Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'ndan Kariye açıklaması: Erdoğan'a ileteceğim

Kariye'nin camiye dönüştürülmesi Atina'yı rahatsız etti. Yunan Dışişleri Bakanlığı sonrası, Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ve Başbakan Miçotakis'ten de konuyla alakalı açıklama geldi. Miçotakis, "Rahatsızlığımızı Erdoğan'a ileteceğim." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.05.2024 09:52 GÜNCELLEME 09.05.2024 10:50 DÜNYA
Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'ndan Kariye açıklaması: Erdoğan'a ileteceğim
Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'ndan Kariye açıklaması: Erdoğan'a ileteceğim

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşen Başbakan Kiryakos Miçotakis, İstanbul'daki Kariye'nin camiye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Miçotakis, 13 Mayıs'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini dile getirdi.

Yunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyorYunanistan'dan Kariye tepkisi: Türkiye meydan okuyor

Sakellaropoulou ise, "Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; burası bir kültürel miras anıtı. İyi ilişkiler hedeflediğimizde ortak değerlere saygı göstermeliyiz." dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin alıdığı kararın, "UNESCO Dünya Kültür Mirası niteliğini çarpıtarak ve aşağılayarak uluslararası topluma bir meydan okuma teşkil ettiğini" söylemişi.

Kariye Camii: Harim (ibadet) alanına giriş

4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945'te cami olarak hizmet verdi.

1948'de müzeye dönüştürülen Kariye'nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2020'deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.

Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.

Kariye'nin harim dışındaki bölümleri müze formatında gezilebiliyor

Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Mayıs'taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.

Ayasofya da 24 Temmuz 2020'de Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.

Kariye'de sadece harim bölümünde namaz kılınacak. İbadethanenin diğer bölümleri turistik gezi alanı gibi olacak.

Kariye Cami'nin ibadete açık harim bölümüne bakış

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • aaa 1 hafta önce Şikayet Et
    Sizler saglam biraktiginiz koruyup koolladiginiz ulkenizdeki camileri bize gosterin bakalaim once.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    mabetler için var içinde Allah'a camaat olarak ibadet etmek için vardı mabetlere yapılacak en büyük zülum müzeye veya başka bir şeye cevirmek
    Cevapla
  • Silke 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu kimin ülkesine laf söylüyor.
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    imansız neyi nereye iletiyorsun atinada bir adet cami mi bıraktın?
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 hafta önce Şikayet Et
    Gaspçı Yunan kes sesini, zaten Osmanlı topraklarını savaşmadan gasp edip çaldınız, 10 milyonluk nüfusla devasa Osmanlı topraklarını işgal ediyorsunuz, size Atina yeterde artar bile. İlk fırsatta Yunanlıların çaldığı Osmanlı toprakları geri alınmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR