AB'yi karıştıran pazarlık! Meloni iddialarına jet yalanlama!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ilgili iddialar hakkında konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2024 17:50 GÜNCELLEME 18.06.2024 11:07 DÜNYA
AB'yi karıştıran pazarlık! Meloni iddialarına jet yalanlama!
AB'yi karıştıran pazarlık! Meloni iddialarına jet yalanlama!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer, Başkan Ursula von der Leyen'in, 5 yıl daha görevde kalabilmek için İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin desteğini alabilmek amacıyla Roma yönetiminin eleştirildiği yıllık raporun yayımlanmasını ertelettiği iddialarını kabul etmedi.

Mamer, günlük basın toplantısında, von der Leyen'in bir kez daha AB Komisyonu Başkanı seçilebilmesi için Meloni'nin desteğine ihtiyaç duyması nedeniyle, 3 Temmuz'da onaylanması beklenen ve İtalya'nın özellikle basın özgürlüğüyle ilgili eleştirildiği yıllık Hukukun Üstünlüğü Raporu'nun yayımlanmasını rafa kaldırdığı iddiasını yanıtladı.



ONAYA SUNULACAK

Komisyonun raporla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Mamer, raporla ilgili dosyanın yeterince olgunlaştığında AB Komisyonu üyelerinin onayına sunulacağını belirtti.

Komisyon üyelerinin toplantısının yarın yapılacağını ve bir sonraki gündem maddesinin de bu toplantıda belirleneceğini ifade eden Mamer, bu raporla ilgili sürecin her geçen yıl daha da karmaşıklaştığını ve büyüdüğünü söyledi.

Mamer, bir gazetecinin "İtalya'daki basın özgürlüğüyle ilgili bir endişeniz var mı?" sorusu üzerine, "Bu sorunun az önce tartıştığımız konuyla bağlantısını göremiyorum. Bu konuda yorum yapmak bana düşmez. Hukukun Üstünlüğü Raporu, özellikle bahsettiğiniz konuyu farklı boyutlarıyla analiz ediyor." diye konuştu.

'İNSANLARIN NE DEDİĞİ UMURUMUZDA OLMAZ'

Başka bir gazetecinin "O halde von der Leyen'in Meloni'nin desteğini alabilmek için bu raporu ertelettiğini söyleyen herkes yalan mı söylüyor olacak?" sorusu üzerine Mamer, "Bakın, umurumda değil. İşimizi ilgilendiren her konuda dışarıdaki insanların ne dediği umurumuzda değil." ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, 5 yıllık görevi boyunca hukukun üstünlüğü meseleleri üzerindeki mücadeleyi önemli bir odak noktası haline getirmişti. Bu konuda yıllık raporlamayı da von der Leyen başlatmıştı.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, görevine 5 yıl daha devam edebilmesi için İtalyan lider Giorgi Meloni'nin desteğine ihtiyaç duyması nedeniyle Roma yönetiminin eleştirildiği yıllık raporun yayımlanmasını rafa kaldırdığı öne sürüldü.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin üzerinden geçen bir haftada Brüksel kulisleri, AB'nin en üst pozisyonlarına kimlerin geleceğine odaklandı.

AB yönetiminin en kilit koltuğu Komisyon Başkanlığı için Ursula von der Leyen'den başkasının ismi geçmese de gerek meclis aritmetiği gerek seçilme usulleri, Alman siyasetçiyi pazarlıklara mecbur bıraktı.

AB Konseyi, oylanması için AP'ye önereceği ismi liderler arasında gizli oylamayla belirliyor. Bu nedenle von der Leyen'in AB liderlerinin desteğini garantilemesi gerekiyor.

Önerilen isim, AP'den güvenoyu alması halinde görevine başlayabiliyor.

YENİDEN SEÇİLMESİ İÇİN KİLİT İSİM MELONİ

Geçen hafta sonuçlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından gözler AB'nin gelecek 5 yılında söz sahibi olacak isimlere çevrilmiş durumda.

AB'nin yürütme organı Komisyon'un başkanlığına devam etmek isteyen von der Leyen için AB liderlerinin her birinin desteği önem taşıyor.

AB üyelerinden oluşan AB Konseyi, oylanması için AP'ye önereceği ismi liderler arasında gizli oylamayla belirliyor. Önerilen isim, AP'den güvenoyu alması halinde görevine başlayabiliyor.

Bu süreç, bu tür bir oylama için Konsey masasında ilk defa oturacak aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi en kritik isim yapıyor.

Von der Leyen hem Meloni'nin şahsi desteğine hem de AP'de liderlik ettiği Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) grubunun desteğine ihtiyaç duyuyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Das 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa yi faşistler ele geçirdi dağıl maya doğru gidiyor savaş bile çıkar kim başta olursa olsun von der leyen tecrübeli olduğu icin o kalsa daha iyi faşistler ne zamandan beri demokrat oldu
    Cevapla
  • Vatan 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa denen kıta bir demokrasi yalanıyla sömürdüğü ülkeleri çok güzel uyutarak bin bir gece masallarını yaşadılar. Artık sahte rüya bitti ve uyanış başladı.
    Cevapla
  • Atatürkçü 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa'da aşırı sağ yükseliyor. İtalya'da zaten iktidar. Sıra Fransa ve Avusturya. Gerçek yüzleri elbet bir gün ortaya çıkar. Bilim ve teknolojisini desteklesem de emperyalizmine sonuna kadar karşı çıkmalıyız
    Cevapla
  • Abdulmüntekim 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa yalan rüzgarı esintisi sona erdi sıra gerçek haberleri izlemeye geldi.Filistinde nasıl seyirci kaldılarsa biz de çekirdek çitleyerek zevkle Avrupa hülyasının son bulduğunu görüp sırtlanların birbirine saldırısını izleyeceğiz.Hain vucic yeni oyunda baş figüran.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa’nın bütün varlığı sömürgecilik. Dolayısıyla kandan beslenen ve güç deşiren bütün imparatorluklar belli bir zaman sonra yok olmuşlardır. Avrupa’nın da bu elde ettiği bütün zenginliği titanic gibi batmaya mahkum
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    söylenenler teker teker gerçekleşiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR