Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor
Kariye'nin, 7 Mayıs'taki törenle bir kısmının ibadete açılması Yunanistan'ı rahatsız etti. Atina yönetimi, Kariye'nin yeniden camii statüsüne kavuşmasına dair, "Türkiye bu hamlesiyle uluslararası kamuoyuna meydan okuyor" açıklamasını yaptı.
ABONE OLAtina yönetimi, İstanbul'daki Kariye'nin ibadete açılmasına tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye'nin camii olarak ibadete açılmasının "UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı" savunuldu.
Tarihi yapının tüm insanlığa ait olduğu, dolayısıyla Türkiye'nin bu hamlesiyle "uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu" ileri sürüldü.
Atina yönetimi, açıklamasında, "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür." dedi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşen Başbakan Kiryakos Miçotakisise, İstanbul'daki Kariye'nin camiye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Miçotakis, 13 Mayıs'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini dile getirdi.
Sakellaropoulou ise, "Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; burası bir kültürel miras anıtı. İyi ilişkiler hedeflediğimizde ortak değerlere saygı göstermeliyiz." dedi.
4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945'te cami olarak hizmet verdi.
1948'de müzeye dönüştürülen Kariye'nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2020'deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.
Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.
Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Mayıs'taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.
Ayasofya da 24 Temmuz 2020'de Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.
-
Bülent 6 ay önce Şikayet EtOlumluBeğen
-
Bir kul 6 ay önce Şikayet EtPardon,sizemi soracağız nerde namaz kilacagimizi ,canımız kariyede namaz kılmak istedi.,orayı camiye çevirdik.Cok zorlamayın kiliselerin camiye çeviririz.Haddinizi bilin ,sesinizi kesin.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Kızıl Elma 6 ay önce Şikayet EtYeter şu turistik alan saçmalığı, girmesin turist murist yahu, çok istiyorlarsa Müslüman olsunlar öyle girsinler. Cami Müslümanlara ait. Turist kılığında Ermeni'si, Yunan'ı, Sırp'ı, Rus'u geliyor oralara Camiye zarar veriyorlar, parça kopartıyorlar Camilerden sürekli.. Bu arada Atina'da bir tane Cami bile bırakmadılar. Binlerce Osmanlı Camisini yıktılar, kalanlar uygunsuz yerler olduBeğen Toplam 5 beğeni
-
Gerçekler 6 ay önce Şikayet EtGaspçı Yunan kes sesini, zaten Osmanlı topraklarını savaşmadan gasp edip çaldınız, 10 milyonluk nüfusla devasa Osmanlı topraklarını işgal ediyorsunuz, size Atina yeterde artar bile. İlk fırsatta Yunanlıların çaldığı Osmanlı toprakları geri alınmalı.Beğen Toplam 15 beğeni
-
Said 6 ay önce Şikayet EtOrtada kılıç hakkı diye bir durum var ve bu şehir müslüman bir şehir buna göre biz istediğimiz gibi kullanma hakkına sahibiz.buna devleti ile milleti ile Türk milleti karar verirBeğen Toplam 12 beğeni