İran parlamento ve Uzmanlar Meclisi oy sayımı ikinci gününde devam ediyor

İran'da 1 Mart’ta gerçekleştirilen parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde oy sayımı sürerken açılan sandık sonuçlarına göre 19 seçim bölgesinde seçimler ikinci tura kaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2024 18:50 GÜNCELLEME 03.03.2024 19:50 DÜNYA
İran parlamento ve Uzmanlar Meclisi oy sayımı ikinci gününde devam ediyor
İran parlamento ve Uzmanlar Meclisi oy sayımı ikinci gününde devam ediyor

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami yaptığı açıklamada, ülke genelindeki 208 seçim bölgesinin 207’sinde oy sayım işlemlerinin tamamlandığını kaydetti.

Sayılan oylardaki son durumu değerlendiren İslami, 19 seçim bölgesinde seçimin ikinci tura kaldığını belirtti.

İran Meclisindeki 290 sandalye için yarışan adaylardan 231’i kesin olarak milletvekili olmaya hak kazanırken 19 seçim bölgesinde seçimler 2’nci tura kaldı. İkinci turda seçilecek milletvekili sayısı ise 29 olarak açıklandı.

Açıklanan sayılar arasında başkent Tahran’a ait verilere yer verilmedi. Tahran 30 milletvekili kotasına sahipken şimdiye kadar açılan sandıkların kesin olmayan sonuçlarına göre 13 aday meclise gidebilecek.

Bu durumda, geriye kalan 17 sandalye için en çok oyu alan 34 aday ikinci turda yarışacak. Tahran oy sayım sonuçlarının ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

İran seçim kanunlarına göre, seçime giren adayların milletvekili olabilmesi için geçerli oyların yüzde 20’sini alması gerekiyor. Bir seçmen şehrin milletvekili kotası kadar adayı oy pusulasına yazıp oy verebiliyor.

Seçim bölgelerinin kimisinde adayların hiçbirinin gerekli oyu alamaması, kimisinde ise bazı adayların barajı aşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmış oldu.

İkinci tura kalan seçim bölgelerinde milletvekili olmaya hak kazanan kişiler şehrin milletvekili kotası sayısından düşürülüyor. Geriye kalan sandalyeler için ise yeterli oyu alamayan adayların yeniden seçime girmeleri gerekiyor.

Söz konusu ikinci tur seçimlerine, şehrin kotasında boş kalan sandalye sayısının iki katı kadar aday yeniden seçime girebilme hakkına sahip. Adaylar aldıkları oy oranına göre yeniden listelere dahil ediliyor.

İkinci tur seçimlerinde oy oranına bakılmaksızın en çok oyu alan adaylar milletvekili olmaya hak kazanacak.

İRAN'DAKİ SEÇİMLER

İran’da 1 Mart'ta yapılan 12. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip 6. Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinde seçmenler, ülkenin dört bir yanındaki 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda yerel saatle 24.00’e kadar oylarını kullandı.

İran’da 61 milyon 172 binden fazla seçmen bulunuyor, kaçının sandık başına gittiğine ilişkin resmi açıklama olmamakla birlikte İran resmi ajansı IRNA, yaklaşık 25 milyon seçmenin oy kullandığını duyurdu.

Seçimlere katılım oranına ilişkin ise henüz resmi açıklama yapılmadı.

İran Meclisindeki 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken Uzmanlar Meclisindeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katıldı.

KAYNAK : AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • HAKAN'IN FİKRİ 1 ay önce Şikayet Et
    ne seçimi kimi kandırıyorlar seçim yapıyoruz diye
    Cevapla
  • Gürhan 1 ay önce Şikayet Et
    Yahudilerin yönettiği ülke İran adı İslam ama bunu hiç kimse bilmez . Hazar Yahudilerinin İngiliz ve ABD yahudilerini pek sevdiği de söylenemez. İran'da yüzyıllar önce silah zoruyla müslüman yapılan Yahudiler asla müslüman olmadılar ama isimleri müslüman aynı bizim sebataistler gibi.
    Cevapla
  • Cem 1 ay önce Şikayet Et
    Fitne kazanının bekçilerini seçiyorlar,israil dostları!
    Cevapla
  • Hamza28 1 ay önce Şikayet Et
    Bune ya bizde seçim oldu herşey hemen belli oldu bunlar hangi balta girmemiş ormanda yaşiyorlar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR