Reisi'den nükleer silah açıklaması

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin nükleer ve savunma doktrininde nükleer silah üretimine yer olmadığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.04.2024 12:52 GÜNCELLEME 27.04.2024 12:52 DÜNYA
Reisi'den nükleer silah açıklaması
Reisi'den nükleer silah açıklaması

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer silah üretimini yasaklayan fetvası doğrultusunda ülkesinin nükleer ve savunma doktrininde nükleer silah üretimine yer olmadığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, başkent Tahran'da düzenlenen "İran Expo 2024 Fuarı"nın açılış töreninde Uluslararası Konferans Merkezi'nde konuştu.

Konuşmasında, fuara uluslararası katılım seviyesinin ülkesine yönelik ekonomik yaptırımların etkisizliğine işaret ettiğini ifade eden Reisi, "Bu fuar ülke, bölge ve tüm dünya için ekonomik kalkınmayı teşvik ediyor. Bu fuar, İran'ın yaptırımlara karşı dayanıklı olduğunu ve yaptırımların bu ülkede hiçbir zaman başarılı olmadığını gösteriyor." dedi. 

"NÜKLEER SİLAH ÜRETİMİNE YER YOK"

Konuşmasında, İran'ın nükleer silah üreteceğine dair endişelere de değinen Reisi, "Nükleer ve savunma sanayi dahil olmak üzere doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yoktur. Bu, Rehber'in (Hamaney) fetvasıdır." ifadelerini kullandı. 

Reisi, nükleer teknolojiyi sivil amaçlarla kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini kaydetti. 

İran lideri Hamaney, 2000'li yılların başında fetva çıkararak nükleer silahların geliştirilmesini veya kullanılmasını yasaklamıştı.

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısından sonra ülkede bazı siyasiler, Hamaney'in fetvasının değişebileceğini ve İran'ın da nükleer silah üretebileceğini iddia etmişti.

Meclis Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Üyesi ve muhafazakar Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Hamaney'in fetvasının değişmesi halinde ilk nükleer denemenin bir hafta içinde yapılacağını öne sürmüştü. İranlı vekilin paylaşımı ülke içinde de tepkilere yol açmıştı.

KAYNAK : AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Mtk 1 hafta önce Şikayet Et
    Muaviye ve Yezid'in elinde Ehlibeytin kanı var. O Sahabe dediğin Muaviyenin Allah sizi Muaviye ve yandaşlarıyla haşr etsin inşaallah .
    Cevapla
  • Mehmet Ali 1 hafta önce Şikayet Et
    Hz. Adem'in çocuklarından Kabil'in elinde ise Habil'in kanı var. Ne yapacaksın, Ne yapılabilir. Günümüzle ve günümüzün insanlarıyla hiçbir alakası olmayan işlerle, insanlar düşman ilan edilemez. Bu ne beyin. Bu ne kin, ruh hastalığı. Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Pakistan'da, ... şeytan İran ve milisleri tarafından Şehit edilen Müslümanların her damla kanı Ahirette sorulacaktır.
    Cevapla
  • Demirhan 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu nükleer silah neden silah tehlikeli ve saldırgan Siyonistlerin elinde oluyorda müslümanların elinde olmuyor akıl alır gibi değil
    Cevapla
  • Yorumcu 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu doğruysa bu adamların islamla alakaları falan yok. Bütün düşmanlarında nükleer varken sende yoksa sen müslüman değilsin. Ya da istemiyorsan ve buna haram diyorsan. Yarın İsrail sana korkmadan nükleer bomba atabilir. Çünkü sen yapımını yasaklamışsın ve elinde yok. Nükleeri yine atma ama yap elinde bulunsun tehditlere karşı. Üretmek değil atmak haramdır büyük ihtimalle. Orası ayrı.
    Cevapla
  • Emre yeni 1 hafta önce Şikayet Et
    İran takiye yapar güvenilmez sözüne. İran 'nin elinden Sünni kanı var. Allah ıslah etsin sizi.
    Cevapla
  • Ali Rıza 1 hafta önce Şikayet Et
    Bunların inançlarında takiyye, laf canbazlığı var. "... savunma doktrini..." diyor zaten. Nükleer füze, saldırı amaçlıdır; savunma değil. Mezhepçi ve takiyyeci İran'dan her daim her türlü melanet beklenir.
    Cevapla
  • Ali Rıza 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'ın şeytanlığını göremeyecek kadar gözleri kör olanlar, şeytanı melek diye yutturmaya çalışıyorlar. ... Yazıklar olsun sizlere. ... pkk pkk teröristlerini koruyan ve kullanan, ortadoğuda milisleri aracılığı ile Müslüman katliamları yapan, Karabağ meselesinde Ermenistan'a her türlü desteği veren İran değil de kim. Hamas'ı fiştekleyerek Gazze'yi ateşe atan kim. Şeytan İran. İran=İsrail
    Cevapla
  • K.d. 1 hafta önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun sana ısraile tek laf yok fakat islam cumhuriyetine alabildigince hakaret ve fitne yapiyorsun bır müslüman bu lafları kullanmaz
    Cevapla
  • Ziyaretçi 1 hafta önce Şikayet Et
    Peki sen, Peygamber Efendimiz'in sünnetini ne kadar yaşıyorsun, günlük hayatında. Sen İran'dan önce siyonist İsrail terörizmine tepki göster. Hariçten gazel okuma!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR