Amerikan dergisi: Türkler yeni bir titan üretti
ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics KAAN'ı yazdı. Sebastien Roblin imzalı yazıda KAAN; F-35, F-22 ve Hintlilerin ürettiği AMCA uçağıyla kıyaslandı. Bu bağlamda Roblin, KAAN'a yönelik övgü dolu sözler kullandı.
ABONE OLTürk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi. İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi. Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor. KAAN'ın uçmasından sonra Avrupa, Orta Doğu ve ABD medyasından birçok kuruluş uçağı F-16, F-35 ve F-22 ile dahi kıyasladılar.
"ANKARA'NIN YENİ TİTAN'I"
ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics'de yazan Sebastien Roblin ise, KAAN ile ilgili yazdığı analizinde, "Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı." ifadesini kullandı.
Modern ve beşinci bir nesil uçak inşa etmenin zorluklarını hatırlatan Roblin, Türkiye'nin eninde sonunda kendi kendine yetebilen bir ordu geliştirme planında KAAN'ın kritik bir rol oynadığını belirtti ve ekledi:
"KAAN, genel olarak ABD'nin F-22A Raptor hayalet savaş uçağına benziyor. Alüminyum burun ve titanyum merkez gövdeye sahip olan uçağın yüzeyleri, Türk şirketlerinin başlangıçta F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı"
Turkey’s Very First Fighter Jet Made Its History-Shattering Flight https://t.co/4OjoEQBqN0
— Popular Mechanics (@PopMech) February 29, 2024
"ÖNÜNDE UZUN BİR YOL VAR"
KAAN'ın seri üretime geçtikten sonra 2070 yılına kadar kullanımda olacağını belirten Roblin, Türkiye'nin tıpkı Güney Kore'nin KF-21 Boramae savaş uçağına planladığı gibi yapay zeka da ekleyeceğini aktardı. Roblin ayrıca KAAN'ın Türkiye'nin ileri savaş teknolojilerine olan cesur girişini temsil ettiğini ve potansiyel olarak yerli üretim bir savaş uçağıyla askeri yeteneklerinin farklı bir seviyeye geçeceğini ifade etti.
EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ
KAAN'ın en önemli özelliğinin 'bağımsızlık' olduğunu hatırlatan Roblin, Türkiye'nin başta ABD ve Almanya ile artık ilişkileri ne olursa olsun kendi uçağını yapabilecek seviyede olduğu için bu iki ülkeden ayrı hareket edebileceğini söyledi.
HİNT UÇAĞI "AMCA" İLE KIYASLADI
Hindistan uzun yıllardır beşinci nesil AMCA adındaki bir projeyi geliştiriyor ancak bu uçak hala havalanmadı. Hatta Hint basını KAAN'ın ilk uçtuğu gün kendi hükümetlerine yönelik eleştirilerde bulundu. Roblin'e göre KAAN, tam anlamıyla sahaya sürüldüğünde AMCA'dan daha güçlü bir uçak olacak. KAAN önümüzdeki yıllarda Ankara için 6. nesil savaş uçakları ve yapay zekanın temelini oluşturacak.
-
MUZTAVA 8 ay önce Şikayet EtHmm beyler asla asla unutmayalim cokda Rus´Fransiz cali$ti KAAN icin ama yabancilarin ismimleri payla$ilmiyor bunuda bilelim.Beğen
-
Yusuf GÜVEN 8 ay önce Şikayet EtBoş yapma...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Turan 8 ay önce Şikayet EtMeğerse ne üstün maharetlere bilgi zekaya sahip insanlar ülkesinde yaşıyormuşuz batı hayranları özentisi engeller olmasaydı bugün Filistin Suriye diğer Müslüman ülkelere İngiliz Amerika diktatörleri olmazdıBeğen
-
Misafir 8 ay önce Şikayet Etkaan kardes beni guldurdun allahta seni guldursunBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 8 ay önce Şikayet EtAminBeğen Toplam 1 beğeni
-
insanlık 8 ay önce Şikayet EtRabbim en kısa sürede tamamına erdirsin inşaallah.Beğen Toplam 8 beğeni