Lübnan sınırı çatışmalar nedeniyle 'hayalet şehre' döndü

Lübnan sınırında yaşanan gerilim ve çatışmalar şimdiye kadar en az 70 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı, kimi kasabalar ise hayalet şehirleri andırıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2024 16:47 GÜNCELLEME 04.05.2024 16:47 DÜNYA
Lübnan sınırı çatışmalar nedeniyle 'hayalet şehre' döndü
Lübnan sınırı çatışmalar nedeniyle 'hayalet şehre' döndü

İsrail’den sadece 700 metre uzaklıkta olan Ayta eş-Şaab kasabası ise en çok zararı gören yerlerden biri. BBC ekibinin haber yaptığı gün sadece 40 hava saldırısı kasabaya düzenlendi.

Ayta eş-Şaab’ı terk ederek Beyrut’a yerleşen inşaat işçisi Hüseyin Cavit, “Evimizin büyük hasar aldığını biliyoruz, ancak büyük ihtimalle henüz yıkılmadı” diyor.

Eşi Meryem ise bu kadar uzun süre evlerinden uzakta kalmayı beklemediklerini, birkaç gün sonra döneceklerini düşünerek Beyrut’a geldiklerini anlatıyor.

Silahlı Çatışma Lokasyon ve Olay Veri Projesi'nin (ACLED) verilerine göre Ekim ayından beri Hizbullah ve İsrail arasında 5.400 çatışma yaşandı; saldırıların yüzde 80’i İsrail’den kaynaklandı.

UNIFIL komutanlarından Albay Alberto Salvador ise sınırda yaşayan insanların bu durumdan çok bunaldığını vurgulayarak, “Bence artık barışın zamanı geldi” diyor.

BBC’nin sınırda görev yapan Birleşmiş Milletler güçleri (UNIFIL) eşliğinde kaydettiği görüntülere göre kimi Lübnanlılar evlerinin yok olması tehlikesini göze alarak başka yerlere göç etti.

Bazı binalardan geriye sadece bir yatak, toz ve taş parçaları kalmış durumda.

Ülkenin en tehlikeli yerlerinden biri olan Yarine kasabasında görev yapan Lübnanlı bir asker, binadan geriye kalan büyük bir krateri “havuz” olarak tanımladıklarını aktarıyor.

Yarine, İsrail ve Lübnan arasında bulunan çok tehlikeli bir bölgeden sadece bir kilometre uzaklıkta.

Sınır boyunca aynı manzaraları görmek mümkün, birçok bina kratere dönmüş durumda.

 

KAYNAK : BBC Türkçe
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR