Orta Doğu'daki su yollarına süper büyük boy palyaço balığı robotları geliyor

Aquaai isimli Norveç firması Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da su kalitesini izlemek için süper büyük boy palyaço balığı robotları hizmete sunmayı planlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2024 14:35 GÜNCELLEME 25.04.2024 14:41 DÜNYA
Orta Doğu'daki su yollarına süper büyük boy palyaço balığı robotları geliyor
Orta Doğu'daki su yollarına süper büyük boy palyaço balığı robotları geliyor

Teknoloji şirketi Aquaai'nin kurucu ortağı Simeon Pieterkosky, giderek tehlike çanlarının çaldığı su yollarının sağlığını korumak için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti. Eğer daha iyi veriler olmazsa su kaynakları kurtarma mücadelesinin etkisiz kalacağını söyledi.

"Neredeyse her su yolu, ekosistemin artık dengeyi sağlayamayacağı ölçüde kirlenmiş durumda" dedi.

Aquaai, su altı ortamlarından veri toplayan balık benzeri dronlar kullanarak bu bilgi boşluğunu doldurmayı hedefliyor. Pille çalışan bu dronlar, suda ilerlerken bir yandan diğer tarafa salınan gövdeleri ve kuyruklarıyla balık gibi görünecek ve yüzecek şekilde tasarlandı. Turuncu, beyaz ve siyah neopren derileriyle 2003 yapımı hit film "Finding Nemo"nun palyaço balığı yıldızını andırıyorlar.

30 KİLOLUK PALYAÇO BALIĞI

Standart versiyon yaklaşık 4 feet (1,3 metre) uzunluğunda ve 65 pound (30 kilogram) ağırlığındadır ve oksijen, tuzluluk ve pH seviyeleri gibi ölçütleri ölçmek için kameralar ve sensörlerle donatılabilir.

Dronların doğal yaşam alanlarına entegre olabilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Diğer canlıları rahatsız etmeden aralarında yüzmek ve engellerin etrafında sorunsuzca manevra yapmak için dron palyaço balığı şeklinde tasarlandı.

TATLI SUDA MI / TUZLU SUDA MI KULLANILIR?

Hem tatlı hem de tuzlu suda, barajların yakınında, limanlarda ve balık çiftliklerinde çalışarak su kalitesi ve balık sağlığı gibi konuları kontrol etti. Birçok balık çiftliği su kalitesini izlemek için sabit sensörler kullanıyor ancak bunun balıkların sensörlerden uzakta toplanabileceği dev ağıllarda verimsiz olabileceği sonucuna varılıyor. Tehlikeyi bertaraf etmek için kullanılan robot balıklar, balıkların yanında yüzerek gittikleri her yerde veri topluyor.

DRON BALIK ORTADOĞU'DA KULLANILIR MI?

Bu teknoloji, su kıtlığıyla mücadele eden Orta Doğu'da da kullanım alanı bulabilir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika, dünyadaki tatlı su kaynaklarının sadece %1'ine ev sahipliği yapıyor ve birçok ülke, büyük ölçüde tarım arazilerini sulamak için yeraltı rezervuarlarındaki suyu tüketiyor.

DRON BALIĞIN FAYDALARI

Dron balık teknolojisinin bölgede su yönetimi, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği operasyonları, terk edilmiş balıkçılık araçlarının tespiti ve mercanların sağlığının izlenmesi için kullanılabilir. Yapımcı firma şu anda sualtı dronlarını geliştiriyor ve en yeni versiyonu çalıştırmak için çeşitli devlet kurumlarıyla denemeler konusunda görüşmeler yapıyor.

Dünya genelinde su kaynaklarının genellikle manuel olarak izleniyor. Yavaş, ve yoğun emek gerektiren çalışma düzensiz veriler sağlayabiliyor. 

SU GÜVENLİĞİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Su güvenliği platformu "verimliliği artırarak, israfı azaltarak ve daha iyi karar alma için veri toplamayı geliştirerek su yönetiminin geleceğinde çok önemli bir rol oynaması gerektiğini" söyledi.

KAYNAK : Haber7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 2
  • İzmirli 1 hafta önce Şikayet Et
    Uyanık olmak lazım denizlerde
    Cevapla
  • alican 1 hafta önce Şikayet Et
    Tabi canım tabi denizi inceliyorlardır. Biz de yuttuk!!!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR