İsrail hapishanesinden çıkan Filistinli yaşadığı işkenceyi anlattı

Serbest kalan Filistinli Nur el-Kadi, İsrail hapishanelerinde herkesin "savaş esiri" muamelesi gördüğünü, tıbbi ihmal, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2024 12:05 GÜNCELLEME 01.02.2024 12:05 DÜNYA
İsrail hapishanesinden çıkan Filistinli yaşadığı işkenceyi anlattı
İsrail hapishanesinden çıkan Filistinli yaşadığı işkenceyi anlattı

Serbest kalan Filistinli Nur el-Kadi, İsrail hapishanelerinde herkesin "savaş esiri" muamelesi gördüğünü, tıbbi ihmal, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın el-Bire kentinde yaşayan Kadi,  Negev Cezaevinde Filistinlilerin maruz kaldığı zorlukları anlattı.

Yaklaşık 1 yıl idari tutuklu hapiste tutulduğunu söyleyen 31 yaşındaki Filistinli, dün serbest bırakılarak özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten sonra durumun daha da kötüleştiğini vurgulayan Kadi, şöyle devam etti:

YALNIZCA 1 SAAT SU VERİYORLAR

"Durum ciddi anlamda zordu. (Gazze'ye) savaşın başlamasının ardından darbediliyor ve kötü muamele görüyorduk, çoğu esirin vücudunda kırıklar oluştu. Cezaevi yönetimi bütün gün elektriği kesiyor, suyu yalnızca 1 saat veriyor. Her hücrede, eşyasız bir şekilde yerde uyuyan 12 esir var. Her şeye el koyuyorlar, 100 gün aynı kıyafetlerle kaldım. Yemek oldukça az, ilaç bulunmuyor, tam bir tıbbi ihmal söz konusu."

Kadi, Negev Cezaevinde ağır bir şekilde darbedildiği için 3 kaburga kemiğinin kırıldığını, tedavi edilmediğini ve ağrı kesici almasına izin verilmediğini kaydetti.

Gazze'ye saldırıların başlamasından sonrasına dikkati çeken Filistinli, "Hiçbir şey vermez oldular ve herkese savaş esiri gibi davranıyorlar. Son günlerde durum değişti, işkence azaldı ancak esirler aşağılanıyor, kötü muamele görüyor. Ziyaretleri engelleniyor, şahsi eşyaları, ilaç ve gıda verilmiyor." diye konuştu.

Negev Cezaevindeki tıbbi ihmallere ilişkin Kadi, 10 yıldır kalp hastası olmasına ve belirli aralıklarla ilaç kullanmak zorunda olmasına rağmen, hapishane yetkililerinin kendisine ilacını vermediği ancak 25 gün önce gerekli miktarın yarısını karşıladığını kaydetti.

Filistin kurumlarının verilerine göre, İsrail güçleri, Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 6 bin 420 Filistinliyi gözaltına aldı.

 

KAYNAK : AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR