İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası

ABD'nin, İran'a kapsamlı bir saldırıya girişmemesi karşılığında İsrail'in yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı "Refah'a saldırı planını kabul ettiği" öne sürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2024 10:59 GÜNCELLEME 18.04.2024 12:22 DÜNYA
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası

ABD'nin, İran'a kapsamlı bir saldırıya girişmemesi karşılığında İsrail'in yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı "Refah'a saldırı planını kabul ettiği" öne sürüldü.

REFAH'A SALDIRI KONUSUNDA ANLAŞTILAR

Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed'in Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ile İsrail uzun zamandır tartışılan Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah'a saldırı konusunda anlaştı.

İsrail'in, İran'ın 13 Nisan'da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle başlattığı saldırılarına misilleme yapacağı yönünde beklentiler sürerken, ertelendiği bildirilen Refah'a saldırı planına ilişkin yeni gelişmeler gündeme geldi.

AMERİLAN YÖNETİMİ KABUL ETTİ

Adı açıklanmayan Mısırlı yetkili, "Amerikan yönetimi, İran'a karşı geniş çaplı bir saldırı düzenlememek karşılığında işgal hükümetinin (İsrail) Refah'a askeri operasyonla ilgili daha önce sunduğu planı kabul etti." dedi.

Yetkililer, Mısır hükümetinin de Refah'a planlanan saldırının muhtemel etkileriyle başa çıkabilmesi için hazırlıklar yaptığını kaydetti.

Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca kez yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Buna karşın, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberinde ise Netanyahu'nun tarihinin belli olduğunu açıkladığı Refah'a saldırı planının "ertelendiği" iddiasına yer verilmişti.

Ayrıca, İsrail'in, kara işgali öncesinde bölgeye sığınanları çıkarmak için iki hafta içerisinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı öne sürülmüştü.

30 bin ek çadırın da satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedilmişti.

İran Cumhurbaşkanı: İsrail'e operasyon sınırlı tutulduİran Cumhurbaşkanı: İsrail'e operasyon sınırlı tutuldu

REFAH'TA MİLYONLARCA KİŞİ BARINIYOR

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi, yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah'ın İsrail saldırılarından önce 280 bin olan nüfusu, halihazırda 5 katından fazla artarak neredeyse 1,5 milyona ulaştı.

İsrail saldırılarından kaçarak, yeterli kalacak yerin bulunmadığı ve altyapının yetersiz kaldığı Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bölümü, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusunun sık sık hava saldırıları düzenlediği Refah'a kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İSRAİL SALDIRILARINI İPTAL ETTİ İDDİASI

ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürüldü.

Amerikan ABC News'e konuşan adı açıklanmayan 3 İsrailli kaynağa göre, İsrail yönetimi, bu hafta 2 gece İran'a karşı misilleme saldırısı planını iptal etti.

İran’ın yüzlerce kamikaze insanız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle düzenlediği saldırıya İsrail’in nasıl ve ne zaman yanıt vereceği bilinmezliğini korurken, söz konusu İsrailli kaynaklar, savaş kabinesinin önünde misillemenin nereye yapılacağına yönelik çok sayıda seçenek olduğunu belirtti.

İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin muhtemel misillemeyi İran’ın bölgedeki vekil güçlerini hedef almaktan siber saldırı düzenlemeye kadar pek çok seçeneği tartıştığını öne sürdü.

İran'ın misillemesi Körfez ülkelerini harekete geçirdiİran'ın misillemesi Körfez ülkelerini harekete geçirdi

İsrail ordusu İran'a misillemenin türüne karar verdi iddiasıİsrail ordusu İran'a misillemenin türüne karar verdi iddiası

KAYNAK : AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 42 TÜMÜ
  • Malkoçoğlu İdris 1 hafta önce Şikayet Et
    tarihi unutan zalim Yahudiler..sizi 2.dunya savaşında acımasızca katlettiler..gelip Filistinlilere el etek açip İsrail'i kurdunuz..şimdi de katlediyorsunuz.. İslâm düşmanı soytarılar...ilahi adalet sonunda gerçekleşecek. İnşallah..
    Cevapla
  • yere batın 1 hafta önce Şikayet Et
    katillerin katliam pazarlığı.
    Cevapla
  • konuk 1 hafta önce Şikayet Et
    Allahım sen oyunlarını boz onları birbirine düşür, mazlum insanlara yardımını indir
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'ın saldırılarını bile ranta çevirmeye çalışıyor gavurlar, sanki yapmayacaklardı!
    Cevapla
  • türk 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu yapılanlardan, alet olanlardan herkes haberdar, herkes görüyor. Allahın izniyle günü geldiği zaman onlarada kimse merhamet etmeyecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR