Tarihin akışını değiştirecek karar! Arap ülkelerinden peş peşe mesajlar

Arap ülkeleri ve kurumları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2024 08:58 GÜNCELLEME 11.05.2024 09:00 DÜNYA
Tarihin akışını değiştirecek karar! Arap ülkelerinden peş peşe mesajlar
Tarihin akışını değiştirecek karar! Arap ülkelerinden peş peşe mesajlar

Filistin, Katar, Kuveyt, Umman, Irak ve Arap Parlamentosundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre Devlet Başkanı Mahmud Abbas, söz konusu kararın, "uluslararası hukuka uygun olduğunu ve İsrail'in işlediği suçların ve uluslararası meşruiyetin ciddi ihlallerinin izole edilmesi yönündeki uluslararası fikir birliğine işaret ettiğini" belirtti.

Abbas, bu karara binaen Filistin'in, BM'de tam üyelik yönündeki çabalarını sürdüreceğini, henüz Filistin Devleti'ni tanımayan ülkelere de bu yönde çağrıda bulunacağını aktardı.

Söz konusu kararın, Filistin'in, tam üyeliğinin BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) yeniden oylanması yönündeki çabalarını destekleyeceğine değinen Abbas, ABD yönetimini, İsrail'e verdiği desteği çekmeye, ülkelerin iradesine saygı göstermeye ve Filistin'in tam üyelik elde etmesi lehinde oy kullanmaya çağırdı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Filistin'in tam üyelik hakkını ezici bir çoğunlukla teyit eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki oylama ve uluslararası fikir birliğinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Fetih Hareketi de Genel Kuruldaki ezici oy çoğunluğunun, dünyanın, sömürgeci işgal sisteminin müttefikleri ve destekçilerinden ayrışarak Filistin'in tarihi haklarından yana tavır sergilediğini gösterdiğini ifade etti.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, kararı "tarihi" olarak nitelendirdi ve 143 ülkenin evet oyu vermesinin, Filistin halkının doğal, yasal ve tarihi haklarının uluslararası düzeyde tanınması anlamına geldiğini kaydetti.

Açıklamada, BMGK'nın, Genel Kurulun tavsiyesine yanıt vererek Filistin'in, "BM'ye tam üye devlet olması, uluslararası sistemdeki konumunu güçlendirmesi ve Filistin halkının meşru haklarını kullanmasına olanak sağlamasının" umut edildiği dile getirildi.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, uluslararası topluma, "Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunması, Filistin halkının korunması ve kendi bağımsız devletlerini kurma yönündeki meşru haklarının desteklenmesi konusundaki hukuki ve tarihi sorumluluğunu üstlenme" çağrısında bulunuldu.

UMMAN

Kararı memnuniyetle karşılayan Umman'ın açıklamasında, Genel Kurulda söz konusu kararın kabul edilmesinin, dünya genelinin, BMGK'ya, "Filistin Devleti'ni tanıma çağrısı yaptığı" anlamına geldiği bildirildi.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da, 9 ret ve 25 çekimser oya karşılık 143 devletin "evet" oyu vermesinin, Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi konusunda verilen uluslararası desteğin "büyüklüğünü" ortaya koyduğuna işaret edildi.

"Tarihi" kararın, Filistinlilerin haklarını geri alması ve bölgede barışın sağlanması yolunda atılmış ilk adım olduğu aktarıldı.

ARAP PARLAMENTOSU

Arap Parlamentosu Başkanı Adil es-Assumi de yaptığı açıklamada, "ezici" çoğunluğun oyuyla kabul edilen kararın, Filistin meselesinin haklılığı üzerindeki fikir birliğini yansıttığını kaydetti ve BMGK'yı Filistin Devleti'nin BM'ye tam üyelik talebini tarafsız ve olumlu bir şekilde değerlendirmeye çağırdı.

BM Genel Kurulu, Filistin hakkındaki karar tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulunda dün yapılan oylamada, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

Türkiye'nin yanı sıra 80'e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 "çekimser" oy alırken aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan'ın bulunduğu 9 ülke "hayır" oyu kullandı.

Kararda, "Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiğine işaret edildi.

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM'de "daimi gözlemci statüsüne" kavuşmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • Yeter 6 ay önce Şikayet Et
    Eee sonra napacaksınız abd bir dur diyin bakalım sizide görelim abd nin eteğini öpüp durmayın yoksunuz siz yok şu gençler kadar çıkamadınız devletler olarak müslümanmış
    Cevapla
  • Das 6 ay önce Şikayet Et
    Butün kendini müslüman gören ülkeler bm seytanlarindan cikmali bm boykot edilmeli bm nin cani cehenneme
    Cevapla
  • Anti-emperyalist 6 ay önce Şikayet Et
    Amerika ve onun ipini tutan katil itrail alacağını aldı.Bütün Gazze'lileri yurtlarından ettiler ve şimdi plan,onları deniz yoluyla Afrika'ya taşımak.O liman oyüzden inşa edildi.Bu saatten sonra kabul etseler ne değişecek.Olan yine masum insanlara oluyor.
    Cevapla
  • Abdulkadir koptekin 6 ay önce Şikayet Et
    Olum haktir doğru yolda olana bir gün erken bir gün geç ecdadın savaştı hak için ecdana kulluk edenlere kulluk etceksen bizden değilsiniz sizde onlardan olmussunuz
    Cevapla
  • Mehmet 6 ay önce Şikayet Et
    Ha Netenyahu haa Mahmud Abbas denen münafık ikisi aynı kok un farklı renkleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR