Haniye suikasti yıllar önceki suikastleri akıllara getirdi

Haniye suikasti akıllara İsrail'in daha önce düzenlediği suikastleri getirdi. Hamas'ın eski lideri Meşal ve Hamas'ın kurucusu Şeyh Yasin de suikaste uğramıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.07.2024 13:54 GÜNCELLEME 31.07.2024 17:33 DÜNYA
Haniye suikasti yıllar önceki suikastleri akıllara getirdi
Haniye suikasti yıllar önceki suikastleri akıllara getirdi

Hamas Lideri İsmail Haniye'nin saldırı sonucu şehit edilmesi, İsrail'in daha önce düzenlediği suikastleri akıllara getirdi. Hamas'ın eski lideri Halid Meşal, 1997 yılında Ürdün'de Mossad ajanlarının başarısızlıkla sonuçlanan spreyli saldırısına uğramış, aldığı zehir nedeniyle ölümle pençeleşmişti. 

HALİD MEŞAL SUİKASTİ

25 Eylül 1997'de Mossad, bu dönemde faaliyetlerine Ürdün'de devam eden Halid Meşal'e başkent Amman'da suikast girişiminde bulundu.

O dönemde İsrail Başbakanı bugün olduğu gibi, Binyamin Netanyahu'ydu. Netanyahu, suikastın olabildiğince gizli ve sessiz olmasını istiyordu.

Haniye suikastine dünyadan tepkiler: Pişman edeceğiz, intikamını almak bize düşüyorHaniye suikastine dünyadan tepkiler: Pişman edeceğiz, intikamını almak bize düşüyor

Hamas lideri Haniye'ye suikast! Acı haber duyurulduHamas lideri Haniye'ye suikast! Acı haber duyuruldu

ZEHİRLİ SPREY PLANI

Plan şuydu: İki Mossad ajanı bir sokakta Meşal'in arkasından yürüyecek, ajanlardan biri çalkalanmış bir soda şişesini ses çıkarıp dikkat dağıtma amacıyla açarken diğeri de Meşal'e öldürücü bir sprey püskürtecekti.

Plana dair diğer bir anlatı ise, turist kılığında Ürdün'e girecek olan İsrail ajanlarının Halid Meşal'in kulağına bir cihaz kullanarak hızlıca yayılan bir zehir enjekte edileceğiydi.

MOSSAD AJANLARI FARK EDİLDİ

Mossad ajanları 25 Eylül'de sahte Kanada kimlikleriyle, turist kisvesi altında Amman'a vardılar. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi ve Mossad ajanları Meşal'i sessiz bir şekilde hedef alamadı. Fark edilen ajanlar zehri Meşal'in kulağına püskürtseler de fark edildiler ve kaçmaya başladılar.

Ancak kaçan ajanlar bölgedeki Hamas üyeleri ve Ürdün polisi tarafından yakalandılar. Meşal ise birkaç saat sonra ağrı, kusma ve benzeri şikayetlerle hastaneye kaldırıldı, kısa bir süre içerisinde komaya girdi.

Ajanların üzerinden çıkan pasaportlar üzerine Kanadalı diplomatlar karakola çağrıldı. Böylece iki kişinin ajan oldukları ve Kanada vatandaşı olmadıkları anlaşıldı.

ÜRDÜN VE ABD ARAYA GİRDİ

Olaylar üzerine Ürdün Kralı Hüseyin, Netanyahu'ya ulaşarak panzehirin derhal Ürdün'e teslim edilmesini, aksi takdirde 1994'te yapılan barış anlaşmasının iptal edileceğini söyledi. Fakat Netanyahu bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Kral Hüseyin, yakalanan iki Mossad ajanının idam edileceği tehdidinde bulunarak Netanyahu'yu uzlaşıya zorladı.

MEŞAL İYİLEŞEREK KOMADAN ÇIKTI

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton da devreye girerek Netanyahu'yu anlaşmaya ikna etti. Böylece İsrail hem panzehri vermeyi, hem de Şeyh Ahmed Yasin de dahil olmak üzere 70 Hamas tutuklusunu serbest bırakmayı kabul etti. Karşılığında iki Mossad ajanı serbest bırakıldı. Ürdün'e ulaştırılan panzehirin kullanılmasıyla Meşal iyileşti ve komadan çıktı.

Hamas'ın ruhani lideri ve kurucusu Şeyh Ahmed Yasin yakın sırdaşı Haniye'yi 1997'de yardımcısı olarak atamıştı.

Bu yüksek profil, Haniyeh'in suikast hedefi haline gelmesi anlamına geliyordu. İsrail o zamana kadar Filistinli liderleri yıllar boyunca öldürme konusunda uzun bir plan oluşturmuştu.

2003'TE KILPAYI KURTULDULAR

Haniye ve Yasin, Eylül 2003'te İsrail hava saldırısından saniyelerle kıl payı kurtulmuşlardı.

Şeyh Yasin, 22 Mart 2004’te tekerlekli sandalyesiyle sabah namazını kıldığı camiden çıkarken İsrail ordusuna ait helikopterler tarafından atılan füzelerle hayatını kaybetti.

Dönemin İsrail başbakanı Ariel Şaron’un gözetiminde Gazze Şeridi’nde gerçekleşen suikast operasyonunda, Şeyh Yasin’in 7 arkadaşı hayatını kaybetti, 2 oğlu da yaralandı.

ŞEYH YASİN'DEN 20 YIL SONRA ŞEHİT OLDU

“Allah'ım, ümmetin suskunluğunu sana şikayet ediyorum.” diyerek Filistin davasının "yalnız bırakılmışlığından" yakınan Şeyh Yasin’in suikaste kurban gitmesi, Filistin’in yanı sıra tüm İslam dünyasında büyük tepkiye neden olmuştu.

Filistin ulusal bağımsızlık mücadelesinin yirminci yüzyıldaki önde gelen sembollerinden biri olarak kabul edilen Şeyh Yasin, 1987’de kurduğu Hamas hareketiyle Filistin sahasındaki direnişin yeni adresi olmuştu.

Haniye ise Şeyh Yasin'den tam 20 yıl sonra İsrail tarafından şehit edildi.

Bir dava adamı İsmail Haniye'nin portresi: Hayatını Filistin'e adadıBir dava adamı İsmail Haniye'nin portresi: Hayatını Filistin'e adadı

İran'da 3 günlük ulusal yas ilan edildiİran'da 3 günlük ulusal yas ilan edildi

İsrailli bakanlar Haniye'nin suikastini kutladıİsrailli bakanlar Haniye'nin suikastini kutladı

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49 TÜMÜ
  • Göktürk 1 ay önce Şikayet Et
    Dünyadaki tüm siyonist yahudilere rahat yüzü göstermeyeceksin.Israil anlayacağı tek dil budur.
    Cevapla
  • Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Dünya sustukca, ümmet sustukça bu zalimler bu katliamlara devam eder.. Allah yok etsin bu zalim siyonist İzraili ve terörist devletleri..
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail atılan bombadan sonra ölen 12 kişinin intikamı ağır olacak demişti, dediginide yaptı hen hamas hemde hizbullahin yöneticilerini öldürdü, İran'a soruyorum sen yıllardır sizin öldürülen yoneticilerinizin hep hesabını soracağız diyorsun, bu güne kadar kaç tane hesap sordun, sen İsrail ve ABD nin danışıklı gizli ortagisin
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ulan Siyonist Seytan sonun geldi gelmeyede insaALLAH biz TURKLERIN elinden geberirsin.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Müslümanlar parayla satın alınabilindiği sürece bu Müslüman kılıklı kendini şeytana satmışlara semer vuran çok olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR