Türkleri ülkesine davet etti: Bizim için stratejik avantaj

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov; "Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini Kırgızistan'ın stratejik avantajı olarak değerlendiriyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2024 18:57 GÜNCELLEME 28.02.2024 19:08 DÜNYA
Türkleri ülkesine davet etti: Bizim için stratejik avantaj
Türkleri ülkesine davet etti: Bizim için stratejik avantaj

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un himayesinde başkent Bişkek'te, Kırgızistan-Türkiye İş Forumu düzenlendi.

Forum, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiyev, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Bişkek Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev ve Türkiye'den gelen 60 kişilik iş insanı heyetinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Caparov, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak iki ülkenin ilişkilerini geliştirecek yeni fikirlere ve yeni projelere açık ve hazır olduklarını vurguladı.

Türk iş insanlarını Kırgızistan'a yatırım yapmaya çağıran Caparov, "Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini Kırgızistan'ın stratejik avantajı olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Caparov, Bişkek'te faaliyet gösteren Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi'nin iki ülke ilişkilerin başarılı gelişiminde örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

2023 yılının ikili ilişkilerde çok faydalı bir yıl olduğunu belirten Caparov, ikili ticaretin istikrarı için Ankara'da Kırgızistan'ın Ticaret Temsilciliğinin açıldığını anımsattı.

Caparov, iki ülke arasındaki ortak ticaret hacminde artış olduğuna dikkati çekerek, Kırgızistan'dan Türkiye'ye ihraç edilen ürünleri sıraladı.

"TÜRKİYE, KIRGIZİSTAN'IN ANA TİCARET ORTAKLARINDAN BİRİDİR"

Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amangeldiyev de Kırgızistan'daki yatırım olanaklarını ve potansiyelini içeren bir sunum yaparak, "Türkiye, Kırgızistan'ın ana ticaret ortaklarından biridir." dedi.

Amangeldiyev, ülkede büyük projelerin hayata geçirilmesine ilgi gösterdiklerini vurgulayarak, vergi kanununda yapılan düzenlemeleri ve ülkenin vergi muafiyet imkanlarını paylaştı.

Kırgızistan'da gelecek vadeden alanların arasında enerji, sanayi, ticaret, turizm ve finansal işbirliği olduğunu belirten Amangeldiyev, Türk iş insanlarından bu sektörleri değerlendirmesini istedi.

Amangeldiyev, Türk tarafının "Büyük İpek Yolu" markasının potansiyelini kullanması ve ülkeler arası turistik güzergahları geliştirmesi tavsiyesinde bulundu.

Bankacılık sektöründeki hizmetlere değinen Amangeldiyev, "Transfer ve döviz işlemlerinin hızlandırılması amacıyla Türk ticari bankalarının Kırgızistan'da temsilciliklerinin (şubelerinin) açılmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

2024 YILI, TÜRKİYE İLE KIRGIZİSTAN İÇİN ÖNEMLİ BİR YIL

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan, 2024 yılının Türkiye ile Kırgızistan arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerinde önemli aşama kaydedilen bir yıl olmasını istediklerini ve Türkiye olarak bu hedefe ulaşmak için gayret gösterdiklerini belirtti.

"KIRGIZİSİTAN BİZİM DOST VE KARDEŞ ÜLKEMİZDİR"

Kırgızistan yönetiminin yatırımcının yanında olduğunu vurgulayan Doğan, "Lütfen bu fırsatı kullanınız. Kırgızistan su, enerji, elektrik bakımından yatırım için çok uygun bir ülke. Yatırımcıların bunu değerlendirmelerini rica ediyorum. Kırgızistan'a sizleri davet ediyorum." diye konuştu.

Doğan, "Ben Kırgızistan'da yaklaşık üç senedir görev yapıyorum. Kırgızistan hükümeti de yaklaşık üç yıldır görev yapıyor. Bu dönemde iş dünyasının çözülmeyen sorununu görmedim. Kırgızistan hükümetinin yardımcı olmadığı bir konu görmedim. Bunları iş dünyamızın dikkatine sunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Türk iş insanı heyetinin temsilcisi Yavuz Altun, Kırgızistan'ı daha önce bir kez ziyaret ettiğini ve kendilerini "evlerinde gibi" hissettiklerini söyledi.

Altun, Kırgızistan'ın 200 milyonluk bir coğrafyaya hizmet etmek isteyen bütün üretici ve sanayiciler için muhteşem fırsatların bulunduğu bir ülke olduğunu vurguladı.

Forum kapsamında, ikili iş görüşmeler yapıldı ve yerel firmalar gıda alanındaki ürünlerini sergiledi.

KAYNAK : AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Alperen 1 ay önce Şikayet Et
    15 sene kaldım Orta Asya'da,sizin polisimizin eline Allah kimseyi düşürmesin
    Cevapla
  • Morelli 1 ay önce Şikayet Et
    Nerdeyse butun kirgiz kadinlar turkiyede evlilik pesinde hepsi cakal
    Cevapla
  • MUZTAVA 1 ay önce Şikayet Et
    Baktilarki Türrkiye yürüyor aman ko$madan yanimaza alak dediler hemende stratejik i$ birligi yani Trrk IH lari kisacasi hava araclarimiz tabiki KAAN´nimzda orda yapililsin yani para verip almiayk ayaklari´ama dikkat ederseiniz asla Turizmden söz eden yok.iki ülke insanlari bir brilerini daha iyi tanisin yok.! sinir oldum lan yine.
    Cevapla
  • Şekerci 1 ay önce Şikayet Et
    Siz gelin biz neden gidelim önce mafyayı bitir
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Orda fetö çok faal. Fetöye haracını vermeyen orda iş yapamıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR