İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor

İran'la İsrail arasındaki karşılıklı saldırılar devam ediyor. Tel Aviv, bu sabah İran'ın İshafan kentini hedef aldı. Saldırıda bir hasar oluşmazken, konuyla alakalı hem İran hem İsrail hem de uluslararası mecralardan açıklamalar geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.04.2024 14:28 GÜNCELLEME 20.04.2024 11:16 DÜNYA
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor

1 Nisan'da İsrail'in İran'ın Şam Konsolosluğu'na saldırması ve 7 komutanın öldürülmesinin ardından gerginleşen İsrail-İran ilişkileri, 13 Nisan'da İran'ın İsrail'e drone ve füze saldırısıyla iki tarafın birbirini doğrudan hedef aldığı bir sürece evrildi. 13 Nisan'ın ardından dünya kamuoyu İsrail'in ne zaman ve nasıl İran'a yanıt vereceğini tartışırken, cevap bugün İran'ın nükleer kapasitesinin yoğun olduğu İsfahan kentine saldırıyla geldi.

UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ

İsrail, sabaha karşı İran’a füze saldırısı gerçekleşti. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre İran’ın İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama sesleri duyuldu. Bu gelişmelerin ardından ülke genelinde tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu. İran devlet haber ajansı IRNA, uçuşların yeniden başladığını bildirdi. İsfahan eyaletinde meydana gelen patlamalar nedeniyle daha önce İran'ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı.

İsrail'den İran'a füze saldırısıİsrail'den İran'a füze saldırısı

"BÜYÜK BİR HASAR MEYDANA GELMEDİ"

IRNA, İsfahan kenti yakınlarında duyulan patlamaların ardından "büyük bir hasar meydana gelmediğini" bildirdi. Ajans, "Raporlar, herhangi bir hava tehdidinin etkisiyle büyük bir hasar veya büyük patlamalar olmadığını gösteriyor" diye yazdı.

"FÜZE SALDIRISI OLMADI, PATLAMALARIN SEBEBİ İRAN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ"

İranlı yetkililere dayandırılan haberlerde ise, İran'a füze bir saldırısı olmadığı belirtildi. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, "Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan'daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok." dedi.

"NÜKLEER TESİSLER GÜVENDE"

İranlı yetkililer, İsfahan şehrinde yapılan saha araştırmalarında başta nükleer tesisler olmak üzere bu ildeki önemli tesislerin güven altında olduğunu ve buralarda herhangi bir hasar olmadığını açıkladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İsfahan'daki nükleer tesiste herhangi bir hasar olmadığını doğruladı.

"TEBRİZ'DE HİÇBİR PATLAMA GERÇEKLEŞMEDİ"

Öte yandan İran Devrim Muhafızları'na bağlı Tasnim haber ajansı da İran'ın kuzeybatısındaki Tebriz'de iddia edilenin aksine hiçbir patlama gerçekleşmediğini yazdı.

İSRAİL'DEN RESMİ AÇIKLAMA HALA YOK 

İsrail bir yetkili, Washington Post gazetesine, "İsrail'in amacı, İran topraklarına saldırı yapma kabiliyetine sahip olduğunun sinyalini vermekti." dese de saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen İsrail makamları konuyla alakalı hiçbir resmi açıklama yapmadı.

"MİSİLLEME SINIRLIYDI"

Öte yandan İsrail basını, yaşananlara ilişkin "İsrail'in misilleme saldırısı sınırlıydı." ifadesini kullandı.

FRANSA VE İNGİLTERE "MEŞRU MÜDAFAA" DEDİ

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "gerilimi azaltma" çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Yardımcısı, "İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkına sahip" diye konuştu.

İngiltere Başbakanlık Ofisi de İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğunu söyledi. İran'a yönelik saldırıların kaynağının resmi olarak doğrulanmadığını belirten ofis, İsraillilere şu anda önemli olanın "gerilimi azaltmak olduğunu" belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Çin ilgili raporları not etti ve gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı çıkıyor." denildi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, ülkesinin İran'daki durumu yakından izlediğini söyleyerek, "Orta Doğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler endişe vericidir. Gerilimin daha fazla tırmanmanın önlenmesi büyük önem taşıyor." dedi.

"ACİL MİSİLLEME PLANI YOK"

Üst düzey İranlı yetkili, saldırının yabancı kaynağının belirlenemediğini belirterek, "Olayın dış kaynağı henüz teyit edilmedi. Dışarıdan herhangi bir saldırı olmadı; tartışma, saldırıdan çok sızma yönünde ilerliyor. O yüzden acil misilleme planımız yok." ifadesini kullandı.

BM VE ABD'DEN AÇIKLAMA

İtalya'da düzenlenen G7 toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İran'ın İsrail'e saldırısını kınadı. "G7, İran'ın İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını kınamaktadır." diyen Blinken, Amerika olarak İsrail'in güvenliğini öncelediklerini ancak Orta Doğu'nun büyük bir savaşa sürüklenmesine de karşı olduklarını söyledi. İran'a yeni yaptırımları uygulayacaklarını aktaran Blinken ayrıca, bölgedeki gerginliğin daha da tırmanmasını önlemeye kararlı olduklarını belirtti.

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, tüm taraflara tansiyonu düşürmeleri yönünde çağrıda bulundu. Laurence, "Üçüncü ülkeleri, özellikle nüfuz sahibi olanları, zaten son derece istikrarsız olan durumun daha fazla kötüleşmemesini sağlamak için ellerinden geleni yapmaya davet ediyoruz." dedi.

KAYNAK : Haber7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 350 TÜMÜ
  • GELECEKGÜNLER? 1 hafta önce Şikayet Et
    Müsaitseniz bugün size geleceğiz gibisinden savaş olarakta tanımlayamadığım hadiseye tanığız.Çağımız savaş teknolojilerini tabiki uzaktan teknolojik donanımlı askeri ekipmanlarla saldırılar mümkün lakin gelişmeler enteresan duruma geldi şu hususu sezmekteyim İranı komple olarak İsrail Coğrafyasına savaşa çekme isteği veya planları uygulamaya geçirilmiş düşüncesi belirmekte şahsımda.
    Cevapla
  • gercekkk 1 hafta önce Şikayet Et
    tiyatro guzel saldiran yok fuzeler kendi kendini vuruyor
    Cevapla
  • Özgür Filistin 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu iki ülke bu bölgeden Islam ülkelerinden tamamen temizlenmelidirler.Bölgeyi pisleten bunlardır.Amerika bu iki ülke sebebinden burdadır ve tüm Islam ülkelerini ateşe veriyor.Uyanmamız lazım ve bu tiyatronun gerçeklerini dunyaya anlatmalıdırlar
    Cevapla
  • Vekalet savaşları! 1 hafta önce Şikayet Et
    Bir tarafta ABD&Müttefileri öteki tarafta Çinin& Müttefikleri Çin ortaodoğu yer altı zenginliklerini sinsi şekilde elini geçirip BRiCS ve Petro-Yuan sistemi oturdmak istiyor! Şimdi batı polemiği yapanlara@ :Çin ne zaman müslümanlara karşı samimi dostça yaklaştı sorgulasın! ABD eksileri olsa bile din inanç ibadet serbest afad&deprem yardım gönderir! Etiksiz Çin bir yudum su vermez!
    Cevapla
  • Dobra Dobra! 1 hafta önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru tespit! Dinsiz etiksiz ateist cimri komunist Çin Gaze ye yardım göndermeyi bile aciz bir ülke! Google resim ile arayınn "Countries Providing aid to Gaza" Gaze insani yardım gönderen ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Hindistan, ABD ve daha nice ülkeler var! Çin yok! Ama Çinliler bizleri ABD batı hristiyan musevileri hintlileri karşı kışkırtıp propaganda yaymakta!
    Cevapla
  • Cengizhan 1 hafta önce Şikayet Et
    Oyunculuk buna denir işte. Herkes ne ekersen onu biçersin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR