İtalya'dan Husilere rest: Korkmuyoruz

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Yemen'deki İran destekli Husilerin "saldırı tehditlerinden" korkmayacaklarını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.02.2024 20:36 GÜNCELLEME 05.02.2024 20:36 DÜNYA
İtalya'dan Husilere rest: Korkmuyoruz
İtalya'dan Husilere rest: Korkmuyoruz

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Tajani Roma'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi'nin, "İtalya'nın, Husilere yönelik saldırılarda yer alması halinde onların da hedef olacağını" söylemesine yanıt verdi.

Husiler tarafından yapılan hiçbir tehditten korkmayacaklarını belirten Tajani, "(Kızıldeniz'de) Ticari trafiği destekliyoruz. Kimseye saldırmıyoruz ama başkaları tarafından saldırıya uğramak da istemiyoruz." dedi.

Tajani, bölgede trafiğin serbest olması gerektiğini kaydederek gemilere saldırılması durumunda "İtalyan ticari gemilerini savunarak saldırılara karşılık vereceklerini" ifade etti.

Muhammed Ali el-Husi, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, İsrail'in Filistin'e saldırıları karşısında İtalya'nın tarafsız olması gerektiğini ve Yemen'e yönelik saldırılarda yer alması halinde İtalya'nın hedef haline geleceğini söylemişti.

- Kızıldeniz'deki durum

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Alaskamkuzey 2 ay önce Şikayet Et
    gözlerinden belli çok korkuyorsun
    Cevapla
  • Suat 2 ay önce Şikayet Et
    Tabi korkmazsınız sınır değilsin de ondan
    Cevapla
  • dudu 2 ay önce Şikayet Et
    Sen adamların ülkesini bombalayacaksın, korkmuyorum diyeceksin. Peki, ya onlar da savaşı senin ülkene getirirlerse??? Meselâ Piza kulesini bombayla yıkarlarsa?? Akrepol'ün dik duvarını bombayla yıkarlarsa??? Floransa'nın meşhur şapelini bombalarsalar?? İtalya'nın, Husilerden daha çok kaybedeceği şey var gibi duruyor. Bence büyük konuşmamalı.
    Cevapla
  • Samsun 2 ay önce Şikayet Et
    Karsilik vereceklermisb yani ABD operasyonlara bizide cagirir boyle dersem gel demelerini bekliyo heralde ABD ye yagcilik goruntusu
    Cevapla
  • Bayrak 2 ay önce Şikayet Et
    uzaktan davulun sesi hoş gelir gidin de ondan konuşun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR