AB'de bir ilk: Türkiye de davet edildi

AB'nin en büyük genişlemesinin 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 27 üye ülke ile aday ülkeler Türkiye, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve potansiyel aday Kosova ilk kez buluştu

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2024 15:29 GÜNCELLEME 30.04.2024 15:29 DÜNYA
AB'de bir ilk: Türkiye de davet edildi
AB'de bir ilk: Türkiye de davet edildi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Birliğin işleyişini ilgilendiren konulardan sorumlu bakanları, rutin toplantılarının dışında dönem başkanı ülkenin belirlediği gündemle "Gayriresmi Genel İşler Konseyi" adı altında bir araya geliyor.

Mevcut dönem başkanı Belçika, AB'nin 2004'te 10 yeni üyeyi bünyesine kattığı en büyük genişlemesini kutlama etkinlikleri çerçevesinde mevcut 9 aday ülke ile potansiyel aday Kosova'nın temsilcilerini ilk kez bir Genel İşler Konseyi toplantısına davet etti.

Böylece AB'ye aday Türkiye, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve potansiyel aday Kosova'nın temsilcileri de toplantıda yer aldı.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Brüksel'deki Egmont Sarayı'nda düzenlenen toplantının girişinde yaptığı açıklamada, gündemin "genişleme sürecinde hukukun üstünlüğünü güçlendirme" olacağını söyledi. Lahbib, ilk kez Avrupa perspektifine sahip ülkelerin de katıldığı eşsiz formattaki toplantıda, 2004 genişlemesinden alınan derslerle AB'nin geleceğini hukuk ilkeleri etrafında şekillendirmeyi tartışacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk kez bu tür bir toplantıya katıldığını kaydederek, "Üyelik perspektifinin güçlendirilmesinin reformları hızlandıracağını ve müzakere sürecinde veto hakkının kötüye kullanılmasının herkesin aleyhine sonuçlar doğurduğunu vurguladık." ifadesini kullandı.

Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 2004 yılında AB'ye üye olmuştu. Böylece AB, tarihindeki en kapsamlı genişlemesini tamamlamıştı.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Yahya Yılmaz 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma hakkı var çünkü o da diğer ülkeler gibi bir Avrupa ülkesi. İnsanların neden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinden korktuğunu anlamıyorum. Ama bu çok kolay ve basit, eğer Türkiye Avrupa Birliği'ne girerse, Avrupa Birliği'nin emirlerine uymalı, kendi kendine değil, Türkiye de diğer ülkeler gibi AB'nin emirlerine uymalı.
    Cevapla
  • Galler 2 hafta önce Şikayet Et
    Way Ülkem ne hallere düştü. Bu davet büyük bir lütufmuş gibi seviniyoruz diyenler var. Sevineceğimize üzülmemi gerekiyor. Al bununla idare et der gibi. Almıyacaklar ab ye, bunu tüm dünya biliyor artık. Haçlı birliğini almazlar, almasınlarda.
    Cevapla
  • cavit 2 hafta önce Şikayet Et
    AB ye bizi 85 milyon türk'ü Avrupa parlementosuna neden alsınlar ki. Olmayacak iş! AB ye egemen Türk'leri istemezler, kendi ülkesinde anayasasını uygulamayan ülkenin AB de ne işi var.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    65 yıl olmuş bekletiyor almıyor almazda cunki anayasaya uymuyorsun seni kapıda bekletir arada bir çağırır oda kusmeyesin diye cunki mültecilere bakıyorsun oda arada bir üç beşyüz avro ile ödüllendiriyor iki pofpofluyor süreç devam
    Cevapla
  • Tufan Berke 2 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye kendisi girmek isteseydi çoktan girerdi dediğin gibi bazı anayasal şartlar var onlara uymak istemiyor. Bu altyapı çok kere oluştu.
    Cevapla
  • Mnb 2 hafta önce Şikayet Et
    İnsan dürüst ise değer kazanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR