Libya'nın hamlesi Yunanistan'ı kızdırdı: Bu işte Türkiye'nin parmağı var

Libya, Girit açıklarındaki sismik araştırmalarla ilgili Yunanistan'a nota verdi. Yunan basınından Kathimerini ise, söz konusu hamlenin arkasında Türkiye'nin olduğunu iddia etti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 08:42 GÜNCELLEME 23.05.2024 14:56 DÜNYA
Libya'nın hamlesi Yunanistan'ı kızdırdı: Bu işte Türkiye'nin parmağı var
Libya'nın hamlesi Yunanistan'ı kızdırdı: Bu işte Türkiye'nin parmağı var

Türkiye ve Yunanistan arasında yakınlaşma çabaları sürerken, Libya'yla yaşanan tansiyon Yunan basınında Türkiye'ye yönelik eleştirileri gündeme getirdi.

"SÖZ KONUSU SİSMİK ARAMA TÜRKİYE'YLE ANLAŞMANIN İHLALİ DEMEK"

Norveç gemisi Ramford Hyperion, Yunanistan'ın hesabına, Doğu Akdeniz'de Girit adasının batısı ve güneybatısında mayıs ortalarında tamamladığı bir dizi sismik araştırmalar gerçekleştirdi. Libya hükümeti, bu araştırmaların, Türkiye ile 2019 yılında imzaladığı ve BM'ye bildirilen deniz yetki sınırlarına ilişkin anlaşmada da gösterilen kıta sahanlığı bölgesi içinde yeralan sahalarda yapıldığı gerekçesiyle, Trablus'taki Yunan Büyükelçisi Nikos Garilidis'e geçen hafta bir protesto notası verdi. Yunan elçi Garilidis'e uyarı mektubu gönderen Libya hükümeti, söz konusu bölgenin kendisine ait olduğunu belirtti.

YUNAN BASINI: NOTANIN ARKASINDA TÜRKİYE VAR

Yunan Kathimerini gazetesi, mektubun geçen hafta Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da yaptığı görüşmeden hemen önce gönderildiğine dikkat çekerek, Libya'nın notasında Türkiye'nin rolü olabileceğini savundu. Gazete, Libya'daki Abdulhamid Dibeybe hükümeti üzerinde büyük etkiye sahip Türkiye'nin, Libya ile Yunanistan arasında yaşanan son gerilimde rolü olabileceği şüphesinin ortaya çıktığını öne sürdü. Türkiye ve Dibeybe hükümeti arasında deniz araştırmaları anlaşması bulunduğuna da dikkat çeken Kathimerini, Libya'daki hükümetin daha önce de Yunanistan'ı kendi karasularını ihlal etmekle suçladığını yazdı.

Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası krize yol açmış, Atina anlaşmanın derhal iptal edilmesini istemişti.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 48 TÜMÜ
  • cascades 3 hafta önce Şikayet Et
    sizin arkanızda kim var onuda söylesene
    Cevapla
  • yistif - Rize 3 hafta önce Şikayet Et
    Bak yunan kardeş bu lafımı iyi dinle. Siz ve arkanızda duran her kim varsa, kafamızın tası attığında arkanızdakiler kaçacak ve baş başa kalacağız. Sizi öyle bir pataklarız ki yüzünüzdeki kızarıklık doğabilecek bebeklerinizin bile yüzünde iz olarak kalır. Biz sizi işgal etmek istesek zaten ederiz.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 3 hafta önce Şikayet Et
    10 milyonluk Yunan'a Atina şehri yeterde artar bile. Geri kalan topraklar Osmanlı'dan gelen hak ile Türkiye'ye aittir.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 3 hafta önce Şikayet Et
    Kesinlikle haklarımızdan taviz vermek yok. zaten avrupa adalarımızın işgaliyle türkiyenin boğazına sarılmış durumdadır.
    Cevapla
  • 61emekli 3 hafta önce Şikayet Et
    Farketelimki arkada Türkiye var ne yaparsın Ançak türkiyeden dayak yersin güvendiğin ağa babalarınizda sizi kurtaramaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR