ABD Bakanlık yazışmaları sızdı: İsrail rahatsızlığı büyüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sızdırılan iç yazışmalarına göre, bazı üst düzey yetkililer, İsrail'in ABD tarafından sağlanan silahları uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kullandığına dair verdiği güvenceleri inandırıcı bulmuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2024 13:44 GÜNCELLEME 28.04.2024 15:02 DÜNYA
ABD Bakanlık yazışmaları sızdı: İsrail rahatsızlığı büyüyor
ABD Bakanlık yazışmaları sızdı: İsrail rahatsızlığı büyüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sızdırılan iç yazışmalarına göre, bazı üst düzey yetkililer, İsrail'in ABD tarafından sağlanan silahları uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kullandığına dair verdiği güvenceleri inandırıcı bulmuyor. Keza bakanlık içerisinde Gazze konusunda derin bölünmüşlük var.

"İNANDIRICI VE GÜVENİLİR DEĞİL"

Amerika Birleşik Devletleri'nde Dışişleri Bakanlığı'nın kendi iç yazışmalarına göre, bazı üst düzey yetkililer, Bakan Antony Blinken'a, İsrail'in ABD tarafından sağlanan silahları uluslararası insani hukuka uygun olarak kullandığına dair verdiği güvenceleri "inandırıcı ya da güvenilir" bulmadıklarını bildirdiler.

Bakanlığın iç yazışmalarına göre ise bazı yetkililerin İsrail'e destek verdiği görülüyor. 

Başkan Joe Biden tarafından şubat ayında yayınlanan bir Ulusal Güvenlik Memorandumu (NSM) uyarınca Blinken, İsrail'in ABD silahlarını kullanmasının Amerikan veya uluslararası hukuku ihlal etmediğine dair verdiği güvenceleri inandırıcı bulup bulmadığını 8 Mayıs'a kadar Kongre'ye bildirmek zorunda.

Dışişleri Bakanlığı'na bağlı en az yedi birim, Bakan Blinken'a değerlendirme yazısı gönderdi. 

Bu arada Kongre'ye sunulacak rapor için gönderilen notlar, İsrail'in Gazze'de uluslararası insani hukuku ihlal edip etmediği konusunda bakanlık içindeki bölünmelerin de bugüne kadarki en net ve kapsamlı resmini sunuyor.

Reuters'ın haberine göre ABD'li bir yetkili, "Bakanlıktaki bazı birimler İsrail'in verdiği güvencelerin kabul edilmesinden yana, bazıları reddedilmesinden yana, bazıları da herhangi bir pozisyon almadı." açıklamasında bulundu. 

KAYNAK : Euronews
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Samsun 2 hafta önce Şikayet Et
    Baba ogul ne kinusurlar binmez ama katliaminbasi bunlar yillardir insan oldurmekten haz duyanlar silahsiz insanlari
    Cevapla
  • Büyük bir yalan. 2 hafta önce Şikayet Et
    Neymiş de abd devleti rahatsız oluyormuş. Dünya kamuoyu ve abd halkının gazını almak için özellikle sızdırıyorlar bu belgeleri. Güya abd insancıl ve insan haklarına saygılı bir devlet mesajı veriyorlar. Abd israil e koşulsuz şartsız destek veren bir devlet, israil isterse bütün insanlara savaş açsın abd yine sınırsız desteğini devam ettirir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR