Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, "Filistin devletinin Birleşmiş Milletler'in (BM) tam üyesi olarak tanınmasını desteklemek için" Arap dünyasında yeni bir hareketliliğin olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2024 07:48 GÜNCELLEME 24.04.2024 09:30 DÜNYA
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var

Mısır'ın başkenti Kahire'de İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin ile basın toplantısı düzenleyen Şukri, ABD'nin Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etmesi konusunda yöneltilen soruyu cevapladı.

"Filistin devletinin BM'nin tam üyesi olarak tanınmasını desteklemek için" Arap dünyasında yeni bir hareketliliğin olduğunu belirten Şukri, "bir sonraki adımın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aracılığıyla atılacağını ve Filistin Devleti'nin BM'nin tam üyesi olarak tanınmasının desteklenmesi yönündeki oyların artacağını" söyledi.

Bunun da, henüz Filistin devletini tanımamış olan Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkeleri cesaretlendirebileceğini belirten Şukri, Filistin konusunda hazırlanması beklenen karar tasarısının Arap grubu tarafından desteklendiğini ifade etti.

İrlanda Dışişleri Bakanı Martin de "Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkenin Filistin Devleti'ni tanımak ve Gazze Şeridi'ndeki şiddeti durdurmak için çalıştığını" söyledi.

Barbados, Filistin'i devlet olarak tanıdıBarbados, Filistin'i devlet olarak tanıdı

İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine ilettiİspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine iletti

FİLİSTİN'İN BM'YE ÜYELİK BAŞVURUSU

Filistin, 2011'de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM "daimi gözlemci statüsü"ne kavuşmuştu.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres de 3 Nisan'da BMGK'ye mektup yazarak, Filistin'in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı.

Filistin'in BM'ye tam üyeliği için BMGK'de müzakereye açılan karar tasarısı, daimi üye ABD'nin vetosuyla reddedilmişti.

ABD'nin "hayır" oyu kullandığı tasarıya, İngiltere ve İsviçre "çekimser", Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya "evet" oyu vermişti.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • Ertuğrul 1 hafta önce Şikayet Et
    Arap dünyası petrol yatağına uzanmış oksijen yerine doğalgaz koklayıp bunları falan düşünemez o etek altı ve midesini düşünür din iman hak getire
    Cevapla
  • Dede 1 hafta önce Şikayet Et
    Abd Arapları mı yoksa dörttane bolikli israilliyi mi tercih edecek merak konusu.Ben Arap dünyası bitleşik harrket ederse ses getireceğini düşünüyorum.BAE,KATAR,Arabistan,Mısır ,Ürdün,burdan vazgeçemez abd gör bak.Filistin tanınacak devlet olacak ve güçlenecek.
    Cevapla
  • Mısafır 1 hafta önce Şikayet Et
    hareket etmeyi düşündüklerinden bahsetmişlerdir.
    Cevapla
  • Ayışığı 1 hafta önce Şikayet Et
    Yaaaa Filistin yok olduktan sonra mı ayaklarınızın altında yumurta var galiba deve kuşları abd uşakları ne hızlısınız bravo.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Üye olsa ne olacak ABD veto ediyor önce BM den ABD Atılmalı herşey onun elinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR