Netanyahu'dan Biden'ın Refah çağrısına ret

Beyaz Saray'ın "Refah'a saldırı hata olur." açıklamasının ardından konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah'taki "taburları imha etmenin" karadan saldırı dışında bir yolu olmadığını savundu.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2024 09:41 GÜNCELLEME 20.03.2024 10:02 DÜNYA
Netanyahu'dan Biden'ın Refah çağrısına ret
Netanyahu'dan Biden'ın Refah çağrısına ret

İsrail savaş uçakları, Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir evi bombaladı. Saldırı sonucunda 27 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralı olduğu açıklandı.

Çoğu yerinden edilmiş olan kişiler olmak üzere 27 kişinin öldüğü bu saldırının yanı sıra, İsrail savaş uçaklarının Gazze şehrinin doğusundaki Ed Durc Mahallesi'ndeki Sidra bölgesine düzenlediği hava saldırısında da can kayıpları yaşandı. Filistin'in resmi haber ajansı WAFA, bu saldırılara eş zamanlı olarak Gazze şehrinin kuzeyi ve diğer bölgelerinin de topçu atışıyla hedef alındığını aktardı.

"REFAH'A SALDIRI HATA OLUR" DİYEN ABD'YE YANIT

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e yaptığı "Refah'a saldırı hata olur." uyarısına Başbakan Benjamin Netanyahu'dan yanıt geldi. Netanyahu, 19 Mart Salı günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden'a 'oldukça açık bir şekilde Refah'taki söz konusu taburların tamamen imha edilmesine bağlı olduklarını ve bunu yapmanın karadan (saldırı düzenlemek) dışında bir yolu olmadığını' ifade ettiğini söyledi.

İki lider, pazartesi günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, bu görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in Refah'a olası bir kara harekatının 'hata' olacağı ve İsrail'in askeri amaçlarını başka yollarla yerine getirebileceği ifade edilmişti.

BLINKEN ALTINCI KEZ ORTA DOĞU'YA GİDİYOR

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Filipinler'de gerçekleştirdiği ziyarette basın mensuplarına bir kez daha Orta Doğu'ya gideceğini açıkladı. Blinken, konuya ilişkin açıklamasında, Gazze'de süren krize çözüm bulabilmek ve devam eden ateşkes görüşmelerine ivme kazandırabilmek amacıyla çarşamba günü Suudi Arabistan'ın Cidde kentini, perşembe günü de Mısır'ın başkenti Kahire'yi ziyaret edeceğini belirtti.

7 Ekim'de başlayan süreçte Orta Doğu'ya altıncı kez ziyarette bulunacak olan Blinken, bölgesel bir barış mimarisi için diplomatik görüşmeler yapacağını vurguladı. Blinken, İsrail'e gidip gitmeyeceği konusunda ise herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

İSRAİLLİ YETKİLİLER ANLAŞMA KONUSUNDA KARAMSAR

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin ardından Mossad Başkanı David Barnea'nın İsrail savaş kabinesine müzakerelerle ilgili brifing vereceği belirtildi. İsrail basınına yansıyan haberlerde, Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için yapılan görüşmelerin yaklaşık 2 hafta süreceği kaydedildi.

Üst düzey İsrailli bir yetkili, bir anlaşmaya varılması konusunda karamsarlık olduğunu söyledi. Yetkili, Hamas ve İsrail'in pozisyonlarındaki boşlukların doldurulabileceğini ancak Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar'in gerçekten bir anlaşma mı istediğinin, yoksa Refah'a saldırıyı savuşturmak için zaman kazanmaya mı çalıştığının açık olmadığını savundu.

ATEŞKES ANLAŞMASINA YAKIN DEĞİLİZ

Hamas, daha önce yaptığı açıklamalarda kalıcı ateşkes talebini sürdürürken, görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar, İsrail'in karşı teklif sunduğunu ve görüşmelerin ilk olarak İsrailli rehineler ile Filistinli tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasına odaklanmasını istediğini belirtti. Üst düzey İsrailli yetkili, görüşmelerin uzun ve karmaşık olacağını söyledi. Yetkili, "Yurtdışında Hamas olsa bile karar verme konusunda sıfır yetkileri var. Her bir nokta ve virgülü (Sinwar'a onaylatmak) 24 ila 36 saat alacak." dedi.

Katar Dışişleri Bakanı Macid El Ensari de Katarlı yetkililerin ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu söylemiş, "Şu anda bir anlaşmaya yakın olduğumuzu söyleyebileceğimiz bir noktada olduğumuzu düşünmüyorum." demişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • cahit 1 ay önce Şikayet Et
    Bölge ülkelerinin Müslümanları ayaklanın yürüyün artık ne İsrail bırakın ne ABD
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR