ABD'den Çin kararı! Bir ilk gerçekleşecek

Beyaz Saray, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın gelecek hafta ilk kez Çin'i ziyaret edeceğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de son kez buluşmasının gündemde olduğu bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2024 18:36 GÜNCELLEME 24.08.2024 18:36 DÜNYA
ABD'den Çin kararı! Bir ilk gerçekleşecek
ABD'den Çin kararı! Bir ilk gerçekleşecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, yaptığı açıklamada, Sullivan'ın 27-29 Ağustos tarihlerinde Pekin'i ziyaret edeceğini, Çin Dışişleri Bakanı ve Komünist Parti Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi ile görüşeceğini belirtti.

ABD HEYETİ İLK KEZ ÇİN'E GİDECEK

Sözcü Savett, söz konusu görüşmenin, "ilişkileri sorumlu şekilde yönetmek için stratejik iletişim kanallarını açık tutmaya yönelik çabaların devamı niteliğinde olduğunu" ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de yaptığı yazılı açıklamada, Sullivan'ın ziyaretini ve Vang ile görüşmesini doğrularken "tarafların Çin-ABD stratejik diyaloğunun yeni turunu gerçekleştireceğini" bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, ilk kez Çin'i ziyaret ediyor. En son ABD Ulusal Güvenlik Danışmanlarından Susan Rice, 2016'da Pekin'i ziyaret etmişti.

Sullivan, Çinli muhattabı Vang ile daha önce 2021'de Zürih, 2022'de Roma, 2023'te Viyana ve 2024'te Bangkok'ta olmak üzere 4 kez yüz yüze görüşmüştü.

BİDEN İLE Şİ CİNPİNG BULUŞMASI GÜNDEMDE

ABD basınında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray kaynakları, görüşmede iki ülke arasında fetanil kaçakçılığının önlenmesi gibi işbirliği konularının yanı sıra Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın geleceğinin tartışılabileceğini öne sürüyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın görevden ayrılamadan son kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluşmasının da gündemde olabileceği değerlendiriliyor. İki ülke liderleri en son 2 Nisan'da telefonda görüşmüştü.

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    çinde kalıbının ülkesi değil
    Cevapla
  • CengaveR 3 hafta önce Şikayet Et
    :) ne oldu büyük sıfırlayamadılarmı
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    dunyanın en sahtekar ülkesi abd
    Cevapla
  • mert 3 hafta önce Şikayet Et
    biden ölmüsde duasini yapan yook
    Cevapla
  • dedem şamil 3 hafta önce Şikayet Et
    neden acaba çini Rusya'ya karşı kasimaya ortalığı kariszirmaya gidiyor galiba dunaynin resmî terör ülkesi abd
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR