İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi'nde kabul edilen kararlar açıklandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katıldığı Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda kabul edilen kararlar açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.03.2024 01:02 GÜNCELLEME 06.03.2024 10:04 DÜNYA
İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi'nde kabul edilen kararlar açıklandı
İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi'nde kabul edilen kararlar açıklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katıldı. Dışişleri Bakanlığı'nca toplantıda kabul edilen kararlar özetlenerek duyuruldu. Kabul edilen kararlar, Bakanlık tarafından şöyle açıklandı:

"-DBK karar taslağı güçlü kınamalar içermektedir (7 Ekim'den bu yana 12 bin 650'si çocuk, 8 bini kadın olmak üzere 30 bin 400 Filistinlinin katledildiğine dikkati çeken karar, somut sonuçlar da ihtiva etmektedir).

-(Ülkemizin önerisi üzerine) İhtilafın çözümünü teminen uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısı yapılmakta, bu çerçevede olası bir anlaşmanın (final settlement) uygulanması için garanti mekanizmasına olan ihtiyacın altı çizilmektedir.

-Filistinli siviller için pratik ve etkin korumaya yönelik bir mekanizma oluşturulması gerektiğinin altı çizilmiştir.

-İsrail’in başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası teşkilatlara üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunulmuştur.

-11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen “İİT-AL Zirvesi”nde yetkilendirilen, ülkemizin yanısıra, Suudi Arabistan, Filistin, Ürdün, Mısır, Katar, Endonezya ve Nijerya’dan oluşan temas grubunun uluslararası girişimleri takdir edilmekte, bu girişimlerin sürdürülmesi çağrısında bulunulmaktadır.

-UNRWA’nın (BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) önemine dikkat çekilmekte, UNRWA’ya mâli katkısını kesen ülkeler kınanmakta, söz konusu ülkelerden bu karardan vazgeçmeye çağırılmaktadır.

-Ülkemiz evsahipliğinde 24 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen İİT Olağanüstü Enformasyon Bakanları Toplantısı’na atıf yapılmakta, nihai bildirge kararlarının uygulanmasının gerekliliği vurgulanmaktadır.

-İİT Üyesi Devletleri muhatap Filistin’in, BM’ye tam Üye olabilmesi yönündeki çabaları destekleme çağrısı yinelenmekte, keza tanımayan ülkelerin Filistin’i tanıması talep edilmektedir.

-UAD’nin aldığı ihtiyati tedbir kararı memnuniyetle karşılanmakta, konuya ilişkin UAD nezdindeki başvurusu sebebiyle Güney Afrika’ya teşekkür edilmekte, İİT Üyesi Devletler davaya müdahil olmaya teşvik edilmektedir.

-İsrail’in savaş sonrası senaryoları (Next Day Plan) kınanmakta ve reddedilmektedir.

-Gazze’de gerçekleşen olaylar soykırım olarak tanımlanmakta ve İsrail soykırımdan sorumlu tutulmaktadır. Doğrudan veya dolaylı olarak bu suça iştirak eden tüm devletler uyarılmaktadır. Bu çerçevede Nikaragua tarafından UAD nezdinde atılan adım takdir edilmektedir.

-FKÖ’nün Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğu vurgulanmaktadır.

-Acil ve koşulsuz ateşkes çağrısında bulunulmaktadır.

-Gazze’ye yardımların ulaştırılması için insani koridorun açılması talep edilmektedir.

-Filistin halkının zorla yerinden edilmeleri girişimleri kategorik olarak reddedilmektedir.

-Arap-İslam âleminin Ramazan ayında (uluslararası teşkilatlarla işbirliği halinde) Gazze’ye yardım ulaştırmaya çağırılmaktadır.

-Üye Devletlerine İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurulması için gerekli görülen tüm adımları atmaları yönünde acil çağrıda bulunulmaktadır.

-İsrail’in UAD’nin ihtiyati tedbir kararlarını uygulamaması şiddetle kınanmaktadır.

-BM Genel Sekreterine, İsrail’i, çocuklara karşı işlediği ihlaller sebebiyle, (BM Genel Sekreterinin 'Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Yıllık Raporu'nun ekindeki) kara listeye alması çağrısında bulunulmaktadır.

-Üye Devletler İsrail’i durdurmak için, yaptırımlar dahil olmak üzere, gerekli tedbirleri almaya, İsrail’e silah ve mühimmat satışının durdurmaya, limanlarını ve hava sahalarını İsrail’e silah sevkiyatlarına kapatmaya çağırılmaktadır.

- Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısının, İsrail’in işlemekte olduğu savaş ve insanlık suçlarına yönelik soruşturmasını hızlandırması çağrısında bulunulmaktadır.

-Güney Afrika, Komorlar, Cibuti, Bolivya, Bangladeş, Venezuela, Şili ve Meksika’ya Filistin’deki durumu UCM’ye taşımaları nedeniyle teşekkür edilmekte, UCM’ye taraf olan İİT Üye Devletlerinin Filistin’de işlenen suçları UCM’ye taşımaları çağrısında bulunulmaktadır.

-İİT Genel Sekreterliği Hukuk İzleme Birimi, işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail’e dava açılabilmesine yönelik hukuki yolları araştırmaya, söz konusu suçları incelemeye, ayrıca Genel Sekreterlik bünyesinde suçlulara yaptırım uygulanabilmesini teminen bir sistem ihdas edilmesi yönünde atılabilecek somut adımlara ilişkin rapor ve öneriler hazırlamaya çağırılmaktadır.

-Yerleşimlerce gerçekleştirilen eylemler terörizm olarak nitelendirilmekte, uluslararası toplumdan yerleşimcilerin terör listesine alınması çağrısında bulunulmakta, ayrıca yerleşimcilere yönelik ticaret ve vize yaptırımları dahil olmak üzere gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altı çizilmektedir.

-İsrail’in güney Lübnan’daki askeri saldırıları kınanmaktadır."

KAYNAK : DHA, AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Hko 1 ay önce Şikayet Et
    İslam ülkelerinin rezilliği diz boyu bir halt edemezler çünkü bunlar gerçekte İslam değil şirk ülkeleri o yüzdende başarı şansları sıfırdır,bir tek dürüst İslam ülkesi olsaydı durum farklı olurdu Rabbimde yardım ederdi
    Cevapla
  • İlhan Can 1 ay önce Şikayet Et
    Bazen susmak konuşmaktan daha doğru bir davranış şeklidir
    Cevapla
  • Yener 1 ay önce Şikayet Et
    Toplantıda alınan kararlar uygulansın artık. Çıldırmamak elde değil. İİT üyeleri Allah rızası için birlikte hareket etmeli. Müslümanlar birlik olmalıyız.
    Cevapla
  • Filistinli ZAZA 1 ay önce Şikayet Et
    56 İslam ülkelerin acizliğine bakın icraata geçin derhal bırakın bu kınamayı işlerini artık bu Filistin meselesi tüm İslam ülkelerin meselesidir başta Türkiye olmak üzere Türkiye derhal incirliği ve Malatya'daki küreciği kapatmalı ve bu itraile 24 saat süre verin ve gereğini ivedilikle yapın Allah için
    Cevapla
  • İsmail 1 ay önce Şikayet Et
    Boş boş konuşup dağıldılar, kendi gazlarini aliyorlar galiba , yoksa bu boş işler biz halkı etkilemiyor sadece yöneticilerimize olan kizginligimizi arttiriyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR