İddia: Hamas siyasi ayağını Katar'dan taşıyor, iki ülkeyle temasa geçtiler

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, Hamas Siyasi Büro'nun başkent Doha'dan ayrılmayı değerlendirdiğini, son günlerde bölgedeki en az iki ülkeyle iletişime geçerek, kendilerine yer sağlayıp sağlayamayacaklarını sorduğunu öne sürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 20.04.2024 10:30 GÜNCELLEME 20.04.2024 12:32 DÜNYA
İddia: Hamas siyasi ayağını Katar'dan taşıyor, iki ülkeyle temasa geçtiler
İddia: Hamas siyasi ayağını Katar'dan taşıyor, iki ülkeyle temasa geçtiler

Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas'ın siyasi ayağının, Katar'ın başkenti Doha'daki merkezini başka bir ülkeye taşımayı değerlendirdiğini yazdı.

Bu süreçte Washington yönetiminin Gazze'de ateşkese varılması konusunda Mısır'la birlikte arabuluculuk yapan Katar'ı baskı altında tuttuğunu hatırlatan WSJ, Hamas Siyasi Bürosu'nun, 2012 yılından bu yana bulunduğu Katar'ın başkenti Doha'dan ayrılması durumunda bunun İsrail ve Hamas arasında yürütülen dolaylı ateşkes ve rehine takası görüşmelerini tepe taklak edeceği ve ABD ile İsrail'in Hamas'a mesaj iletmesini zorlaştıracağı değerlendirmesinde bulundu.

O ÜLKELERDEN BİRİ UMMAN

Gazeteye göre, Arap yetkililer, Hamas'ın son günlerde bölgedeki en az iki ülke ile iletişime geçtiğini ve Hamas Siyasi Büro'nun başkentlerine taşınması konusunda açık olup olmadıklarını sorduğunu söyledi. İddiaya göre, bu ülkelerden biri de Umman'dı. Umman, WSJ'nın yorum talebine yanıt vermedi. Diğer ülke ise, belirtilmedi.

"MÜZAKERELER SEKTEYE UĞRAR" ENDİŞESİ

Gazeteye konuşan Arap yetkililere göre, Hamas, rehine takası görüşmelerinin aylar sürebileceği, bunun da Hamas'ın Katar ile yakın ilişkileri ile Doha'daki varlığını riske atacağı görüşünde.

Konu hakkında bilgi sahibi Arap bir arabulucu, görüşmelerin halihazırda tıkanmış gibi göründüğünü, Hamas ile müzakereciler arasındaki güvensizliğin arttığını ileri sürdü.

MISIR VE KATAR, HAMAS'A BASKI YAPMAYA BAŞLAMIŞTI

Gazeteye göre, son haftalarda Mısır ve Katar, şartlarını yumuşatması konusunda Hamas temsilcilerine baskı uyguluyordu; Hamas zaman zaman rehine takası anlaşmasını kabul etmemesi halinde ülkeden çıkarılma tehdidi de almıştı. Başka bir Arap arabulucu, "Görüşmelerin sona erme olasılığı çok gerçek." değerlendirmesinde bulundu. 

WSJ'nin iddiasına göre, İsrailli yetkililer, aylardır Katar'ın Hamas'a yeterince baskı yapmadığı endişesiyle Mısır'dan ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde daha çok rol üstlenmesi için çalışma yürütüyor.

HANİYE, TÜRKİYE'DE

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, bugün İstanbul'da. Hamas'ın siyasi lideri Haniye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşecek.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Mehmet Doğan 1 hafta önce Şikayet Et
    Hoş geldin Kahraman ve mücahit Haniye. İnşaallah zafer Filistin'in olacak.
    Cevapla
  • Mizah 1 hafta önce Şikayet Et
    Anlaşma olmadan rehineler verildiği anda Filistin diye bir şey kalmaz.
    Cevapla
  • MaKuS 1 hafta önce Şikayet Et
    Gelsinler bize . N'asolsa herşey - herkes bizde , onlar mı fazla gelecek ?
    Cevapla
  • AntiFettöşi 1 hafta önce Şikayet Et
    1$ titan rainist , bazıları bunungibi kendine istihbaratçı süsü veriyor, operasyon çocukları fettöşiler her yerdeyiz diyorlar
    Cevapla
  • MisafirMedrni 1 hafta önce Şikayet Et
    Şehitlerin öncu babası, Ümmetin yüzakı muvahid Haniye sizin zaferiniz yakındır. Bakma bu köle ruhlu korkak liderlere. Senin yolun hepimizin yolu bizler Selhaddinin torunları İnşallah cihad kapısı bir an evel açılır bizde o meydanlara ineriz.
    Cevapla
  • Fatih 1 hafta önce Şikayet Et
    Amerika 1milyar dolarlik silah satacakmis İsraile... Gerisini siz düşünün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR