Çin denizden uzaya 4 uydu fırlattı! Dünyada bir ilk gerçekleşti

Çin, özel bir şirket tarafından geliştirilen ilk taşıyıcı roketi CERES-1 ile denizden 4 uyduyu uzaya yolladı. Böylelikle dünyada ilk kez özel bir şirket denizden uzaya roket fırlatmış oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2024 18:28 GÜNCELLEME 29.05.2024 18:28 DÜNYA
Çin denizden uzaya 4 uydu fırlattı! Dünyada bir ilk gerçekleşti
Çin denizden uzaya 4 uydu fırlattı! Dünyada bir ilk gerçekleşti

Xinhua'nın haberine göre, "Tiençi" sınıfı 4 internet iletişimi uydusu, ülkenin kuzeyindeki Şandong eyaletinin açıklarında Sarı Deniz'deki yüzer platformdan fırlatıldı.

Bu, CERES-1 roketiyle yapılan 12'nci ve denizden yapılan ikinci başarılı fırlatış oldu.

Alçak Yer Yörüngesi'ne yollanan Tiençi-25, 26, 27 ve 28 uyduları, "nesnelerin interneti" olarak adlandırılan sistemler için küresel veri hizmetleri sağlayacak.

Guodian Gaoke şirketi tarafından geliştirilen uydularla oluşturulacak 38 parçalık takım uydu ağının bu yıl içinde faal hale gelmesi hedefleniyor.

DENİZDEN FIRLATIŞ YAPAN İLK ÖZEL ŞİRKET OLDU

CERES-1'in geliştiricisi Galactic Energy, 6 Eylül 2023'te 4 Tiençi uydusunu yüzer platformdan fırlatarak bunu başarabilen ilk özel şirket oldu.

19 metre uzunluğunda ve 1,4 metre genişliğindeki roket, Alçak Yer Yörüngesi'ne 350 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.

Çin'in uzay programında ana taşıyıcı olarak kamuya ait Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen ve geliştirilen Long March (Uzun Yürüyüş) roketleri kullanılıyor.

Son yıllarda dünyada özel sektörün uzay roketi üretimine ilgisinin artmasına paralel olarak Pekin yönetiminin de bu alandaki özel sektör girişimlerini desteklediği gözleniyor.

Galactic Energy dışında Çinli özel şirketler i-Space "SQX-1Y1", Space Pioneer "TL-2 Y1", Landspace "Cuçüe-2" (ZQ-2) ve Orienspace "Gravity-1" roketleriyle fırlatışlar yapıyor.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Bulent 1 ay önce Şikayet Et
    Cinlid insanlık vicdan yoktur onlardan bi halt olmaz Batı'nın iyi kötü bi vicdan var tabiki Çin'e kiyasla
    Cevapla
  • OSMANOGLU 1 ay önce Şikayet Et
    cin geliyor ey zalim abd,demedi deme
    Cevapla
  • ironmert 1 ay önce Şikayet Et
    ABD zalimse birde çini gör ona göre kelime bulmakta zorlanacaksın
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ali çelik efendi. Çinden alma sen yap. Elini tutanmı var. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Niye yapmıyorsun? Elini tutanmı var?
    Cevapla
  • Ali Çelik 1 ay önce Şikayet Et
    Biz armut toplamaya devam evdeki en adi oyuncağı dahi cinden alıyoruz ağlanacak halimiz var..... Bu ülkede kafası çalışan kimse kesinlikle değer görmüyor binlerce dahimiz yok edildi....
    Cevapla
  • Mert 1 ay önce Şikayet Et
    Bazı şeyler sırayla, bazı şeylerde parayla oluyor, yeterli sermaye birikimi gerek, Yüksek işlem kapasiteli bilgisayar ve yeterli test tesisleri oluştuktan sonra KAAN ve diğerleri oluşmaya başladı. Bekleyen derviş çorbayı içermiş
    Cevapla
  • Das 1 ay önce Şikayet Et
    Cin süper güc oldu abd nin korkulu rüyasi oldu tek kutuplu dünya bu gün bitmis oldu yabani batinin sömürgeciligi bitmis oldu artik savas cikaramayacaklar cünkü cin rusya savas cikaracak sira yabani batiya geldi sinirlari deyisecek avrupa bahari baslayacak onlar kimseye acimadi kimsede onlara acimayacak cin tek basina bati dan büyük
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR