İki ülke barışmak için Türkiye'ye başvurdu! Erdoğan'dan krizi bitirin talimatı

Afrika Boynuzu'ndaki hassas denge, Somali ve Etiyopya arasında tırmanan kriz yüzünden bozuldu. Ankara'dan yardım istendi. Erdoğan "Krizi çözün" talimatı verdi, iki ülke bugün Ankara'da bir araya gelecek.

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2024 06:34 GÜNCELLEME 12.08.2024 08:19 DÜNYA
İki ülke barışmak için Türkiye'ye başvurdu! Erdoğan'dan krizi bitirin talimatı
İki ülke barışmak için Türkiye'ye başvurdu! Erdoğan'dan krizi bitirin talimatı

Türkiye, komşu ülkeler Etiyopya ve Somali arasındaki husumetin son bulması için elini taşın altına sokuyor.

Edinilen bilgiye göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak, Etiyopya ile Somali arasındaki ihtilafa dair Ankara’nın desteğini istedi.

TEMMUZ ZİRVESİ

Aynı talebin Somali’den de gelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Krizi çözün’ talimatıyla harekete geçen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ilk girişimini temmuz ayında yaptı. Bilindiği gibi Fidan, 1 Temmuz’da Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi’yi Ankara’da ağırladı.

Türkiye, Somaliland krizinin çözümü için arabulucu olduTürkiye, Somaliland krizinin çözümü için arabulucu oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Somali Cumhurbaşkanı ile kritik görüşmeCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Somali Cumhurbaşkanı ile kritik görüşme

Başkan Erdoğan, Abiy Ali ile görüştü! Dikkat çeken çağrıBaşkan Erdoğan, Abiy Ali ile görüştü! Dikkat çeken çağrı

Bakan Fidan Etiyopya Başbakanı Ahmed ile görüştüBakan Fidan Etiyopya Başbakanı Ahmed ile görüştü

Türkiye devrede: Erdoğan'dan kritik görüşme! Türkiye devrede: Erdoğan'dan kritik görüşme!

ANKARA TEMASI

İki ülkenin Dışişleri Bakanları, Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde aynı fotoğraf karesinde yer alırken, toplantı sonucunda taraflar, aralarındaki meseleyi barışçıl şekilde çözme yönündeki niyetlerini ortak açıklamayla kayda geçirdi ve 2 Eylül tarihinde Ankara’da yeniden bir araya gelmeyi taahhüt etti. Somali tarafıyla en üst düzeyde yürütülen temaslar sonucunda, ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül yerine bugün Ankara’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Yürütülen diplomatik sürecin devamı olarak, iki ülke heyetleri bugün Ankara’da masaya oturacak.

"ARTIK BARIŞIN"

Görüşmelerde, iki ülkenin ihtiyaç, endişe ve yaklaşımları dikkate alınarak bir uzlaşmaya varılması hedeflenirken, Ankara’nın, 1 Temmuz tarihinden bu yana bölge ülkeleriyle de temaslarını sürdürdüğü ve onların da sürece desteğini istediği öğrenildi.

"GERİLİM BİTSİN"

Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile telefonda görüşerek Türkiye ile Etiyopya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmeler ele almıştı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin sonlandırılması için Türkiye’nin gayretlerini sürdürdüğünü, Etiyopya’dan Somali’nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik endişelerini giderecek adımlar atılmasının süreci kolaylaştıracağını söylemişti.

MAHMUD İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Somali ile Etiyopya arasındaki gerginlik, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Somali’nin Etiyopya ile yaşadığı gerginliğin çözümü için Türkiye’nin gayretlerine devam edeceğini, uzlaşının tesisi için Türkiye’de gerçekleşecek ikinci tur görüşmelerinde somut sonuçlar beklendiğini belirtti.

SON GÜNLERDE ARTAN VE YILLARDIR DEVAM EDEN SOMALİLAND KRİZİ

Etiyopya'nın, Kızıldeniz sahillerine erişim sağlamak için Somali'den tek taraflı bağımsızlık ilan eden "Somaliland"la yaptığı anlaşma, son yıllarda Afrika'da tırmanışa geçen bölgesel tansiyonu yeniden yükseltmişti.

Etiyopya ile Somaliland arasında liman kullanımı ve denize erişim için 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptı, Etiyopya'nın hem ticari hem de askeri olarak Somaliland kıyılarında faaliyet yürütmesine izin veriyor. Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini "bağımsız" olarak tanıyacağını söylerken anlaşmayı "yasadışı" sayan Somali'den çok sert tepki gelmişti.

1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland, uluslararası alanda büyük ölçüde tanınmıyor, Somali de Somaliland'in kendi toprakları olduğunu söylüyor. Somali Ulusal Haber Ajansı, 2023 yılı aralık ayının sonunda, Cibuti'nin yürüttüğü arabuluculuk çalışmaları kapsamında, Somali ve Somaliland'ın aralarındaki ihtilafı çözmek için görüşmelere yeniden başlayacağını duyurmuştu.

KAYNAK : Haber7, Türkiye Gazetesi
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Afrikalı değiliz , Zaten Afrika Birliği üyesi de olamayız , Lakin , Afrika Birliğinin en asil onursal ve bölgesel dost ülkesi olabiliriz . Orada mega projeleri biz almalıyız . Pek çok Afrika şehrine , Liman , Havalimanı , Demiryolu , Otoban , Hastane ve Fabrikalar inşa etmeliyiz .
    Cevapla
  • Maşallah 1 ay önce Şikayet Et
    Herkes adamı armudu biliyor demekki biz bu güveni sağlamışsak ne mutlu.Reis güven veriyor demekki .Sömürmüyor birileri gibi.İnsana değer veriyor saygı duyuyor dost kazanıyor.
    Cevapla
  • Hasan 1 ay önce Şikayet Et
    Afrika'ya seyahatimde bir Türk olarak o kadar ayrıcalıklı hissettim ki kendimi bu insanların yönü Türkiye'ye doğru Türkiye bunları ciddiye almalı sorunlarını çözmeli kendisi de Türkiye'nin kendisi de çok dikkatli olmalı çok akıllı hareket etmeli devlet aklıyla hareket etmeli kişisel düşünmemeli çünkü hedefte biz varız ve hedefe biz varacağız başka şansımız yok
    Cevapla
  • Okur 1 ay önce Şikayet Et
    Devam etsinler savaşa içlerinden bir kaç siyonist devlet daha çıksın.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Güçlü Türkiye,ama önce Musul ve Kerkük meselesini halletsek, Akdeniz'de petrol doğalgaz arama faaliyetlerine başlasak,ege deki bize ait olan veya sahipsiz ADALARDAN YUNANI ÇIKARSAK, SURİYE'YE GİRİP pkk yi yok etsek BUNLAR SANKİ İLK ÖNCELİKLERİMİZ OLMALI
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR