ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin

ABD, Manta Ray isimli su altı drone'unun prototipinin ilk tam ölçekli testini tamamladı. İngiliz medyası ise, devasa otonom aracın özelliklerini derledi ve su altına 'hakim olma' yarışını yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2024 19:49 GÜNCELLEME 04.05.2024 11:05 DÜNYA
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin

ABD, deniz dibinde kış uykusuna yatabilen fütüristik su altı insansız drone'u için denizdeki ilk tam ölçekli testini tamamladı.

Havacılık devi Northrop Grumman tarafından üretilen Manta Ray prototipi, ABD donanmasının çok daha uzun görevleri yerine getirebilecek yeni bir su altı drone sınıfı geliştirme projesinin bir parçası.

Devasa otonom araç, gözetim veya yakıt ikmali gerektirmeden okyanusta 'çok uzun süreler boyunca' hareket edecek şekilde tasarlandı. Program yönetici Dr. Kyle Woerner, "Konuşlandırıldıktan sonra araç, suda hareket etmek için verimli, kaldırma kuvvetine dayalı süzülme özelliğini kullanıyor" dedi.

SAVUNMA ANALİSTLERİ: HEDEF RUS VE ÇİN DENİZALTILARI

Savunma analistleri, ABD donanmasının Rus ve Çin denizaltılarını bulmak için denizleri tarayacak uzun görevler yapabilen bir drone geliştirmek istediğini söylüyor.

Dr Woerner, "Araç, çok çeşitli deniz görev setlerini mümkün kılmak için çeşitli boyut ve türlerde, çeşitli yük taşıma bölmeleri ile tasarlandı" dedi.

Tasarımcı firmaya göre, araç aynı zamanda kendisini deniz tabanına demirleme ve düşük güç modunda 'kış uykusuna yatma' yeteneğine de sahip.

Ayrıca hızlı dağıtım için dünya çapında kolayca taşınacak şekilde tasarlandığı da gelen bilgiler arasında. Testler son üç ay içinde Güney Kaliforniya kıyılarında gerçekleştirildi.

ABD merkezli Northrop Grumman firmasının ürettiği ve silahı insansız hava aracının deniz altı versiyonu olan 'Manta Ray' denizaltı SİHA'sı

TEK ÜLKE ABD DEĞİL

Ancak daha yeni ve daha iyi su altı drone'larının geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapan tek ülke ABD değil.

Rus donanması geçen yılın Ocak ayında, 185,2 km hıza ulaşabildiğini ileri sürdüğü torpido şeklindeki robotik mini denizaltı Poseidon drone'larından 30'unu bünyesine katmayı planladığını duyurdu.

Ukrayna aynı zamanda Rusya'nın Karadeniz filosuna karşı mücadelesinde insansız su altı araçlarının (UUV'ler) geliştirilmesinde de hızla ilerliyor.

Yanı sıra, Marichka adı verilen su altı intihar saldırısı drone'unun başarılı testinin görüntüleri de ortaya çıktı.

Hem Rusya hem de Ukrayna UUV projeleri, silahlı olmaları sebebiyle Manta Ray'den farklılık gösteriyor.

SU ALTI SAVAŞINA 'HAKİM OLMAK' İÇİN YARIŞ

İngiliz The Telegraph gazetesine göre, benzer bir örnek Avustralya'nın büyük su altı drone'u Ghost Shark'ı olabilir. Avustralya, İngiltere ve ABD ile yapılan AUKUS Güvenlik Paktı ile mürettebatlı, nükleer enerjiye sahip denizaltılarına sahip olana kadar, Ghost Shark'ın ihtiyaç duyduğu boşluğu dolduracağını umuyor.

Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Vedat 1 hafta önce Şikayet Et
    İşçi haklarını memura ver hükumet
    Cevapla
  • Yaşlı ve emekli 1 hafta önce Şikayet Et
    5000 gün 3600 gün ve kademeli emeklilik için yaş şartlarının 99 öncesinde ki gibi olmasını istiyoruz. Ayrıca ABO ve seyyanen zam istiyoruz
    Cevapla
  • Bozkurt 1 hafta önce Şikayet Et
    İyi alıstiniz 40 yasında emekli olmaya.
    Cevapla
  • Rintintin 1 hafta önce Şikayet Et
    Hedef Rus ve Çin ise, bize ve diğer devletlerin denizaltıları ve gemilerine hiç bir şey yapmayacak yapamayacak demektir.... ooolleyyy be ...
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    onu bizim öğrenci lerimiz yapıyor 12. sınıf
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Emekli memura seyyanen zaaaaaammm.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR