Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni (KDC) temsil eden bir grup avukat, Apple'a mektup göndererek, akıllı telefon gibi teknolojik ürünlerde kullanılan mineral kaynakların nereden tedarik edildiğine dair bilgi istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2024 14:09 GÜNCELLEME 26.04.2024 14:09 DÜNYA
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle

Yerel basındaki habere göre, aralarında Robert Amsterdam ve William Bourdon'un da bulunduğu bir grup avukat, Apple üst yöneticisi (CEO) Tim Cook'a, KDC'deki mineral kaynaklarıyla ilgili mektup gönderdi.

'KANLI MİNERALLER'

KDC'deki birçok madenin kayıt dışı olarak faaliyet gösterdiğine işaret edilen mektupta, Apple'a "kanlı mineraller" olarak tanımlanan kaynakları nasıl tedarik ettiği sorusu soruldu. KDC'yi temsil eden avukatlar, cevabın, Apple tarafından 3 hafta içinde verilmesi talebinde bulundu.

ZAMANLAMA İLGİ ÇEKTİ

Avukatlarca Apple'a gönderilen mektubun, "KDC'deki yer altı kaynaklarının, Ruanda ve özel kuruluşlar tarafından kayıt dışı olarak çıkarılmasına" yönelik eleştiriler sonrası gelmesi dikkati çekti.

YILLARDIR KORUMA YOLLARI ARANIYOR

Dünya teknoloji devlerinin ihtiyaç duyduğu kobalt ve koltan gibi çok sayıda değerli madene sahip KDC, yıllardır silahlı grupların ve kaçakçıların ülkeden kaçırdığı maddi serveti korumaya çalışıyor.

24 TRİLYON DOLARLIK YERALTI ZENGİNLİĞİ

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, el değmemiş yaklaşık 24 trilyon dolarlık zengin yer altı rezervine sahip ülkede gümüş, bakır, kobalt, altın, koltan ve elmas, çıkarılan onlarca kıymetli madenden sadece bazıları olarak öne çıkıyor.

ŞARJ CİHAZLARININ VAZGEÇİLMEZİ

Koltan, içerdiği mineraller sayesinde işlem gördükten sonra şarj cihazlarının vazgeçilmez parçalarından birini oluştururken, elektrikli araçlarda ve diğer elektronik aletlerdeki lityum-iyon bataryalarda kullanılan kobalt madeninin yüzde 70'inden fazlası da KDC'de üretiliyor.

KAYNAK : AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • Fener 6 gün önce Şikayet Et
    Batılı ülkeler Yüz Yıllardır Gelişmemiş Ülkelerin Malını Mülkünü Takan ediyorlar.Yazıklar olsun ,Yetmiyor ayrıca İç Savaşa sürüklüyorlar.Insanlığın Yuzkaraları İnsanları Dünyayı Doğayı Katlediyorlar.
    Cevapla
  • Eko 1 hafta önce Şikayet Et
    Bi müslüman ülke yoktur hepsi maalesef amerikan uşağı
    Cevapla
  • 007 1 hafta önce Şikayet Et
    Kimde Afrika ya gitse sömürecek. Rusya da çinde gitse sömürecek. Bir kere kendini ezdirdinmi gelen giden gözünü çıkarır.
    Cevapla
  • Büyükçekmece 1 hafta önce Şikayet Et
    Tepecik çarşı
    Cevapla
  • Murat 1 hafta önce Şikayet Et
    Kendinizi ezdirmeyin yok edin artık ülkenizden bu aşağılık vampirleri, Allah bunları ve köpeklerini kahretsin inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR