Putin'den flaş Reisi açıklaması! 2 helikoptere dikkat çekti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Rus lider, konvoyda yer alan 2 Rus helikopterine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2024 23:20 GÜNCELLEME 25.05.2024 10:38 DÜNYA
Putin'den flaş Reisi açıklaması! 2 helikoptere dikkat çekti
Putin'den flaş Reisi açıklaması! 2 helikoptere dikkat çekti

Yeniden devlet başkanı olduktan sonra ikinci yurtdışı seyahatini en yakın müttefiki Belarus’a gerçekleştiren Putin, başkent Minsk’te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü.

İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede ikili ilişkilere dair birçok konuyu ele aldıklarını söyleyen Putin, “Bugünkü görüşmeler oldukça verimli geçti. Başbakan yardımcıları ve bakanlarımızın da katılımıyla savunma, güvenlik, ekonomik, kültürel ve insani alanda birçok konuyu ele aldık” dedi.



REİSİ AÇIKLAMASI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter kafilesinde Rus helikopterlerinin de bulunduğuna işaret ederek, “Heyetteki diğer 2 helikopter Rus helikopteri olduğu için aynı rota ve şartlarda olmasına rağmen sorun çıkmadı” dedi.

UKRAYNA TARAFININ İSTEĞİ ÜZERİNE TÜRKİYE'YE TAŞIDIK

İsviçre’de önümüzdeki Haziran ayında düzenlenmesi planlanan Ukrayna konulu konferansa Rusya’nın davet edilmemesine atıfta bulunan Putin, Ukrayna ile İstanbul’da gerçekleşen ilk müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını batılı ülkelere bağladı.

Putin, “Bunu defalarca söyledim. Rusya müzakereleri hiçbir zaman reddetmedi. Üstelik biz Belarus'ta bu müzakereleri başlattık, sonra Ukrayna tarafının isteği üzerine Türkiye'ye, İstanbul'a taşıdık” şeklinde konuştu.

Müzakereler çerçevesinde anlaşmaya varıldığını ve taslak hazırladığını belirten Putin, “Ukrayna müzakere heyeti başkanı bazı maddeleri imzaladı. Prensipte Ukrayna tarafı da Rus tarafı da anlaşmadan genel olarak memnun kaldı. Sonuçlandırılması gereken bazı noktalar vardı ancak genel olarak, tekrar ediyorum. Ukrayna tarafı bu belgeyi imzaladıysa, bu Ukrayna tarafının bundan memnun olduğu anlamına gelir” ifadelerini kullandı.



ZELENSKİ'NİN MEŞRUİYETİNİN SONA ERDİĞİNİN FARKINDAYIZ

Putin, 20 Mayıs’ta resmi görev süresinin sona ermesine rağmen savaş nedeniyle süren sıkıyönetim ve seferberlik gerekçesiyle koltuğunda kalmaya devam eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i bu durumdan dolayı eleştirdi.

Zelenskiy’nin bu durumundan dolayı müzakere masasında kimin olacağının belirsiz olduğunu savunan Putin, “Bu boş bir soru değil. Kiminle müzakere edilecek? Mevcut Devlet Başkanı Zelenskiy'in meşruiyetinin sona erdiğinin farkındayız. İsviçre'de yapılacağı duyurulan konferansın amaçlarından birinin, Kiev rejiminin sponsorları olan Batı toplumuna, görevdeki devlet başkanının ya da zaten faal olmayan devlet başkanının meşruiyetini teyit ettirmek olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.



Atılan adımların resmi hiçbir karşılığının olmadığını söyleyen Putin, “Yasal olarak bağlayıcı belgeleri imzalamak için kime ihtiyacımız olduğunu ve kiminle anlaşabileceğimizi bilmemiz gerekir. Ardından meşru makamlarla muhatap olduğumuzdan tamamen emin olmalıyız. Bu sorunun Ukrayna'da öncelikle parlamento, Anayasa Mahkemesi veya diğer bazı hükümet organları açısından yanıtlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

REİSİ'Yİ TAŞIYAN HELİKOPTER

“(Reisi'yi taşıyan helikopter) Bakımı düzgün yapılsaydı böyle bir sorun yaşanmayacaktı”
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasına değindi.

ABD ve batılıların ambargoları nedeniyle İran’ın teknolojik gelişimini sürdüremediğine işaret eden Lukaşenko, bu yaptırımlar nedeniyle helikopterlerin bakımlarının yapılamamış olabileceğini belirtti. Lukaşenko, “Onların yolcu gemilerine, uçaklara, helikopterlere ve diğer ulaşım araçlarına yaptırım uygulama hakları yoktu. Bu normal mi? Bu helikopteri sen sattın. 40-50 yıldır kullanılması önemli değil. 50 yılda sadece 3 kez de uçmuş olabilir. Belki de bakımı düzgün yapılsaydı böyle bir sorun yaşanmayacaktı” şeklinde konuştu.



PUTİN, 2 RUS HELİKOPTERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Lukaşenko’nun ardından söz alan Vladimir Putin ise Reisi’yi taşıyan helikopter kafilesinde Rus helikopterlerinin de bulunduğuna işaret ederek, “Heyetteki diğer 2 helikopter Rus helikopteri olduğu için, aynı rota ve şartlarda olmasına rağmen sorun çıkmadı” karşılığını verdi.

HELİKOPTER KAZASI VE SONRASI

Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs'ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılışı törenine katıldı. Reisi, beraberindeki Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA'nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı.

Belirlenen noktaya ulaşan İranlı ekipler, kazadan kurtulan olmadığını bildirilmişti.

Reisi'nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirilirken, Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Ali Bakıri Keni, Abdullahiyan'ın yerine geçici Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • hakkı 3 hafta önce Şikayet Et
    Uzi PKK üstlerinden Siyonist maşası PKK yı kullandılar
    Cevapla
  • Harbinger35 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu kazayı israil yardakçısı devrim muhafızları yaptırdı.İki tane iran ordusu var.Biri milli biride batılı fetö gibi devrim muhafızları!Uyanın oyun üstüne oyun var!Bazılarıda rusya yaptı demiş.Gülüyorum.Sor bir kendine rusyanın böyle bir seye ihtiyacı var mı!?Ve dünyada kendi egemenliği için dünyayı ateşe veren ülkeler kimler!?Batı!Amerika,israil,ingiltere ve fransa....
    Cevapla
  • Vsl 3 hafta önce Şikayet Et
    madem konvoy halinde gidiliyordu ... düşen helikopter neden bulunamadı... öbür 2 helikopterle irtibat halinde değilmiydiler...
    Cevapla
  • Türkiye 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu kazayı rusya yaptırdı çünkü onlar da büyük emellerine ulaşmak için tıpkı ingilizin kandırıp kullandığı israil gibi truva atıdır.
    Cevapla
  • Das 3 hafta önce Şikayet Et
    Abd ucakina helikopterine binersen abd istedigi an öldürülürsün sayin reisi rusya nin helikopterine binseydi ölmeyecekti anlasilan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR