100 bin inek telef oldu! Genetik mutasyon keşfedildi

Hindistan’da Mayıs 2022'de yaklaşık 100 bin ineğin telef olmasına yol açan LSD virüsünün kökenini ve genetik yapısını araştıran bilim adamları, bin 800’ü aşkın genetik mutasyon keşfetti.

ABONE OL
GİRİŞ 03.04.2024 21:04 GÜNCELLEME 04.04.2024 02:03 DÜNYA
100 bin inek telef oldu! Genetik mutasyon keşfedildi
100 bin inek telef oldu! Genetik mutasyon keşfedildi

Hintli bilim adamları, Mayıs 2022'deki salgında yaklaşık 100 bin ineğin telef olmasına yol açan yumrulu deri hastalığının kaynağı LSD virüsünün genetik yapısına ilişkin önemli ipuçlarına ulaştı.

Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc) Biyokimya Bölümü Profesörü Utpal Tatu liderliğindeki ekip, Gujarat, Maharashtra, Rajasthan ve Karnataka dahil çeşitli eyaletlerdeki enfekte ineklerden örnekler toplayarak, DNA incelemesi gerçekleştirdi.

Çalışmalar sonunda biri önceki yerel salgınlardan gelen türlere, diğeri ise Rusya'daki 2015 salgınından gelen bir türe benzeyen iki temel genetik varyasyon tespit eden uzmanlar, toplamda ise bin 800’ü aşkın genetik mutasyon tespit etti. Elde edilen bulguların hedefe yönelik genetik mutasyonları belirlemede kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, bu sayede aşı geliştirme çalışmalarında ilerleme sağlanabileceğini vurguladı.

Bulaşıcı ve ölümcül

İlk olarak 1929’da Zambiya'da tespit edilen LSD virüsü, 1989'a dek yalnızca Afrika bölgesinde görülmüştü. Ardından Güney Asya, Orta Doğu, Rusya ve diğer güneydoğu Avrupa ülkelerine yayılmaya başlayan virüs, Hindistan'da 2019 ve 2022 yıllarında olmak üzere iki salgına yol açmıştı.

LSD virüsünün neden olduğu viral bir enfeksiyon olan yumrulu deri hastalığı, sinekler ve böceklerden bulaşıyor. Ateşe ve deri nodüllerine neden olan hastalık, inekler için ölümcül olabiliyor.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Derin Düşünce 1 ay önce Şikayet Et
    Bill Gates senin ve senin gibilerin canı cehenneme şeytani planlarınızı Allah'ın izniyle gerçekleştiremeyeceksiniz.!! Dünya sahipsiz değil.!!! Dünyanın görünmez koruyucuları var
    Cevapla
  • AYDIN 1 ay önce Şikayet Et
    Tanrılarını kesemeyince enfeksiyon bulaştırıyorlar
    Cevapla
  • Selim 1 ay önce Şikayet Et
    Bill işi bu yapay et yapicam diye inekleri bitirmek
    Cevapla
  • Rumuz 1 ay önce Şikayet Et
    Büyük baş hayvanları yok etme projeleri başladı
    Cevapla
  • Lordlar kamarası 1 ay önce Şikayet Et
    İyide düşününce bunlar tanrilarini nasıl kesecekler birde 1800 tane
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR