiği notu paylaşıldı. Haberde, "Türkiye, Alper Gezeravcı'yı göndererek UUİ'nin konuk ülkeleri arasında seçkin ve büyüyen bir kulübe girmeye hazırlanıyor." denildi.

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'yı taşıyan roket fırlatıldı! İşte tarihi anlarTürkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'yı taşıyan roket fırlatıldı! İşte tarihi anlar

Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü: İstikbal göklerdedirGezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü: İstikbal göklerdedir

Uzayda 14 gün nasıl geçece? Alper Gezeravcı'ya bilimsel görevUzayda 14 gün nasıl geçece? Alper Gezeravcı'ya bilimsel görev

Uzay alanında haberler yayınlayan ABD merkezli Space adlı internet sitesi de ilk Türk astronotun uzay istasyonuna doğru hareket ettiğini okurlarına duyurdu. Haberde, "Ax-3, Axiom Space'in, aralarında Türkiye'nin ilk astronotunun da bulunduğu, tamamı Avrupalılardan oluşan ilk mürettebatını taşıyor." bilgisi paylaşıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Al Arabiya, mürettebatın tamamının Avrupalı astronotlardan oluştuğunu, bunların arasında bir Türk'ün de yer aldığını yazdı. Crew Dragon kapsülündeki astronotların, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Falcon 9 roketiyle fırlatıldığı belirtildi.

Times of India haberinde, "ISS'ye giden ülkeler arasına katılmayı hedefleyen Türkiye, ülkenin ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirmek üzere 44 yaşındaki Türk Hava Kuvvetleri gazisi Alper Gezeravcı'yı istasyona gönderdi." ifadesine yer verdi.

Alman Deutsche Welle, "Türkiye'nin ilk astronotu özel uçuşla ISS'ye gitti" başlıklı haberinde, "Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk vatandaşı oldu." dedi.

İngiliz Daily Mail, "Türkiye'nin ilk astronotu da dahil olmak üzere tamamı Avrupalı ​​bir mürettebat, Perşembe günü SpaceX roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) başarıyla yolculuğa çıktı." dedi.

Amerkan haber ajansı Associated Press, bu gelişmeyi, "SpaceX, İsveçli ve İtalyanlarla birlikte Türkiye'nin ilk astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlattı" başlığı ile aboneleri ile paylaştı.

Yunan Kathimerini gazetesi, "Türkiye 44 yaşındaki Alper Gezeravcı ile ISS'nin konuk ülkelerinin seçkin ama büyüyen kulübüne girmeye hazırlanıyor." dedi.

South China Morning Post, "Türkiye'nin ilk astronotunu içeren ekip uzay istasyonuna uçuşa başladı." manşetini attı.

İsrail merkezli Jerusalem Post, "Türkiye'nin ilk astronotunu içeren mürettebat uzay istasyonuna uçtu." başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Fransız Le Monde, "Türkiye'nin ilk astronotu bir İsveçli ve İtalyan ile birlikte 18 Ocak Perşembe günü SpaceX Falcon roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı." dedi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Hasan 3 ay önce Şikayet Et
    Her şey bir hayalle başlar insanlar hayallerini gerçekleştirmek ve diğer kendinden sonrakilere örnek olmak
    Cevapla
  • mursal 3 ay önce Şikayet Et
    uzaylı Mustafa da var bizim
    Cevapla
  • kirmizie 3 ay önce Şikayet Et
    bu ilk adim ama bi hic sayilir abd rusys 100 yildir bu isle ugrasiyor gec de olsa büyük adim cok hizli büyük projeler dünyaya 1 ve mili yüz yili erismek icin her seye 100 ulsamali hizli tren 550 km 650 km arasi 81 ile mesala
    Cevapla
  • coban 3 ay önce Şikayet Et
    orhan gitde bunu konser veripte milletin parasini carcur eden belediyelere söyle.. senin benim milletin parasini yiyen sözde sanatcilara söyle bunlari..
    Cevapla
  • orhan01 3 ay önce Şikayet Et
    Peki geç de olsa derken,peki abd ve rusya bu işten ne kazandı söylermisin.Altın mı elmas mı getirdiler dünyaya.Katliam yaptıkları müslüman ülkelerinin doğal zenginliklerini sömürüp o paralarla da uzaya gidip harcadılar.Gören de orda koloni kurmuşlar,orda arsa aldılar da biz alamadık sanır.Ülkemizde o kadar aç susuz geçim sıkıntısı varken uzay bizim neyimize.
    Cevapla
  • Rafik 3 ay önce Şikayet Et
    başimiz göğe erdi sonunda hersey güzel oldu :) anadoluda asgari ücretli milyonlarca aile kiralik ev bulamiyor yasamak icin kimin umrunda , uzay önemli ...
    Cevapla
  • Hasan hüseyin 3 ay önce Şikayet Et
    Fitneci fesatlar iş başında size kalsa bu ülkde bir çivi dahi çakılmasın sizi gidi yobaz gerici heykelcikler..
    Cevapla
  • Evlad-ı fatihan 3 ay önce Şikayet Et
    gururluyuz ancak oyle seçkinler gurubu falan da deyiliz nezaman kendimiz cikariz ozaman o kulübe gireriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR