Çin ablukaya aldı! ABD'den sert mesaj

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Tayvan ve Tayvan Boğazı çevresinde düzenlediği ortak askeri tatbikatlarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2024 19:07 GÜNCELLEME 25.05.2024 19:07 DÜNYA
Çin ablukaya aldı! ABD'den sert mesaj
Çin ablukaya aldı! ABD'den sert mesaj

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin Çin'in faaliyetlerini yakından izlediğini belirten Miller, müteffiklerle "ortak endişeler" konusunda yakın koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

Miller, "Güçlü bir şekilde Pekin'e itidalli davranması çağrısında bulunuyoruz." mesajını vererek, "rutin demokratik bir geçişi" askeri kışkırtmalar için bahane olarak göstermenin gerginliği artıracağı uyarısında bulundu.

ABD'nin "Tek Çin Politikası"na bağlılığını koruduğunun altını çizen Miller, Çin'in Tayvan ve Tayvan Boğazı çevresinde düzenlediği ortak askeri tatbikatlarından derin endişe duyduğunu vurguladı.

ÇİN ABLUKAYA ALDI

Tayvan Savunma Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, son 24 saatte 62 askeri hava aracının Ada çevresinde uçtuğu belirtilmişti.

Uçuşlar ve gemi devriyeleri, Çin'in 23 ve 24 Mayıs'ta Ada çevresinde düzenlediği askeri tatbikatın parçasını oluşturuyor.

Pekin yönetimi, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından 3 gün sonra Ada çevresinde askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen 2 gün sürecek tatbikatın, Tayvan Boğazı, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile ana kara yakınındaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adaları çevresinde yürütüleceğini bildirmişti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı tatbikatın, "bağımsızlığa yönelik eylemleri cezalandırma" ve "dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı" amaçlı olduğu vurgulanmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • gizem 2 hafta önce Şikayet Et
    virüsler için çin yok edilsin lütfen.
    Cevapla
  • Nurhan 3 hafta önce Şikayet Et
    Çine bağlı kal yoksa yok olursun Tayvan ABD nin yolundan gidersen onun amacı çini zayiflatmaktir sonun ukrayna gibi olur
    Cevapla
  • Fahri özcan 3 hafta önce Şikayet Et
    Kuru gürültü emperyalist güçler gerilimi yüksek tutarak insalıĝı korkutarak kitleleri savaṣtırarak varlıklarını sürdürürler hepsine lânet olsun
    Cevapla
  • Reis sever 3 hafta önce Şikayet Et
    Cin baktı ki ukraynada bir halt yapamadı abd..O da hayvana hücum edecek tabii
    Cevapla
  • Dediniz 3 hafta önce Şikayet Et
    Zaten sizin derine endişe duymanız için yapılmıştır herhalde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR