Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı

Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes teklifi görüşmeleriyle ilgili ayrıntıları yayınladı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2024 10:11 GÜNCELLEME 03.05.2024 12:47 DÜNYA
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı

Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes teklifi görüşmeleriyle ilgili ayrıntıları yayınladı.

İLK AŞAMA 40 GÜN SÜRECEK

AP'ye göre, anlaşmanın ilk aşaması 40 gün sürecek. Bu dönemde Hamas, İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlar karşılığında kadın sivil esirleri serbest bırakarak başlayacak.

Bu ilk serbest bırakılmadan sonra, İsrail güçleri Gazze'deki bir kıyı yolundan çekilecek ve açlıktan ölen Filistin topraklarına insani yardım girişini kolaylaştırmak için iç bölgelere gidecek.

Bu dönemde yerinden edilmiş Filistinli siviller kuzey Gazze Şeridi'ndeki evlerine dönebileceklerdi. Hamas ayrıca bu süre zarfında hala hayatta olan esirlerin bir listesini de sağlayacaktı.

GAZZE'DE KALICI SAKİNLİK

AP'nin bildirdiğine göre, üç haftalık bir süre içinde her iki taraf da Gazze'de kalıcı bir sakinliği yeniden sağlamayı amaçlayan dolaylı müzakerelere başlayacak.

Bu ilk aşamaya üç hafta kala İsrail birlikleri Gazze'nin merkezinden çekilecekti.

İkinci altı haftalık aşama, Gazze'de kalıcı bir sakinlik için düzenlemeleri ve İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan daha fazla Filistinli mahkum karşılığında hem sivil hem de ordu kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasını sonuçlandırmaya çalışacak.

Gazze'de tutulan İsrail askeri esirleri, savaşın yıktı topraklarında sakinleşme başlamadan önce serbest bırakılmayacaktı.

5 YILLIK YENİDEN YAPILANMA PLANI

AP'ye göre üçüncü ve son aşama, İsrail tarafından tutulan ölen esirlerin ve daha fazla Filistinli mahkumun kalıntılarının serbest bırakılmasını ve bölge için beş yıllık bir yeniden yapılanma planının başlatılmasını içerecek.

KAYNAK : Haber7
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Şems 1 hafta önce Şikayet Et
    Siyonistler ancak güçten anlar. Bunlarla masaya bile oturulmaz. Hele arkalarında ABD ve Batı (Haçlı zihniyeti varsa). Allah'ım sen müslüman kardeşlerimize yardım Eyle.
    Cevapla
  • TRT izleyen KÖYLÜ 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu anlaşma denilen saçmalıklara güvenilmez. Karşınızda TERÖRİST bir sözde devlet, ayrıca SOYKIRIMCI bir TERÖRİST bir başbakan var. Bunlar bu anlaşmaya bile uymazlar...
    Cevapla
  • akılcı 2 hafta önce Şikayet Et
    önceki anlaşma taslaklarına göre iyi görünüyor. hiç olmazsa haması yok saymıyorlar. geriye çatlak israil kabinesinin bunu kabul etmesi kalıyor . o da zor gibi . muhalefetleri , abd ve uad aynı anda bastırırsa bir şey olabilir .müzakerelerde de hamasa bir şeyler dayatacaklardır. bakalım nereye kadar gidecek
    Cevapla
  • Abc 2 hafta önce Şikayet Et
    İnşallah ateşkes olur. Olan gariban kardeşlerimize oldu, vede müslüman devletlerle istediklerini yapabileceklerini gördüler maalesef
    Cevapla
  • Hakan 2 hafta önce Şikayet Et
    Soykırım işleyen İsrail’e güvenilmez.Nokta.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR