Hamas silah bırakma şartını açıkladı

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Halid Hayya, 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletinin kurulması karşılığında silah bırakarak siyasi bir partiye dönüşmeye ve 5 yıl ya da daha uzun süreliğine ateşkese hazır olduklarını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2024 09:59 GÜNCELLEME 26.04.2024 09:13 DÜNYA
Hamas silah bırakma şartını açıkladı
Hamas silah bırakma şartını açıkladı

Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerde Hamas heyetine başkanlık eden Siyasi Büro üyesi Halid Hayya, Filistinli rakipleri El Fetih'le birleşerek Gazze ve Batı Şeria'da ulusal hükümeti kurmak istediklerini kaydetti.

"TEKLİF KABUL EDİLİRSE KASSAM TUGAYLARI LAĞVEDİLİR"

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Hamas üst düzey yetkilisi Halid Hayya, "İsrail'in 1967 öncesi sınırları boyunca, Batı Şeria ve Gazze'de tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlarla uyumlu bir şekilde Filistinli mültecilerin geri dönüşünü kabul edeceklerini" kaydetti. Bunun gerçekleşmesi durumunda Hamas'ın silahlı kanadının (Kassam Tugayları) lağvedileceğini belirten el Hayya, "İşgalcilere karşı savaşmış kişiler bağımsızlıklarını, haklarını kazanıp kendi devletlerine sahip olduğunda şimdiye kadar yaşanmış deneyimlere bakın. Bu güçler ne yaptı? Siyasi partilere dönüştüler ve muharip güçleri milli ordular haline geldi." ifadelerini kullandı.

Hamas Siyasi Büro üyesi Halid Hayya

İSRAİL VE DİĞER ÜLKELER "1967" İÇİN NE DİYOR?

Bağımsız Filistin devletinin kurulması yoluyla Ortadoğu'da iki devletli çözümü reddeden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ise bu senaryoya sıcak bakması beklenmiyor. Filistinliler, İsrail'in 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'nda ele geçirdiği topraklar üzerinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmayı hedefliyor. İki devletli çözüm, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından da destekleniyor. Uluslararası toplum tarafından tanınan ve görüşmelerde muhatap alınan Filistin Özerk Yönetim Konseyi de Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü içeren bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını hedefliyor. Özerk Yönetim'in merkezi Batı Şeria'daki Ramallah'ta bulunuyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 73 TÜMÜ
  • Seleme 1 hafta önce Şikayet Et
    İsrail gökten bomba yağdıran israil peki yerde sen nasıl huzur içinde yaşayacaksın diyor Kassam.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Hamas Kassam tugayları olmassa olmaz.Ömür boyu varolmak zorunda.Allah yokluklarını göstrmesin.Legal dedikleri devletçiklerden bir fayda yok zaten.BM oylama sonuçlarına bir bakın geçmişte kime kaç oy çıkmış.Yaptırım nerde ,insanlık nerde,orantısız güce karşı başka ne yapacak Filistin Milleti.
    Cevapla
  • Filistin 1 hafta önce Şikayet Et
    Tarih yalnış 1947 öncesi olcaktı
    Cevapla
  • Semih Acar 1 hafta önce Şikayet Et
    Filistinliler dogu kudisu baskwnk olan bir devlet degil tamamen kudus olan bir devleti istiyor algi yapmayın Bu abd ve batinin planidir yedirmeyin
    Cevapla
  • Sena 1 hafta önce Şikayet Et
    Filistin tek devlet Filistin'in askeri yokmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR