İspanya ve İrlanda, AB'den İsrail'le ticari bağların gözden geçirilmesini istedi
İspanya ve İrlanda onlarca savaş suçu işleyen İsrail'den rahatsız. İki ülkede AB'ye ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
ABONE OLİspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e Avrupa Birliği (AB) pazarında birçok imtiyaz tanıyan ticari anlaşmanın, insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülüklerin ihlal edilip edilmediğinin tespiti için "acilen gözden geçirilmesini" talep etti.
'UYGUN TEDBİRLER ALINMALI'
İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Sanchez ve Varadkar, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e gönderdikleri mektupta, Gazze'de kötüleşen insani durumdan "derin endişe" duyduklarını ifade ederek AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nda öngörülen insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülüklerin İsrail tarafından ihlalinin tespit edilmesi halinde AB'nin "uygun tedbirleri alması" gerektiğini vurguladı.
İSRAİL'İN AKSİYONLARI 'DERHAL GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'
Liderlerin yayımlanan mektubuna göre İspanya ve İrlanda, AB Komisyonundan, Refah bölgesine saldırı planının beraberinde getirdiği "daha büyük bir insani felaket riski" ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye süren saldırıları göz önüne alındığında İsrail'in, anlaşmanın yükümlülüklerine uyup uymadığının "acilen gözden geçirilmesini" istedi.
'GAZZE'DE SADECE ŞEHİTLER, GAZİLER VE ENKAZLAR KALDI'
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 28 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği, 67 binden fazlasının yaralandığı ve 1,9 milyon insanın yerinden edildiğini hatırlatan liderler, bölgede "evlerin tamamen yıkıldığını ve hastaneler de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan sivil altyapının büyük zarar gördüğünü" belirtti.
'SİVİLLERİN DOKUNULMAZLIĞI VARDIR'
Liderler, İsrail'in "kendini savunma hakkının ayrımcılık, orantılılık ve tedbir ilkelerine uygun olması gerektiğini" bildirerek "Daha da önemlisi, uluslararası insancıl hukuk, çatışmalarda tüm taraflara sivillerin korunmasını sağlama konusunda açık bir yükümlülük getirmektedir." ifadelerini kullandı.
'ACİLEN İNSANİ ATEŞKES'
İki lider, Gazze'de "acilen insani ateşkes" çağrısı yaparak İsrail'in hakkında iddialarda bulunduğu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bölgedeki insanlar için "hayati önem" taşıyan faaliyetlerinin sürmesine izin verilmesi ve AB'nin UNRWA'ya desteğin sürmesi gerektiğini kaydetti.
AB NEDEN İSRAİLE İMTİYAZ TANIYOR?
Haziran 2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, İsrail'e AB pazarında birçok imtiyaz tanıyor.
AB-İsrail arasındaki ticaret hacmi 2022'de 46,8 milyar avro düzeyine ulaştı ve AB, İsrail'in en büyük ticaret ortağı haline geldi.
'İSRAİL İNSAN HAKLARINA SAYGI DUYMALI'
İspanyol ve İrlandalı liderin de atıfta bulunduğu anlaşmanın ikinci maddesi İsrail'in insan hakları ve demokratik ilkelere saygı duymasını gerektiriyor.
-
İklimDeğişikliği 9 ay önce Şikayet Etİspanya ve irlanda gerekirse filistin için Ab den ayrılmaya hazırdır!Beğen Toplam 3 beğeni
-
Ahmet 9 ay önce Şikayet Etİspanya ve irlanda Allah sizden razı olsun eyv.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Bitlisli hüseyin 9 ay önce Şikayet EtBildim bileli ben bu ispanyayi sevdimBeğen Toplam 1 beğeni
-
Gazze 9 ay önce Şikayet EtBu iki ülkeye helal olsunBeğen Toplam 6 beğeni
-
Kutahyali 9 ay önce Şikayet Etİşgalci siyonistler insanlıktan ne anlarlar bunlara yapılacak şey gebertmekBeğen Toplam 4 beğeni