Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşmasının temel şartını açıkladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2024 18:18 GÜNCELLEME 01.07.2024 18:34 DÜNYA
Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşmasının temel şartını açıkladı
Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşmasının temel şartını açıkladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kanada'nın Azerbaycan'a atanan Büyükelçisi Kevin Hamilton'un güven mektubunu kabul ederek, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN ÜÇ DAİMİ ÜYESİ ÇATIŞMANIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEMEDİ”

Azerbaycan topraklarının Ermenistan işgali sırasında etnik temizlik, soykırıma ve yıkıma maruz kaldığını belirten Aliyev, “O dönemde çatışmanın çözümü için büyük çaba sarf ettik ancak bu çabalarımız sonuçsuz kaldı. Böylece BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi çatışmaya çözüm sağlayamadı, daha doğrusu istemedi. Hepsi de çeşitli nedenlerden dolayı Ermenistan'ın gerçekleştirdiği işgalin kalıcı olmasını istiyordu. Eski AGİT Minsk grubu üçlüsü ve Ermeni tarafıyla 2003 yılının sonlarından itibaren birçok kez görüştüm ancak, tüm bunlar bir sonuç getirmedi. Bunu eski Minsk grubu üyeleri ve Ermeni tarafı istemedi. Ermenistan tarafı topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu” dedi.

“SÜREÇ KİMSENİN MÜDAHALESİ OLMADAN İLERLİYOR”

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde arabulucular olmadan ikili düzeyde daha iyi sonuçlar aldıklarını ifade eden Aliyev, “Bu süreç kimsenin müdahalesi olmadan ilerliyor. Sınırların belirlenmesi ve hatta çizilmesi konusunda anlaşmaya varabiliyoruz. Barış anlaşması henüz imzalanmadı ancak sınırların belirlenmesi süreci başarıyla devam ediyor” dedi.

“BARIŞ ANLAŞMASININ ANA MADDELERİNİ BİRKAÇ AY İÇİNDE SONUÇLANDIRABİLİRİZ”

Müzakere sürecinde oldukça hızlı ilerlediklerini belirten Aliyev, “Barış anlaşması metni üzerindeki çalışmayı, en azından ana maddelerini birkaç ay içinde sonuçlandırabileceğimizi düşünüyorum. İşgal sırasında arabulucuların planının Madrid ilkeleri olarak adlandırılan temel ilkeler üzerinde anlaşmaya varmak olduğunu belirtmek isterim. Bunların paraflanması ve daha sonra taslak haline getirilmesi gerekiyordu. Bunun bir seçenek olabileceğine inanıyoruz. Ana maddelerin üzerinde anlaşmaya varmak, bunları başlatmak ve ardından metin üzerinde çalışmak gibi. Ermenistan anayasayı değiştirirse bu gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

“BARIŞ ANLAŞMASININ TEMEL ŞARTI ERMENİSTAN ANAYASASININ DEĞİŞTİRİLMESİDİR”

Ermenistan ile 28 yılda üzerinde anlaşmaya varılamayan konuların 1-2 yılda çözülmesi zor olduğunu vurgulayan Aliyev, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki esaslı müzakereler geçtiğimiz aralık ayından itibaren başladı. Çünkü bundan önce Ermenistan, Dağlık Karabağ meselesini barış anlaşmasına dahil etmek istiyordu ve bu kabul edilemezdi. Bu konu Azerbaycan'ın iç meselesidir. Karabağ'dan bölücü rejimin ortadan kaldırılmasının ardından Aralık ayından itibaren sadece 6 aydır müzakereler devam ediyor. Bu süreç zaman alıyor ve elbette barış anlaşmasının temel şartı Ermenistan anayasasının değiştirilmesidir. Çünkü orada Azerbaycan'a karşı toprak iddiaları yer alıyor ve bu gerçekleşmeden barış anlaşması imzalanmayacak. Bu bilinen bir meseledir” dedi.

“GERİ DÖNÜŞ HAKKI BATI AZERBAYCAN TOPLULUĞU TEMSİLCİLERİNE DE SAĞLANMALIDIR”

Karabağ Ermenileri'nin geri dönmesi konusuna değinen Aliyev, “Eskiden Ermenistan'da yaşayan 'Batı Azerbaycan Topluluğu' temsilcileri de dahil olmak üzere karşılıklı olarak geri dönüş hakkı sağlanmalıdır. Azerbaycan halkı sonuncu defa 1988 yılında, Ermenistan topraklarından etnik olarak temizlendi ve oradaki maddi, kültürel mirasımız tamamen yok edildi” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Türko 9 saat önce Şikayet Et
    İtrail,Aliyev’in dostudur. Devletler kardeş filan fistan olmaz. Sadece çıkarları için uğraşırlar.
    Cevapla
  • Horlama 17 saat önce Şikayet Et
    Ermenistan komşuları ile dost olursa kendi milleti rahatlar , düşman olursa bölgede tecrit olur 50 yıl kaybeder ...
    Cevapla
  • İhsan mercik 18 saat önce Şikayet Et
    Sen cansın can can azerbaycan
    Cevapla
  • Soykırım 1 gün önce Şikayet Et
    Bir yorum yaparken araştırarak yapın.Geçmişte HOCALI KATLİAMI yapılırken filistin ermenistandan yana olmuştu.Kaçınız bunu biliyor.Diğeri de bu arapların nefsi meselerinin başında Türkler geliyor.Filistinde bizi satan Şerif Hüseyin ve sülalesi halen var.Sadece Hamas ın içinde Müslüman var belki.İnceleyin öyle konuşun
    Cevapla
  • Nail 12 saat önce Şikayet Et
    Sözde filistin devlet başkanı mahmut abbas hala ermeni ve israil yanlısı politikaya devam ediyor.Gazzedeki savaş filitin devleti ile şsrail devketi arasında değil savaş gazze halkı ve tmsilcşsi hamas ile işgal6vi israil arasındafır
    Cevapla
  • selim ileri 1 gün önce Şikayet Et
    ermenilerle kalıcı barışın diğer bir şartı da Türk toprağı zengezurun bize tekrar geri verilmesidir. büyük lider aliyev, buradaki ermeni ve arap aşığı yorumculara sakın aldırma eğer okuyorsan. bunlar Türk düşmanıdırlar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR