Mısır sahil kasabasını BAE'ye sattı

Ülkenin yaşadığı ciddi döviz sıkıntısı yüzünden zor günler geçiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, turistik kasaba Ras el-Hikma'yı (Ras Al Hekma) BAE'ye devretmesi muhalifler tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.02.2024 11:06 GÜNCELLEME 10.02.2024 11:28 DÜNYA
Mısır sahil kasabasını BAE'ye sattı
Mısır sahil kasabasını BAE'ye sattı

Mısır, başkent Kahire'nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında bulunan Ras el-Hikma (Ras Al Hekma) bölgesinde yaklaşık 22 milyar dolar tutarında yatırım yapması için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşıldığı yolundaki basında çıkan haberleri resmen teyit etti.

Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, CNBC Arabistan kanalına verdiği demeçte, Ras el-Hikma'yı geliştirme projesinin 22 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Ras el-Hikma bölgesini geliştirmek için yerel ortaklarla birlikte çalışmak üzere BAE'den bir konsorsiyumun seçildiğini kaydeden Mısırlı yetkili, projeye yönelik ilk yatırımların 22 milyar doları aşabileceğini bildirdi.

Mısırlı yetkili, BAE konsorsiyumunun projenin finansmanından, geliştirilmesinden ve yönetilmesinden sorumlu olacağını belirterek, "Projenin uygulanmasına yerli ve yabancı firmaların katılacak. Müzakereleri tamamladık ve şimdi sözleşme imzalamaya hazırlanıyoruz." dedi.

MUHALİFLER SERT ÇIKTI

Basında çıkan haberlerde, ülkenin yaşadığı ciddi döviz sıkıntısı yüzünden zor günler geçiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin turistik kasabayı satma planı muhalifleri tarafından sert bir şekilde eleştirilmesine yol açmıştı.

Muhalifler, döviz sıkıntısını aşma uğruna Mısır'ın en güzel kıyı bölgelerinden biri olan Ras el-Hikma'dan vazgeçmesine tepki gösterdi.

Sinema oyuncusu Amr Waked, "Burayı satmanıza kim izin verdi, burası annenizin ya da babanızı özel mülkü mü?" diyerek tepkisini dile getirdi.

MISIR CİDDİ EKONOMİK KRİZDE

Mısır ulusal para birimi, ülkenin yaşadığı ekonomik darboğaz yüzünden son bir yıl içinde karaborsada ABD doları karşısında yüzde 50 değer kaybetti.

IMF heyeti, 10 milyar dolar tutarında yeni bir kredi açılması için ülkeye yaptığı iki haftalık ziyareti dün tamamladı.

109 milyon nüfusu sahip Mısır'da enflasyon ağustos verilerine göre yıllık yüzde 40’ın üstünde.

Mısır'da halkın yarısından fazlası açlık sınırının altında bir gelirle yaşıyor. Sisi'nin son 10 yıllık iktidarı döneminde Mısır'ın dış borcu 164 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası'nda 34 milyar dolar döviz rezervi kalan Mısır'ın bu yıl 40 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor.

KAYNAK : Euronews
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    borç yapsın diye getirildi, kılıçtaroğlunun vaatleri geldi aklıma.. Allah milletimizi korumuş
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Allah gözünüzü doyursun
    Cevapla
  • Gerçek Müslüman. 2 ay önce Şikayet Et
    Mısır ile aynı kaderi yaşıyoruz onlarda açlık sınırının altında bizde.
    Cevapla
  • ysd 2 ay önce Şikayet Et
    Özal demişti iyiki petrol yok yoksa bu askeri cunta gitmez
    Cevapla
  • Yunus Emre.. 2 ay önce Şikayet Et
    Mal da yalan mülk de yalan, Al biraz da sen oyalan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR