Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

Bolivya'da, sokağa inerek askeri darbe girişiminde bulunan Bolivya ordusu başarısız oldu. Halkın direnişiyle karşı karşıya kalan askerler birliklerine geri çekildi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.06.2024 02:18 GÜNCELLEME 27.06.2024 09:25 DÜNYA
Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı
Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

Son dakika Bolivya haberleri: Bolivya'da ordu sokağa inerek askeri darbe girişiminde bulundu. Sokaklara dökülen Bolivya halkı, askerlerin darbe girişimini engelledi.

DARBE GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU, ASKERLER GERİ ÇEKİLDİ

Bolivya ordusunun yeni atanan komutanı Jose Wilson Sanchez'in emri üzerine, darbe girişimine kalkışan askerler birliklerine geri döndü.

Devlet Başkanı Luis Arce tarafından atanan yeni ordu komutanı Sanchez, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce, devlet başkanlığında düzenlediği törenle ordu yönetimine yeni 3 komutan atamıştı.

Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

ORDUNUN YENİ KOMUTANI SANCHEZ: DEMOKRASİ DIŞI EYLEMLERE İZİN VERMEYECEĞİZ!

Askeri kalkışmayı kınayan Sanchez, "Cadde ve meydanlardaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum." ifadesini kullandı.

Sanchez, "büyük" bir sorumluluk aldıklarını vurgulayarak, "Böyle bir göreve layık görülmekten onur duyuyorum. Bize güvendikleri için Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı'na teşekkür ediyoruz. Cadde ve meydanlarda hiç kimsenin arzu etmeyeceği görüntülerle karşı karşıyayız. Ordunun yeni komutanı olarak, demokrasi dışı eylemlere izin vermeyeceğimizi bildirmek isterim." diye konuştu.

DARBECİ GENERAL ZUNİGA GÖZALTINA ALINDI: HER ŞEYİ ÜLKEM İÇİN YAPTIM!

Öte yandan Bolivya'daki darbe girişimine öncülük eden General Zuniga gözaltına alındı.

Darbeci general Zuniga, gözaltına alındığı esnada "Ben masumum, her şeyi ülkem için yaptım" dedi.

'DARBEYE KARŞI ULUSAL SEFERBERLİK ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ'

Bolivya ordusunun sokağa inmesinin ardından eski Devlet Başkanı Evo Morales, "General Zuniga tarafından hazırlanan darbeye karşı demokrasiyi savunmak için Ulusal Seferberlik çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

BOLİVYA DEVLET BAŞKANI ARCE'DEN ORDUYA ÇAĞRI

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini belirterek, ordudan, demokrasiye saygı göstermesini istedi.

X sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Arce, "Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirilmesini kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir." ifadesini kullandı.

Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

Yerel basında çıkan haberlerde, tank ve kapüşonlu askerlerin başkent Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye ettiği ve bölgeyi kordon altına aldığı kaydedildi.

Haberlerde, Bolivya ordusunun üst düzey komutanlarının yürütmeye el koymakla tehdit ettiği öne sürüldü.

Sosyal medyaya yansıyan haberlerde ise askeri birliklerin Genelkurmay Başkanlığı civarında konuşlandığı belirtildi.

TÜRKİYE'DEN BOLİVYA AÇIKLAMASI: ENDİŞE DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'da hükümete yönelik "darbe girişimi olduğuna dair haberlerden" derin endişe duyulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Seçimle işbaşına gelmiş olan Bolivya Hükümeti’ne yönelik bir darbe girişimi gerçekleşmekte olduğuna dair haberlerden derin endişe duyuyoruz." ifadesine yer verildi.

Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

Bolivya'da demokratik düzen ve istikrar ortamının "süratle yeniden tesis edilmesinin" temenni edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu vesileyle, her türlü darbe ve askeri müdahaleye karşı olduğumuzu ve meşru hükümetleri devirmeye dönük tüm eylemleri şiddetle kınadığımızı yineliyoruz."

ARCE MEYDANLARI DOLDURAN HALKA SESLENDİ

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ve Başkanı Yardımcısı David Choquehuanca, darbe girişimine karşı başkent La Paz'da meydanı dolduran halka hitap etti.
 

 Arce, "Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz." ifadesini kullandı.

Yönetimsel başkent La Paz'daki hükümet sarayının balkonundan yaptığı konuşmada Arce, "Tüm Bolivyalılar olarak tüm darbe girişimlerini bozguna uğratacağız." dedi.

Arce, demokrasiye gösterilen duyarlılık nedeniyle halka teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Yaptıkları tek şey ülkenin uluslararası imajına zarar vermek. Bugün uluslarararası toplum ve Bolivya halkı, bir darbe girişimine tanık oldu. Demokrasimizi tehdit eden tüm darbe girişimlerine karşı mücadele etmek için ekibimiz ve bakanlarımızla buradayız. Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz.

Bolivya halkı, demokrasi çağrımızı yanıtsız bırakmadı ve hep birlikte karşı durdu. Bir daha böyle darbe girişimlerinin olmasına izin veremeyiz. Yaşasın demokrasi, kahrolsun darbeler."

ABD, AB, İSPANYA, KOLOMBİYA VE BREZİLYA DARBEYİ KINADI

ABD, Bolivya'daki "askeri kalkışma" için sükunet ve itidal çağrısında bulundu.

Beyaz Saray'dan bir yetkili, Bolivya'daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.

İsmini vermek istemeyen yetkili, "ABD, Bolivya'daki durumu yakından izliyor ve sükunet ve itidal çağrısında bulunuyor." ifadesini kullandı.

Bolivya'da askeri darbe! Ordu sokağa indi: Halka son dakika seferberlik çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Bolivya'da "seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi" kınadığını bildirdi.

Borrell, "AB, Bolivya'daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi kınıyor." ifadesini kullanarak Bolivya hükümeti ve halkıyla dayanışma mesajı yolladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Bolivya'daki "askeri kalkışmayı" şiddetle kınayarak, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı çağrısında bulundu.

Sanchez, X mesajında, "İspanya, Bolivya'da askeri kalkışmayı şiddetle kınamaktadır. Bolivya hükümetine ve halkına desteğimizi ve dayanışmamızı gönderiyoruz ve hukukun üstünlüğü ile demokrasiye saygı çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ise darbeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Demokrasi aşığı olduğum için Latin Amerika'da demokrasinin her zaman hakim olmasını istiyorum. Darbe hiçbir zaman işe yaramadı." dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, resmi X hesabından yaptığı paylaşımla Bolivya'daki darbeyi tamamen reddettiklerini duyurdu.

Petro, "Darbeyi tamamen reddediyoruz. Tüm Bolivya halkını demokratik direnişe, sokaklara çağırıyorum. Latin Amerika'nın demokrasi adına birleşmesi gerekli. Kolombiya Büyükelçiliği zulüm görenlere sığınma hakkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 116 TÜMÜ
  • HIDIR BUDUR 1 gün önce Şikayet Et
    ABD'nin Latin Amerika ülkelerinin hepsine " Bolivya'da gerçekleştirdiği askeri darbe" ile gözdağı vermesidir. Çin ile ilişkileri olan ve Rusya nın bu bölgedeki tatbikatını destekleyen Bolivya özelinde ABD bu bölgedeki ülkelere "Bakın sizi ne Çin ne de Rusya kurtarabilir" uyarı mahiyetinde gözdağıdır
    Cevapla
  • misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Bu darbeci diktatörleri asmazsanız yine gelirler ve bu kez devlete hiç acımazlar. Örnekmi. Türkiyeye bakın. Darbecilerin hepsi şimdi diş gıcırtatıyorlar. Çünkü devlet bunlara acıdı .
    Cevapla
  • önce vatan 2 gün önce Şikayet Et
    kesinlikle bu darbenin içinde AMERİKA VE İNGİLİZLER vardır kesinlikle bunların heryerde cuntacıları var bu adi şerefizlerin ben olsam bolivyada merika ve ingiliz bunlerla ilgil hrşeyi sınır dışı ederim ticaret yolarını kapatırım hep onlarmı ambargo uygulyacak sizlerde ambargo uygulayın edilere dünyada sadece bu ülkeler olmadığını anlasın tüm dünya
    Cevapla
  • Vatandas 2 gün önce Şikayet Et
    Bu AB ve ABD hep ayni tiyatro önce dektek verirler basarisiz olunca kinarlar insanda birak haysiyet seref olur
    Cevapla
  • Hari 8 saat önce Şikayet Et
    Merak etmeyin bu abd nin ve yandaşlarınında sonu gelicek öyle bir duruma gelicekler ki zulüm ettikleri ülkelerdenyardım taleb edicekler ve Allah cc adaleti vuku bulucak inşallah
    Cevapla
  • Bilal 2 gün önce Şikayet Et
    Siyonistlerin elleri güçleri taa nerelere yetiyor bir daha şahit olduk. Versinler halkın eline darbeye kalkisanlari ibreti alem için göstersinler bütün dünyaya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR