ABD’de Florida yapay eti yasaklayan ilk eyalet oldu

ABD’nin Florida eyaletinde laboratuvar ortamında imal edilen yapay etin üretimini, satışını ve dağıtımını yasaklayan yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2024 18:58 GÜNCELLEME 01.07.2024 19:01 DÜNYA
ABD’de Florida yapay eti yasaklayan ilk eyalet oldu
ABD’de Florida yapay eti yasaklayan ilk eyalet oldu

ABD’nin Florida eyaleti, Dünya Ekonomik Forumu’nun alternatif protein kaynağı olarak teşvik ettiği ve ABD Tarım Bakanlığı’nın da geçtiğimiz yıl haziran ayında ülkede satışına onay verdiği laboratuvar üretimi etin satışına yasak getirilen ilk eyalet oldu.

Yapay eti “sahte et” olarak tanımlayan Florida Valisi Ron DeSantis tarafından geçtiğimiz mayıs ayında imzalanan yasayı ihlal edenler, 500 dolar para cezası veya 60 güne kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

“Petri kaplarında protein üretiminin Davos’taki dünya elitlerinin projesi olduğunu ve hayvancılığı bitirmeyi amaçladığını” savunan DeSantis, eyalette yıllık 900 milyon dolar kaynak oluşturan büyükbaş hayvancılığı korumak istediklerini söylemişti.

YASAK BAŞLAMADAN ÖNCE ‘YAPAY ET TATMA PARTİSİ’ YAPILDI

Florida’daki yapay et yasağının başlamasına günler kala, California merkezli bir üretici firma, 27 Haziran Perşembe günü Florida’nın Wynwood semtindeki bir çatı katında, laboratuvar üretimi etlerin tadımının gerçekleştirildiği bir parti organize etti.
Yapay et üretiminin çiftçileri tehdit ettiği ve sağlık riski oluşturduğu iddialarını reddeden firma temsilcileri, Florida eyaletinin ilgili yasa konusunda kendilerinin görüşüne başvurmadığını ifade etti.

ALABAMA’DA DA YASAKLANIYOR

Benzer bir yasa tasarısının kabul edildiği Alabama'da ise yapay et yasağı, 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek. Eyalette laboratuvarda et üretimi, satışı ve dağıtımını yasaklayan düzenlemeye uymayanlar, 500 dolar para cezası veya üç aya kadar hapis ile karşılaşabilecek.

Dünya genelinde yapay et üretimi alanında faaliyet gösteren yaklaşık 150 şirket bulunuyor ve bunlardan 43’ü ABD’de bulunuyor. Yapay et, doğal ete nazaran pahalı olmasına ve henüz küçük bir endüstri olmasına rağmen, sektör milyarlarca dolar yatırım çekiyor.

Yapay et, yaşayan hayvanlardan alınan hücreler veya döllenmiş yumurtaların çelik haznelerde yetiştirilmesiyle elde ediliyor. Buradaki hücreler, laboratuvar ortamında su, şeker, yağlar ve vitaminlerden oluşan karışımlarla besleniyor.

KAYNAK : İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Hakan TAŞÇI 1 gün önce Şikayet Et
    Yapay et dayatması.Çiftçilere Hayvan karbon vergisi dayatnasından hayvancıllğın bitirilmesinden sonra seyahat etme yeme içme haklarımız kısıtlanacak.adım adım hürriyetimizi elimizden alacaklar.Dikıatli olalım fırsat vermeyelim.Kendini akıllı zanneden zengin aç gözlüler adım adım hürriyetimizi ve mal varlıklarımızı sağlığımızı elimizden alacaklar.Buına ihiç kimsenin hakkı yok.uyanalım.f
    Cevapla
  • Hakan TAŞÇI 1 gün önce Şikayet Et
    Dünyayı hayvanlar değil fabrikalar zehirliyor.Fabrika sahipleri insanları ve çevreyi zehirledikleri için bedel ödemeli.Zenginler bu dünyada yemiyor içmiyor seyagat etmiyor mu.Suçsuz az kirleten insanlara hayvanlara bedel ödetilemez.Tüm insanlar kıymetli değerli ve eşittir.Fakirler bedel ödeyip zenginler keyfini süremez. uyanalım.Hayvan karbon vergisinden sonra seyahat yeme içme hürriy
    Cevapla
  • Hakan TAŞÇI 1 gün önce Şikayet Et
    Hayvancılığı bitirip insanları dünyayı daha çabuk zehirleyip ortadan kaldırmayı düşünüyorlar.Allah fırsat vermesin tuzaklarını başlarına çalsın.Rabbim insanlığın insanların varoluş gerçeklerini tersine çevirmeye çalışan.ttüm kurum kuruluşları illet yahudileri yoketsin inşallah.Çifçilerin Katbon vergisine hayır hayvanlar değil fabrikalar zehirliyor.Fabrika sahipleri insanları ve çevre
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Türkiye'de Yasaklansın Derhâl Kendi Kanunlarimiza Eğitim Sistemimize Geçelim
    Cevapla
  • Vatandaş 2 gün önce Şikayet Et
    Orda yaşam olup İnşallah bizde satışa sunmazlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR