Muhammed Ali Çağlar serbest bırakıldı

Suudi Arabistan'da 1.5 yıldır taciz iddiasıyla hapishanede tutulan Muhammed Ali Çağlar, serbest bırakıldı. Çağlar'ın daha önce yayınlanan ses kaydında, "Akıl sağlığımı kaybetmek üzereyim. Lütfen beni kurtarın." dediği ifade edilmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2024 13:14 GÜNCELLEME 25.04.2024 09:34 DÜNYA
Muhammed Ali Çağlar serbest bırakıldı
Muhammed Ali Çağlar serbest bırakıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapan Muhammed Ali Çağlar, umre yapmak için gittiği Suudi Arabistan'da taciz iddiası ile tutuklanmıştı. Yaklaşık 1.5 yıldır cezaevinde olan Çağlar'ın, serbest bırakıldığı belirtildi. Türkiye'ye dönen Çağlar, ailesine kavuştu.

OLAYIN ASLI NE?

Olay Aralık 2022'de Mekke'de gerçekleşti. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde İslam hukuku dalında akademisyen olarak görev yapan, diğer yandan da Ürdün Üniversitesi'nde doktora yapmaya devam eden Muhammet Ali Çağlar, anne ve babası ile birlikte umreye gitti.

Türk akademisyen, Kabe'yi tavaf ettiği esnada Hacerül Esved'e (cennetten gelen taş) dokunmak istedi. Bilindiği gibi Hacerül Esved'e dokunmak bir hayli zor ve taşın etrafında sık sık izdiham yaşanıyor.

Muhammed Ali Çağlar da Hacerül Esved'e ulaşmaya çalıştığı sırada çantasını yer düşürdü ve çantasını almak için yere eğildi. O anda bir izdiham yaşandı. Kalabalığın içindeki Çağlar, Suudi polisler tarafından taciz suçlaması ile gözaltına alındı.

Suudi yargı makamları, Muhammet Ali Çağlar'a taciz suçlaması ise 2 yıl hapis cezası ve 50 Bin Riyal (yaklaşık 360 Bin Türk Lirası) para cezası verdi.

Muhammet Ali Çağlar'ın eşi Melek Ebru Çağlar ise, konuya ilişkin o dönem yaptığı açıklamada, eşine iftira atıldığını ve taciz iddialarının asılsız olduğunu ifade etmişti.

Melek açıklamasında, Muhammet hakkında bir polis haricinde hiç kimsenin şikayette bulunmadığını ve olayın gerçekleştiği yerde, taciz suçlamasını kanıtlayacak herhangi bir kamera kaydının olmadığının altını çizmişti.

AYLAR ÖNCE SES KAYDI YAYINLANMIŞTI

Çağlar'ın, geçtiğimiz aylarda ses kaydı yayınlanmıştı:

"Ben Muhammed Ali Çağlar. Annem ve babam ile geldiğimiz umre ziyaretinde aleyhimde herhangi bir delil veya şikayetçi olmamasına rağmen tutuklandım. Yaklaşık 7,5 aydır insani olmayan şartlarda tutukluyum. Burada herhangi bir yatak vermedikleri için pek uzanmıyorum. 64 yataklı bir koğuşta 126 mahkum kalıyoruz. İnanılmaz derece iğrenç bir ortamda, küçük küçük böceklere ve rutubete maruz kalıyoruz. Hamam böcekleri ve çeşitli böceklerle dolu bir koğuş.

Anlatmakla bitiremeyeceğim daha birçok olumsuz koşula maruz kalmış durumdayım. Bunun hasebiyle astım hastalığım çok ilerledi. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Tüm sağlığım artık tahmin edilemeyecek derecede. Bel ağrılarım sebebiyle ayakta dümdüz duramaz hale geldim. Vücudumda çeşitli yaralar çıktı. En kötüsü de akıl sağlığımı kaybetmek üzereyim. Artık tahammül edemiyorum. Buradan tek çıkış yolu ölüm olmamalı.

Lütfen beni buradan kurtarın. Devletime güveniyorum. Beni kurtaracağına inanıyorum. Yalvarıyorum lütfen beni aileme, henüz 2,5 yaşında olan oğluma kavuşturun. Her geçen gün hissedilen buhranla yavaş yavaş ölüme gittiğim bu mecradan beni kurtarın. Yetkililerin bu zulme daha fazla göz yummayacağına inanıyorum. Ne olur kurtarın beni."

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Allah Allah zulüm bu resmen,artık umreye gidilmez. can güvenliği yok insanların.
    Cevapla
  • Vatandaş Adem 1 hafta önce Şikayet Et
    Nasıl bir Müslüman ülke iki kişi şahitliği olmadan insan nasıl tutuklanır
    Cevapla
  • Ayarcı 1 hafta önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan'da Türkler sevilmez... Osmanlı devletini kötülerler.ingiliz kralına itaat eder ve onların kanunu ile yonetilirler.halbuki Osmanlı en çok hizmetleri ni o kutsal topraklara yaptı...ben Suudi ABD,yada Suudi İngiliz diyorum onlara... çünkü orada İngilizce bilmeyen yok.altı yüz yıl yönettik dilimizi öğretmedik.(((BUDA BİZİM AYIBIMIZ))))
    Cevapla
  • vatan. 1 hafta önce Şikayet Et
    çok geçmiş olsun, Rabbim sana bunu reva görenleri helak etsin Ebu Leheb gibi olsunlar
    Cevapla
  • HÜSEYİN 1 hafta önce Şikayet Et
    Kabe de Erkeklerle kadınların tavaflarını ayrı ayrı yapılsın bu gibi olaylara mahal verilmesin. hacı kardeşim bir yanlış anlaşılmanın bedelini 1,5 yıl boşu boşuna ödemiş. yazık
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR