Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor

Kariye'nin, 7 Mayıs'taki törenle bir kısmının ibadete açılması Yunanistan'ı rahatsız etti. Atina yönetimi, Kariye'nin yeniden camii statüsüne kavuşmasına dair, "Türkiye bu hamlesiyle uluslararası kamuoyuna meydan okuyor" açıklamasını yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2024 08:51 GÜNCELLEME 09.05.2024 13:36 DÜNYA
Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor
Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor

Atina yönetimi, İstanbul'daki Kariye'nin ibadete açılmasına tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye'nin camii olarak ibadete açılmasının "UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı" savunuldu.

Kariye Cami’nde namaz kılınacak olan harim bölümündeki iki resim, yapıyı çevreleyen taşların renklerinden tasarlanan açılır kapanır perdelerle örtüldü.

Tarihi yapının tüm insanlığa ait olduğu, dolayısıyla Türkiye'nin bu hamlesiyle "uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu" ileri sürüldü.

Atina yönetimi, açıklamasında, "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür." dedi.

Kariye Camii: Harim (ibadet) alanına giriş

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşen Başbakan Kiryakos Miçotakisise, İstanbul'daki Kariye'nin camiye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Miçotakis, 13 Mayıs'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini dile getirdi.

Sakellaropoulou ise, "Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; burası bir kültürel miras anıtı. İyi ilişkiler hedeflediğimizde ortak değerlere saygı göstermeliyiz." dedi.

Kariye'nin harim dışındaki bölümleri müze formatında gezilebiliyor

4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945'te cami olarak hizmet verdi.

Kariye'de sadece harim bölümünde namaz kılınacak. İbadethanenin diğer bölümleri turistik gezi alanı gibi olacak.

1948'de müzeye dönüştürülen Kariye'nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2020'deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.

Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.

Kariye Cami'nin ibadete açık harim bölümüne bakış

Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Mayıs'taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.

Ayasofya da 24 Temmuz 2020'de Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 291 TÜMÜ
  • Bülent 1 hafta önce Şikayet Et
    Olumlu
    Cevapla
  • Bir kul 1 hafta önce Şikayet Et
    Pardon,sizemi soracağız nerde namaz kilacagimizi ,canımız kariyede namaz kılmak istedi.,orayı camiye çevirdik.Cok zorlamayın kiliselerin camiye çeviririz.Haddinizi bilin ,sesinizi kesin.
    Cevapla
  • Kızıl Elma 1 hafta önce Şikayet Et
    Yeter şu turistik alan saçmalığı, girmesin turist murist yahu, çok istiyorlarsa Müslüman olsunlar öyle girsinler. Cami Müslümanlara ait. Turist kılığında Ermeni'si, Yunan'ı, Sırp'ı, Rus'u geliyor oralara Camiye zarar veriyorlar, parça kopartıyorlar Camilerden sürekli.. Bu arada Atina'da bir tane Cami bile bırakmadılar. Binlerce Osmanlı Camisini yıktılar, kalanlar uygunsuz yerler oldu
    Cevapla
  • Gerçekler 1 hafta önce Şikayet Et
    Gaspçı Yunan kes sesini, zaten Osmanlı topraklarını savaşmadan gasp edip çaldınız, 10 milyonluk nüfusla devasa Osmanlı topraklarını işgal ediyorsunuz, size Atina yeterde artar bile. İlk fırsatta Yunanlıların çaldığı Osmanlı toprakları geri alınmalı.
    Cevapla
  • Said 1 hafta önce Şikayet Et
    Ortada kılıç hakkı diye bir durum var ve bu şehir müslüman bir şehir buna göre biz istediğimiz gibi kullanma hakkına sahibiz.buna devleti ile milleti ile Türk milleti karar verir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR